Vremea mai caldă decât în mod obişnuit de la începutul intervalului 25 septembrie – 01 octombrie 2013 va intra treptat într-un proces de răcire, aceasta devenind normală sub aspect termic, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 9...22°C, în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C şi 7...18°C, în restul perioadei, valori apropiate de mediile climatologice, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 12...29°C, în aproape toată ţara.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 2...14°C, pe întreg teritoriul agricol, posibil mai scăzute în depresiunile din estul Transilvaniei, unde izolat vor fi condiţii de producere a brumei.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 11...23°C în cea mai mare parte a ţării, limite optime continuării însămânţărilor de toamnă, precum şi desfăşurării fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv, germinare, răsărire şi local, apariţia primelor frunze.
Sub aspect pluviometric, se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, însoţite de intensificări temporare ale vântului, în aproape toate zonele de cultură.
Caracteristici agrometeorologice
Rezerva de apă în stratul de sol 0-20 cm (ogor), se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și izolat optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol al ţării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică și extremă) se vor înregistra în Oltenia, sudul Dobrogei, vestul și local în sudul și nordul Munteniei, centrul și sud-vestul Banatului, sud-estul și local în vestul Moldovei, vestul Crișanei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, ritmurile de coacere şi maturare la speciile prăşitoare şi pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal, în aproape toate regiunile agricole, exceptând zonele depresionare, unde acestea vor fi mai încetinite. La culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semănate în epoca optimă, condiţiile agrometeorologice vor favoriza desfăşurarea fazelor incipiente de vegetaţie, respectiv germinare, răsărire şi local, apariţia primelor frunze, în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului.
Floarea-soarelui îşi va definitiva maturitatea deplină (100%), în cea mai mare parte a teritoriului, iar local se vor putea finaliza lucrările de recoltare.
Hibrizii semitardivi şi tardivi de porumb vor parcurge maturitatea deplină (60-100%), pe majoritatea suprafeţelor, continuându-se totodată recoltarea.
În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile, acumularea zahărului în rădăcină şi local, maturitatea deplină.
Cartoful se va afla predominant la maturitatea tehnologică, finalizându-se suprafeţele recoltate.
Speciile pomi-viticole îşi vor continua fazele de coacere şi maturare a rodului/lemnului şi recoltarea în toate plantaţiile.
Rapiţa înfiinţată în perioada optimă se va afla la germinare, răsărire şi apariţia primelor frunze (10-100%), extinzându-se suprafeţele însămânţate în majoritatea regiunilor agricole.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat în stratul de sol 0-20 cm/ogor;
• Pregǎtirea terenurilor în vederea însǎmânţǎrilor de toamnă în epoca optimă (15 septembrie - 20 octombrie), îndeosebi pe terenurile cu o bunǎ aprovizionare cu apǎ a solului în stratul arabil;
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole şi a fructelor de sezon.