31 martie 2016 este termenul limită până la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește dovezile că fermierii români au producții la hectar care-i califică pentru sprijinul cuplat. Cuantumul sprijinului cuplat nu este neglijabil, dacă ne referim, de exemplu, la soia unde fermierul încasează 325 euro/ha. Cum fac fermierii români dovada producției și când se vor plăti banii?
Sunt fermieri români care ne-au întrebat cum dovedesc că au făcut o producție la hectar care să-i califice pentru sprijinul cuplat. Foarte mulți au cultivat soia, iar pentru această cultură agricolă este nevoie de minim 1.300 kg/ha dacă fermierul vrea să încaseze cei 325 euro/ha sprijin cuplat.
O să dăm un exemplu ipotetic. Dacă un fermier a cultivat soia pe 10 hectare, pe factura de comercializare trebuie să aibă minim 13 tone de soia vândută. Dacă împărțim cele 13 tone la hectarele cultivate o să ne dea 1.300 kg/ha. Factura cu care a comercializat această producție este dovada fermierului. Documentul trebuie depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data de 31 martie 2016.
Eu, ca funcționar APIA, mă uit ce cantitate este pe factură, mă uit ce suprafață cu soia este înscrisă pentru sprijnul cuplat. Dacă pe hectarele cu soia solicitate pentru sprijnul cuplat am minim 1.300 kg/ha, poate să fie mai mult 1.500 kg/ha sau 2.000 kg/ha, atunci îi dau fermierului respectiv bun de plată. A obținut cantitatea minim eligibilă pentru subvenția de 325 euro/ha, explică Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.
Termenul limită de depunere a documentelor la APIA fiind 31 martie 2016, cel mai probabil fermierii români trebuie să se aștepte să încaseze această subvenție pe la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai 2016.
Ca să fie eligibil pentru plata sprijinului cuplat la soia, un fermier trebuie să îndeplinească următoarele condiții:
- realizează o producţie anuală minimă de 1.300 kg boabe soia/ha;
- valorifică o producţie minimă de 1.300 kg boabe soia/ha pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, sau pe bază de contract comercial de vânzare a mărfii sau o utilizează în scopul furajării animalelor înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor şi a păsărilor pe care le deţine în fermă, prin prelucrarea producţiei cu instalaţii proprii de procesare sau pe bază de contract de prestări de servicii;
- livrează, pe bază de aviz de expediţie, deţinătorului soiului minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha, în cazul loturilor semincere, şi prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deţinătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha.
Documentele doveditoare sunt:
- note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă;
- factura de achiziţie a instalaţiei de procesare/contractul de închiriere/contractul de leasing al instalaţiei de procesare sau contractul de prestări de servicii pentru producerea de furaje sau extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedeşte că instalaţia este înregistrată ca mijloc fix;
- contractul încheiat cu o unitate de procesare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha;
- contractul comercial de vânzare a mărfii şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha vândută;
- factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu una dintre mențiuni: "sămânţă admisă pentru însămânţare", "necesar propriu" şi "interzisă comercializarea";
- în cazul loturilor semincere contractul de multiplicare. (Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din agricultură)
În cazul legumelor, roșii, castraveți, ardei, varză, fermierii trebuie să depună la APIA până la data de 1 februarie 2016 contractele încheiate cu o fabrică de procesare a legumelor. Nedepunerea acestui document îi exclude de la plata sprijinului cuplat.
Iată lista culturilor pentru care fermierii români încasează sprijinul cuplat și sumele plătite pe hectar:
Soia – 325 euro/ha/an, 1.300 kg boabe/ha
Lucernă – 55 euro/ha/an, producție minimă 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân
Mazăre, fasole boabe pentru industrializare - 180 euro/ha/an, producție minimă 0,85 tone/ha (fasole boabe), 1,9 tone/ha (mazăre)
Sfeclă de zahăr – 600 euro/ha/an, producție minimă 26.400 kg/ha
Cânepă pentru ulei și fibră – 204 euro/ha/an, producție minimă 600 kg semințe/ha sau 10.000 kg tulpini uscate/ha
Orez – 440 euro/ha/an, producție minimă 4.500 kg/ha
Cartof pentru sămânță – 950 euro/ha/an, producție minimă 20.200 kg/ha
Cartof timpuriu – 700 euro/ha/an, producție minimă 12,5 tone/ha
Tomate pentru procesare – 1.400 euro/ha/an, producție minimă 30 tone/ha
Castraveți pentru procesare – 500 euro/ha/an, producție minimă 12 tone/ha
Legume în sere – 6.200 euro/ha/an (tomate 85 tone/ha, castraveți 65 tone/ha consum proaspăt, 50 tone/ha pentru procesare, ardei 29 tone/ha, varză 46 tone/ha). Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa şi hibrizi autohtoni certificate oficial, precum şi categorie standard.
Legume în solarii – 3.000 euro/ha/an (tomate 32 tone/ha consum în stare proaspătă, castraveți 30 tone/ha atât consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare, ardei 16 tone/ha, vinete 20 tone/ha, varză 22 tone/ha). Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa şi hibrizi autohtoni certificate oficial, precum şi categorie standard.
Sprijinul cuplat ar trebui să crească în fiecare an, până-n 2020, cu 10 euro/ha.