Caracteristici meteorologice
Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-o vreme instabilă în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Regimul termic al aerului va fi apropiat de normalul perioadei, la nivelul întregului teritoriu.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 11...22°C, limite apropiate de mediile multianuale, la scara întregii ţări. Temperatura maximă a aerului se va încadra între 15...26°C, în majoritatea regiunilor agricole. Temperatura minimă a aerului se va situa între 5...17°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va prezenta valori cuprinse între 15...24°C, favorabile desfăşurării fazelor de creştere şi dezvoltare ale culturilor de primăvară.
Se prognozează ploi sub formă de aversă, local cu caracter torenţial, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului. Cantităţile de apă vor fi mai însemnate în cea mai mare parte a ţării. Izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local în sud-estul, sudul, estul şi vestul ţării se vor menţine deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică). Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Seceta pedologică moderată se va semnala local în sud-estul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În general, ritmurile de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole se vor desfăşura normal, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta bună şi medie la culturile agricole înfiinţate în perioada optimă şi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar la cele tardive, starea de vegetaţie a plantelor se va menţine medie şi slabă, îndeosebi pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu), funcţie de data semănatului vor parcurge diferite faze de vegetaţie, respectiv alungirea paiului (50-100%), înspicarea (40-100%), înflorirea (10-100%) şi maturitatea în lapte (10-30%).
Sub aspect fenologic, la rapiţă se va definitiva înflorirea (100%), continuându-se totodată formarea silicvelor şi a boabelor în silicve (10-100%).
Floarea-soarelui va parcurge răsărirea (50-100%), formarea primei perechi de frunze (60-100%) şi înfrunzirea (6-18 frunze). La cultura de porumb predominante vor fi fazele de răsărire şi formare a frunzei a treia (30-100%), precum şi înfrunzirea (4-11 frunze).
În principalele bazine specializate, la sfecla de zahăr se vor înregistra răsărirea (70-100%) şi înfrunzirea (9-12 frunze), iar cartoful se va afla în fazele de răsărire (60-100%) şi creştere a lăstarilor laterali.
În plantaţiile pomicole, atât la sâmburoase, cât şi la seminţoase se vor semnala creşterea lăstarilor/frunzelor şi legarea/creşterea rodului. La soiurile timpurii de cireş aflate la maturitatea tehnologică va fi posibilă recoltarea. Viţa de vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, apariţia inflorescenţelor şi înflorirea. Izolat, în jumătatea de sud a ţării se va putea declanşa faza de formare a boabelor.
În condiţiile agrometeorologice menţionate, lucrările agricole în câmp (fertilizări, erbicidări, tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) vor fi întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Efectuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile manuale şi mecanice, erbicidări);
• Combaterea bolilor şi dăunătorilor în culturile de câmp;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare în vii şi livezi;
• Aplicarea irigaţiilor pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.