Pe ansamblu, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15...27°C, valori mai ridicate cu 1...10°C, comparativ cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 20...34°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 8...21°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va prezenta valori cuprinse între 17...29°C, optime parcurgerii proceselor de germinare, răsărire şi înfrunzire, precum şi continuării semănatului la culturile de toamnă.
Se întrevăd ploi locale, sub formă de aversă, însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, conţinutul de umiditate pe profilul de sol 0-20 cm, va înregistra valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi local deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Aprovizionarea cu apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, îndeosebi în centrul, nordul, estul şi local în sudul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul regimului termic mai ridicat din aer şi sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare la culturile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă semănate până la această dată, vor evolua pe ansamblu normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Totodată, pe suprafeţele cu deficite de umiditate în sol, procesele de coacere şi maturare la speciile prăşitoare, pomi fructiferi şi viţa de vie, vor fi în continuare stânjenite.
Sub aspect fenologic, porumbul se va afla la maturitatea tehnologică (70-100%), continuându-se totodată recoltarea, la nivelul întregii ţări.
Culturile de rapiţă va parcurge fazele de germinare-răsărire (10-70%) şi apariţia primelor frunze (10-30%), iar la orzul şi grâul de toamnă se vor semnala germinarea-răsărirea (10-30%) şi apariţia primelor frunze, continuându-se totodată lucrările de semănat.
În centrul, vestul şi estul ţării, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile concomitent cu acumularea zahărului în rădăcină, iar la cartof se vor extinde suprafeţele
În majoritatea plantaţiilor, speciile pomi-viticole îşi vor continua procesele de maturare a fructelor/boabelor/lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor, precum şi recoltarea.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
• Eliberarea terenurilor agricole de resturile vegetale;
• Efectuarea arăturilor şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării culturilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie-20 octombrie), în special în zonele cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă în stratul arabil al solului.