În perioada 27 februarie – 5 martie 2014 se va menţine o vreme mai caldă decât în mod obişnuit, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -1...12°C, valori mai ridicate cu 1...8°C comparativ cu mediile multianuale, în majoritatea regiunilor.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3...16°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -4...8°C, în aproape toată ţara, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ploaie în cea mai mare parte a teritoriului, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi local optime, în toate regiunile agricole.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de toamnă vor evolua lent în majoritatea regiunilor agricole, exceptând zonele depresionare unde se vor putea semnala stagnări temporare de vegetaţie. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta în general bună şi medie, respectiv medie şi slabă în semănăturile efectuate tardiv.
Funcţie de data semănatului şi condiţiile pedo-climatice, orzul şi grâul de toamnă se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (30-100%). În toate zonele de cultură, rapiţa va înregistra predominant dezvoltarea aparatului foliar (9-12 frunze). Pomii fructiferi îşi vor continua starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a
plantaţiilor, iar local, la soiurile timpurii de sâmburoase se va semnala umflarea mugurilor de rod, îndeosebi pe terenurile cu expoziţie sudică. Viţa de vie din toate podgoriile îşi va menţine repausul biologic. Lucrările agricole de sezon vor evolua pe ansamblu normal, ca urmare a condiţiilor agrometeorologice prognozate.
Recomandări de specialitate:
• Verificarea sistematică a controlului biologic pentru determinarea viabilităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a elementelor de rod la pomii fructiferi şi viţa de vie;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de azot şi potasiu la culturile de toamnă;
• Efectuarea arăturilor în vederea însămânţărilor de primăvară;
• Continuarea lucrărilor de întreţinere (fertilizări cu îngrăşăminte organice, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire) în vii şi livezi.