Comparativ cu aceeaşi perioadă a unui an agricol normal, seceta din acest an va întârzia considerabil campania de toamnă, afectând ciclul tuturor lucrărilor dintr-o exploataţie.
Rapiţa - o cultură riscantă
Rapiţa este una dintre culturile de primă epocă şi ar fi trebuit semănată în această perioadă. Condiţiile agrometeorologce actuale nu sunt însă deloc prielnice înfiinţării culturilor de toamnă, iar unii fermieri au decis să renunţe chiar la a mai cultiva rapiţa - o cultură riscantă - spun ei. „Foarte mulţi fermieri au renunţat la cultivarea rapiţei. Am observat asta şi în judeţul vecin - Vrancea. Noi ne-am programat 130 ha de rapiţă, am vrut chiar să mărim suprafaţa cultivată cu rapiţă, în detrimentul culturii de floarea soarelui, dar nu ştiu dacă vom reuşi, din cauza secetei. La grâu vom semăna ca şi anul trecut, undeva la 250 ha”, ne-a spus Valentin Mitrea, fermier din judeţul Bacău.
Recoltarea culturilor de primăvară se suprapune cu înfiinţarea celor de toamnă
Nici în Dolj seceta prelungită nu le permite agricultorilor să efectueze lucrările solului şi semănatul. „De când au ieşit combinele din lan, nu s-a scos nici un tractor pe câmp, pe când în anii trecuţi la ora actuală eram aproape de final cu acest tip de lucrări”, ne-a spus Adrian Zdrafcu, fermier din Băileşti, judeţul Dolj. „Se va întârzia mult campania de anul acesta. Apoi intervine recoltatul la culturile de primăvară, care se va suprapune cu înfiinţarea celor de toamnă; vom fi aglomeraţi şi nu o să facem faţă”, a adăugat agricultorul doljean.
Pentru Adrian Zdrafcu, producţiile de grâu şi de rapiţă din acest an au fost bunicele, raportat la condiţiile vremii. „Am avut producţii de 3200-3500 kg/ha la grâu, iar la rapiţă, circa 2000 kg/ha”, spune fermierul care a lucrat circa 1000 ha în acest an.
Pe 55 ha a avut rapiţă, din cele 180 ha însămânţate cu pretenţioasa cultură, grâu pe 350 ha, porumb pe 200 ha, restul fiind ocupate cu floarea soarelui, dar şi 15 ha cu ceapă.