În primele zile ale perioadei, regimul termic al aerului va fi în general normal, după care, spre sfârșitul intervalului se va produce o încălzire treptată a vremii, în cea mai mare parte a teritoriului.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -7...2°C la începutul perioadei, valori apropiate de mediile multianuale şi -4...7°C în restul zilelor, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C.
Temperatura maximă a aerului se va situa între -6...12°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -8...3°C, în aproape toate zonele de cultură, cele mai scăzute valori fiind posibile în estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, producându-se îngheţ la sol.
Sub aspect pluviometric, sunt posibile precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în majoritatea regiunilor.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm în cultura grâului de toamnă, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în toată ţara.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţionate, la speciile de câmp, pomii fructiferi şi viţa de vie se va continua starea de repaus vegetativ, la nivelul întregii ţări.
Funcţie de data semănatului, la cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor semnala fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).
Cultura de rapiţă din sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării va înregistra înfrunzirea (8-12 frunze), pe toate suprafeţele cultivate.
În plantaţiile pomicole şi viticole se va continua repausul biologic, speciile fiind pe ansamblu bine adaptate la temperaturile scăzute de pe parcursul iernii.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea verificării sistematice a viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Administrarea îngrăşămintelor organice şi efectuarea lucrărilor de întreţinere