Adama
Vinasa Rompak

Când le plătește APIA fermierilor sprijinul cuplat?

Publicat: 24 ianuarie 2016 - 13:14
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

31 martie 2016 este termenul limită până la care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) primește dovezile că fermierii români au producții la hectar care-i califică pentru sprijinul cuplat. Cuantumul sprijinului cuplat nu este neglijabil, dacă ne referim, de exemplu, la soia unde fermierul încasează  325 euro/ha. Cum fac fermierii români dovada producției și când se vor plăti banii?

Sunt fermieri români care ne-au întrebat cum dovedesc că au făcut o producție la hectar care să-i califice pentru sprijinul cuplat. Foarte mulți au cultivat soia, iar pentru această cultură agricolă este nevoie de minim 1.300 kg/ha dacă fermierul vrea să încaseze cei 325 euro/ha sprijin cuplat.

O să dăm un exemplu ipotetic. Dacă un fermier a cultivat soia pe 10 hectare, pe factura de comercializare trebuie să aibă minim 13 tone de soia vândută. Dacă împărțim cele 13 tone la hectarele cultivate o să ne dea 1.300 kg/ha. Factura cu care a comercializat această producție este dovada fermierului. Documentul trebuie depus la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură până la data de 31 martie 2016.

Eu, ca funcționar APIA, mă uit ce cantitate este pe factură, mă uit ce suprafață cu soia este înscrisă pentru sprijnul cuplat. Dacă pe hectarele cu soia solicitate pentru sprijnul cuplat am minim 1.300 kg/ha, poate să fie mai mult 1.500 kg/ha sau 2.000 kg/ha, atunci îi dau fermierului respectiv bun de plată. A obținut cantitatea minim eligibilă pentru subvenția de 325 euro/ha, explică Ovidiu Săvâșcă, șeful APIA Mureș.

Termenul limită de depunere a documentelor la APIA fiind 31 martie 2016, cel mai probabil fermierii români trebuie să se aștepte să încaseze această subvenție pe la sfârșitul lunii aprilie începutul lunii mai 2016.

Ca să fie eligibil pentru plata sprijinului cuplat la soia, un fermier trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

- realizează o producţie anuală minimă de 1.300 kg boabe soia/ha
- valorifică o producţie minimă de 1.300 kg boabe soia/ha pe bază de contract încheiat cu o unitate de industrializare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, sau pe bază de contract comercial de vânzare a mărfii sau o utilizează în scopul furajării animalelor înscrise în Registrul Național al Exploatațiilor şi a păsărilor pe care le deţine în fermă, prin prelucrarea producţiei cu instalaţii proprii de procesare sau pe bază de contract de prestări de servicii;
- livrează, pe bază de aviz de expediţie, deţinătorului soiului minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha, în cazul loturilor semincere, şi prezintă factura fiscală pentru servicii multiplicare soia, emisă către deţinătorul soiului, din care să reiasă ca i-a livrat minimum 1.300 kg sămânţă certificată/ha.

Documentele doveditoare sunt:

- note de intrare/recepţie a furajelor de soia procesate pentru consumul cu animalele sau păsările pe care le deţine în fermă; 
-  factura de achiziţie a instalaţiei de procesare/contractul de închiriere/contractul de leasing al instalaţiei de procesare sau contractul de prestări de servicii pentru producerea de furaje sau extras din documentele contabile din ultimul an prin care dovedeşte că instalaţia este înregistrată ca mijloc fix;
- contractul încheiat cu o unitate de procesare a boabelor de soia, în scopul obţinerii de şrot şi ulei de soia sau soia integral extrudată, şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha; 
- contractul comercial de vânzare a mărfii şi factura fiscală de vânzare sau fila/filele din carnetul de comercializare a produselor din sectorul agricol, în cazul persoanelor fizice, pentru minimum 1.300 kg boabe soia/ha vândută; 
- factura fiscală de achiziţie a seminţelor şi documentul oficial de certificare a lotului de sămânţă sau buletinul de analiză oficială, cu una dintre mențiuni: "sămânţă admisă pentru însămânţare",  "necesar propriu" şi "interzisă comercializarea";
- în cazul loturilor semincere contractul de multiplicare. (Ordinul 619/2015 privind criteriile de eligibilitate pentru schemele de plată din agricultură)

În cazul legumelor, roșii, castraveți, ardei, varză, fermierii trebuie să depună la APIA până la data de 1 februarie 2016 contractele încheiate cu o fabrică de procesare a legumelor. Nedepunerea acestui document îi exclude de la plata sprijinului cuplat.

Iată lista culturilor pentru care fermierii români încasează sprijinul cuplat și sumele plătite pe hectar:

Soia – 325 euro/ha/an, 1.300 kg boabe/ha
Lucernă – 55 euro/ha/an, producție minimă 15 tone/ha masă verde sau 3,75 tone/ha fân
Mazăre, fasole boabe pentru industrializare - 180 euro/ha/an, producție minimă 0,85 tone/ha (fasole boabe), 1,9 tone/ha (mazăre)
Sfeclă de zahăr –  600 euro/ha/an, producție minimă 26.400 kg/ha
Cânepă pentru ulei și fibră – 204 euro/ha/an, producție minimă 600 kg semințe/ha sau 10.000 kg tulpini uscate/ha
Orez – 440 euro/ha/an, producție minimă 4.500 kg/ha
Cartof pentru sămânță – 950 euro/ha/an, producție minimă 20.200 kg/ha
Cartof timpuriu – 700 euro/ha/an, producție minimă 12,5 tone/ha
Tomate pentru procesare –  1.400 euro/ha/an, producție minimă 30 tone/ha
Castraveți pentru procesare –  500 euro/ha/an, producție minimă 12 tone/ha
Legume în sere – 6.200 euro/ha/an (tomate 85 tone/ha, castraveți 65 tone/ha consum proaspăt, 50 tone/ha pentru procesare, ardei 29 tone/ha, varză 46 tone/ha). Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa şi hibrizi autohtoni certificate oficial, precum şi categorie standard.
Legume în solarii – 3.000 euro/ha/an (tomate 32 tone/ha consum în stare proaspătă, castraveți 30 tone/ha atât consum în stare proaspătă, cât și pentru procesare, ardei 16 tone/ha, vinete 20 tone/ha, varză 22 tone/ha). Fermierii trebuie să facă dovada că utilizează sămânţa şi hibrizi autohtoni certificate oficial, precum şi categorie standard.

Sprijinul cuplat ar trebui să crească în fiecare an, până-n 2020, cu 10 euro/ha.

Vizualizat: 10801 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

15 țări interzic OMG! Fermierii români nu au șanse să cultive soia modificată genetic!

Fermierii români sunt extrem de nemulțumiți că nu pot cultiva soia modificată genetic. Cultura de soia nemodificată genetic este pretențioasă, necesită multe tratamente chimice, și are o productivitate mică la hectar. Paradoxul face să nu avem voie să cultivăm, în schimb să ne fie permis să importăm boabe și șrot de soia modificată genetic.

90.000 ha sunt cultivate cu soia. Vor mai încasa fermierii un sprijin cuplat de 325 de euro pe hectar?

90.000 ha sunt cultivate cu soia. Vor mai încasa fermierii un sprijin cuplat de 325 de euro pe hectar?

325 euro este sprijinul cuplat, introdus de anul acesta, pentru un hectar cultivat cu soia. Suma se adună cu plata pe suprafață. Banii i-au convins pe fermieri să cultive cu 15.000 ha în plus față de suprafața cultivată anul trecut. Din 2016, vor încasa sprijinul cuplat doar fermierii care folosesc sămânță românească.

Iată care ar putea fi cuantumul subvențiilor din agricultură și cine primește sprijin cuplat!

Iată care ar putea fi cuantumul subvențiilor din agricultură și cine primește sprijin cuplat!

APIA și Ministerul Agriculturii nu au prezentat oficial cuantumul subvențiilor din agricultură pentru anul 2015. În schimb, Mihai Puțintei, șeful APIA și ministrul Agriculturii au declarat, de mai multe ori, la ce sume s-ar putea aștepta fermierii.

Alte articole in aceasta categorie

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

Ordin MADR! Condiție obligatorie la plata subvenției APIA pe hectar!

09 decembrie 2024 - 07:16

Un proiect de Ordin MADR, publicat în dezbatere pe site-ul oficial, modifică norma de condiționalitate GAEC 6, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care vor să beneficieze și-n anul 2025 de subvențiile APIA pe hectar.

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

Bruxelles: Consiliul Agricultură și Pescuit, 9-10 decembrie 2024

08 decembrie 2024 - 08:16

O politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri. Consiliul va informa noul comisar pentru agricultură și sectorul alimentar cu privire la rezultatul discuțiilor care au avut loc în octombrie cu privire la o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri și la concluziile aferente ale președinției.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii