În intervalul 19 - 25 iulie 2012 va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal în cea mai mare parte a regiunilor agricole, chiar caniculară, îndeosebi în sud-vestul, sudul şi estul ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 17...31°C, valori mai ridicate cu 1...8°C comparativ cu mediile climatologice, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 26...37°C, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 7...25°C, la scara întregii ţări, cele mai scăzute valori fiind posibile în zonele depresionare.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în nordul, centrul şi vestul ţării. Izolat, vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura neirigată de porumb se va menţine la valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), pe aproape întreg teritoriul agricol.
Aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim pe suprafeţe agricole extinse din centrul, nordul şi nord-vestul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul menţinerii temperaturilor ridicate din aer, situate peste limitele biologice critice de rezistenţă a plantelor (30...32°C), evoluţia fenologică la speciile prăşitoare şi cele pomi-viticole va fi intensificată (forţări stadiale), starea de vegetaţie a plantelor prezentându-se medie şi slabă (deprecierea aparatului foliar prin îngălbenire/uscare, boabe şiștave şi ştiuleţi subdimensionaţi la porumb, capitule cu diametrul restrâns şi seminţe seci la floare-soarelui), îndeosebi pe arealele agricole unde se menţin deficite de umiditate în sol.
Cultura de grâu de toamnă semănată tardiv îşi va continua maturitatea deplină (90-100%), local declanşându-se lucrările de recoltare. De asemenea, la speciile înfiinţate în epoca optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole.
Floarea-soarelui va înregistra predominant fazele de înflorire (70-100%) şi maturitate în ceară (10-80%), în majoritatea zonelor agricole.
Sub aspect fenologic, porumbul îşi va definitiva apariţia paniculului (90-100%), aflându-se la înflorire şi mătăsire (10-100%) şi maturitatea în lapte (10-70%).
În principalele bazine de cultură, la sfecla de zahăr se semnalează dezvoltarea aparatului foliar (70-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-100%).
Cartoful pentru consum se va afla în fazele de înflorire (90-100%), creşterea tuberculilor (70-100%) şi veştejirea vrejilor (50-100%).
La speciile de sâmburoase (cais, piersic, prun) aflate la maturitatea tehnologică se va continua recoltarea, iar la cele de seminţoase (măr, păr) acumularea zaharurilor şi coacerea fructelor, în majoritatea plantaţiilor pomicole.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa de vie va parcurge înfrunzirea, creşterea şi dezvoltarea boabelor. Lucrările agricole de sezon se vor efectua în general în condiţii bune, exceptând zilele cu precipitaţii.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la grâul de toamnă şi fructele de sezon;
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere la speciile prăşitoare, pomii fructiferi şi viţa de vie (combaterea bolilor şi dăunătorilor, erbicidări, praşile manuale);
• Aplicarea irigaţiilor pe terenurile agricole afectate de fenomenul de secetă pedologică.