Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 22 – 28 Septembrie 2011

Publicat: 23 septembrie 2011 - 10:55
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
În acest interval va predomina un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod normal, la nivelul întregii ţări.


Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 13...24°C, mai ridicate cu 1...7°C în raport cu mediile multianuale, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 19...30°C în majoritatea zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 5...17°C, în cea mai mare parte a ţării, valori mai scăzute fiind posibile în depresiuni.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 16...25°C, limite favorabile pentru desfăşurarea însamântarilor de toamnă şi parcurgerii fazelor de germinare şi răsărire la culturile înfiinţate în epoca optimă.
Se prognozează ploi locale, nesemnificative din punct de vedere agricol, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.

Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor), va înregistra în continuare valori scăzute şi deosebit de scăzute, fenomenul de secetă pedologică având diferite grade de intensitate, respectiv moderată, puternică şi extremă, pe suprafeţe extinse din sud-estul, sudul, vestul şi estul ţării. Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim, în special în Transilvania, nordul Moldovei şi al Crişanei, precum şi în estul Maramureşului.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile menţinerii temperaturilor maxime ridicate din aer, asociate cu deficite de umiditate în sol, la speciile prăşitoare, ritmurile de coacere şi maturare vor fi stânjenite, semnalându-se în continuare deprecierea stării de vegetaţie a plantelor. De asemenea la culturile de toamnă (rapiţă şi orz) semanate în epoca optimă, procesele de germinare şi răsărire vor evolua normal, în special pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului.

La floarea-soarelui se vor finaliza lucrările de recoltare la nivelul întregii ţări.
Porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (100%) şi se va afla predominant la maturitatea deplină (10-100%), iar la hibrizii timpurii şi semitardivi se vor extinde lucrările de recoltare. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr va parcurge acumularea zaharului în rădăcină, precum şi maturitatea tehnologică, iar la cartof se vor continua maturitatea tehnologică şi recoltarea.
La pomii fructiferi şi viţa de vie se vor semnala acumularea zahărului în fructe/boabe, coacerea rodului, maturarea lemnului, precum şi recoltarea.
Cultura de rapiţă semanată în epoca optimă din centrul şi sud-vestul ţării va înregistra fazele de germinare şi răsărire. De asemenea, se vor continua lucrările de semănat la nivelul întregii ţări. Pe ansamblu, lucrările de sezon se vor desfăşura în condiţii favorabile.

Recomandări de specialitate:

  • Recoltarea, transportul şi depozitarea produselor agricole de sezon;
  • Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
  • Continuarea lucrărilor de arat şi pregătirea patului germinativ în vederea însămânţării speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).
Vizualizat: 1631 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Seceta afectează culturile de toamnă, fermierii sunt îngrijoraţi

Agricultorii nu ştiu dacă să se bucure sau nu, la sfârşitul acestei veri, având în vedere regimul hidrologic care a fost, pe de o parte, propice recoltării, dar pe de altă parte, a afectat înfiinţarea culturilor de toamnă.

Recoltare de floarea-soarelui Euralis la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal

Recoltare de floarea-soarelui Euralis la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal

În 15 septembrie, Euralis Seminţe a organizat o recoltare cu public la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare Caracal (Olt), recoltare ce a strâns laolaltă un număr de 33 de fermieri din Judeţul Olt.  

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Floarea soarelui în toamna lui 2011: vom avea producţii record

Ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, se declară mulţumit în ceea ce priveşte producţia de floarea-soarelui a acestui an. „Cred că anul acesta la floarea soarelui producţia va fi un record absolut. Vom depăşi 1,6 milioane de tone, în condiţiile în care anii trecuţi aveam producţii de 1,2 - 1,3 milioane tone. Anul acesta nu suntem foarte departe de o producţie medie de două tone la hectar”, a precizat Tabără.

Boc: Seceta poate cauza pierderi agricole la recolta din 2012

Boc: Seceta poate cauza pierderi agricole la recolta din 2012

Situaţia cu seceta este sub control până în acest moment, putând apărea pierderi la recolta pe 2012, dacă nu plouă până la sfârşitul lunii sau începutul lui octombrie, însă prognozele oficiale indică o posibilă revenire la normalitate din punct de vedere al precipitaţiilor, a declarat, premierul Emil Boc.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii