Perioada 7 – 13 mai 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 9...20°C, valori apropiate de normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 14...26°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 3...13°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 11...21°C, limite optime desfăşurării proceselor de creştere şi dezvoltare la speciile de primăvară însămânţate până la această dată, precum şi continuării lucrărilor de semănat/plantat.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului şi local căderi de grindină, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Totodată, cantităţile de apă pot fi semnificative din punct de vedere agricol, în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, cea mai mare parte a Munteniei, Transilvaniei, Moldovei și Banatului. În Crișana, Maramureș, Dobrogea, nordul și vestul Banatului, vestul și izolat în centrul Transilvaniei, estul Munteniei, nordul și sud-estul Moldovei se va semnala seceta pedologică moderată și local puternică.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în Oltenia, pe suprafeţe extinse din Muntenia, Moldova, Transilvania, Banat. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată și izolat puternică) se vor înregistra în Crișana, Maramureș, Dobrogea, local în nordul Banatului, nordul și vestul Transilvaniei, estul Munteniei, izolat în nord-estul și sud-estul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, procesele biologice atât la culturile de toamnă, cât şi la speciile de primăvară înfiinţate până în prezent vor evolua în general normal, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi pe ansamblu bună şi medie, respectiv medie şi slabă în culturile întârziate fenologic şi pe arealele agricole unde se vor semnala deficite de apă în sol.
Culturile de toamnă (orz şi grâu) înfiinţate în perioada optimă vor înregistra fazele de alungire a paiului (30-100%) şi înspicare (10-80%), iar cele semănate în afara epocii optime vor parcurge predominant înfrăţirea (80-100%) şi alungirea paiului (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapiţa se va afla la alungirea tulpinii (60-100%) şi înflorire (10-100%), pe toate suprafeţele cultivate.
Floarea-soarelui semănată până în prezent va parcurge germinarea şi răsărirea (40-100%), precum şi apariţia primei perechi de frunze adevărate (10-60%).
Cultura de porumb va înregistra fazele de germinare-răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-50%).
Sfecla de zahăr din Transilvania şi Moldova se va afla în primele faze de vegetaţie, respectiv germinare-răsărire (10-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (10-30%), iar la cartoful pentru consum se vor semnala încolţirea şi răsărirea.
În plantaţiile pomicole, la soiurile de sâmburoase se vor continua creşterea rodului, lăstarilor şi frunzelor, iar la seminţoase vor predomina înflorirea, înfrunzirea şi legarea fructelor.
Viţa de vie va înregistra dezmugurirea, înfrunzirea şi creşterea lăstarilor, în cea mai mare parte a podgoriilor.
Condiţiile agrometeorologice prognozate vor fi în general favorabile desfăşurării lucrărilor agricole specifice (semănat, plantat, fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi), exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Urgentarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof, sfeclă de zahăr);
• Fertilizarea fazială a semănăturilor de toamnă cu îngrăşăminte minerale şi foliare (azotat de amoniu, complexe-NPK);
• Combaterea buruienilor, bolilor şi dăunătorilor în culturile de toamnă şi aplicarea de tratamente fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole;
• Continuarea verificării şi controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare.