Cotaţiile oleaginoaselor au scăzut înainte de sfârşitul săptămânii 16-23 septembrie 2016. Nivelul de 380 euro/t pare a fi cea mai mare provocare pentru cotaţiile rapiţei la bursele europene.
La bursa Euronext de la Paris (Matif), cotaţiile au scăzut în ultima zi de tranzacţionare a săptămânii, astfel încât rapiţa cu livrare în noiembrie s-a vândut la 377,5 euro/t (-2,25 euro).
Joi, 22 septembrie, cursurile mai bune de la Chicago şi preţurile ridicate ale uleiului de palmier din Malaezia au fost de ajutor, acest lucru însă nu a mai fost de actualitate vineri, când şi preţurile uleiului de palmier au scăzut. La aceste scăderi ale cotaţiilor pe piaţa europeană a oleaginoaselor au dus cursurile în scădere pentru uleiul de palmier şi complexul de soia.
China rămâne importator al canolei canadiene
China şi Canada par a fi ajuns la un acord privind cantitatea de impurităţi conţinută de rapiţa provenită din Canada. China prevede un conţinut de impurităţi de 2,5 % pentru marfa de import. Pentru acest lucru s-a zbătut prim-ministrul Canadei Justin Trudeau în timpul vizitei sale în China. Pentru Canada, acest lucru a fost o uşurare, deoarece recolta de canola din această ţară este de 18,3 milioane de tone. Reacţiile de pe piaţă au fost reţinute, întrucât unii comercianţi se aşteptaseră la acest acord, iar acest lucru fusese deja oglindit în preţuri. Cotaţiile canolei la bursa ICE din Winnipeg au scăzut şi ele înainte de sfârşitul de săptămână.
Soia se ieftineşte
Pe piaţa americană, complexul de soia a înregistrat scăderi vineri la bursa CBOT din Chicago. Săptămâna trecută s-au exportat 875.000 t, sub aşteptările comercianţilor, ceea ce a determinat alte scăderi ale preţurilor. Cotaţiile şrotului de soia şi ale uleiului de soia au scăzut şi ele. Odată cu înaintarea recoltatului se aşteaptă ca şi presiunea pusă pe preţuri să crească.
Sursa: agrarticker.de