Caracteristici meteorologice
În prima parte a perioadei va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit, după care, se va produce o răcire treptată a vremii, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 7...16°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C şi 2...13°C spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 6...22°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -3...10°C, posibil mai scăzute în depresiuni, unde vor fi condiţii de producere a brumei.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, în cea mai mare parte a teritoriului, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), îndeosebi în nordul ţării. Local, vântul va prezenta intensificări în toate regiunile.
Caracteristici agrometeorologice
Gradul de aprovizionare cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor menţine pe unele suprafeţe agricole din estul, sud-estul, sudul şi vestul teritoriului.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), rezerva de umiditate va prezenta valori satisfăcătoare, pe aproape întreg teritoriul agricol. În sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării, se va semnala seceta pedologică moderată.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor din centrul şi nordul ţării, unde ritmurile vegetative vor evolua uşor mai lent. Starea de vegetaţie va fi bună şi medie la speciile de toamnă semănate în perioada optimă, respectiv medie şi slabă la cele înfiinţate tardiv.
Orzul şi grâul de toamnă însămânţate în epoca optimă vor parcurge formarea frunzei a treia şi înfrăţirea (20-100%), precum şi alungirea paiului (10-25%). În semănăturile efectuate după data de 20 octombrie 2011, vor predomina răsărirea şi apariţia frunzei a treia (40-100%).
Cultura de rapiţă va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (3-9 frunze), la nivelul întregii ţări.
În majoritatea plantaţiilor, soiurile timpurii şi extratimpurii de sâmburoase se vor afla la înmugurire şi dezmugurire, iar izolat va fi posibilă apariţia fazei de înflorire.
Totodată, la speciile seminţoase va fi posibilă declanşarea fazei de înmugurire.
La viţa de vie se va semnala faza de „plâns”, în majoritatea podgoriilor.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole specifice campaniei de primăvară se vor efectua în condiţii bune.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea însămânţării culturilor de primăvară din prima urgenţă (orzoaică, ovăz, mazăre, borceag, lucernă, sfeclă de zahăr);
• Pregătirea patului germinativ în vederea însămânţărilor de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK) şi foliare;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor şi tratamente fitosanitare ) în culturile de câmp şi pomi-viticole;
• Controlul semănăturilor de toamnă pentru determinarea vigurozităţii plantelor.