Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 19 – 25 Ianuarie 2012

Publicat: 19 ianuarie 2012 - 13:49
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, perioada se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.

Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -6...8°C, valori mai ridicate cu 1...8°C în raport cu mediile multianuale, în aproape toată ţara.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -3...11°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -9...4°C la scara întregii ţări, local, producându-se brumă şi îngheţ la sol. 
Din punct de vedere pluviometric, se întrevăd precipitaţii sub formă de ploaie, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), în majoritatea regiunilor agricole. Izolat, la începutul intervalului, cantităţile de apă vor fi mai însemnate. De asemenea, vor fi posibile intensificări ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
 
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor de grâu de toamnă pe profilul de sol 0-100 cm, va prezenta valori satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor semnala în estul şi local în sudul ţării.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Ca urmare, la cerealierele de toamnă şi speciile pomi-viticole se va continua starea de repaus vegetativ, în aproape toate zonele de cultură. Starea de vegetaţie a plantelor se va menţine în general medie şi slabă, îndeosebi în culturile semănate tardiv, precum şi pe terenurile cu deficite de umiditate în sol.
În funcţie de data semănatului, orzul şi grâul de toamnă vor înregistra diferite faze de vegetaţie: răsărire (80-100%), formarea frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (10-100%).
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă semănată în epoca optimă se va afla în faza de înfrunzire (4-8 frunze).
La pomii fructiferi şi viţa de vie se va semnala în continuare stadiul de repaus biologic, la nivelul întregii ţări.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole specifice acestei perioade vor fi întrerupte temporar.

Recomandări de specialitate:
•    Continuarea verificării viabilităţii plantelor la culturile de toamnă, precum şi a evoluţiei mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
•    Administrarea îngrăşămintelor organice şi continuarea lucrărilor de întreţinere în vii şi livezi.

Vizualizat: 1198 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

De ce fermierii n-au nici o şansă să capete motorină ieftină?

Oricâte economii ar vrea să facă un fermier, există categorii de costuri care nu se pot reduce foarte mult. Aşa sunt, de pildă, cheltuielile cu carburanţii. Din astfel de raţiuni, subvenţiile oferite de stat la achiziţia de motorină continuă să rămână vitale pentru zona agricolă. Şi este bine, desigur, că autorităţile îi sprijină astfel pe producători.

LAPAR se adresează ministrului de finanţe pentru soluţionarea problemelor cauzate de seceta prelungită

LAPAR se adresează ministrului de finanţe pentru soluţionarea problemelor cauzate de seceta prelungită

Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), în numele producătorilor agricoli din sectorul vegetal, ca reprezentant legal, adresează ministrului de finanţe, Gheorghe Ialomiţianu, propuneri prinvind rezolvarea problemelor apărute ca efecte ale secetei instalate în toamna anului trecut şi a pierderilor suferite de fermieri.

Seceta prelungită a contribuit la înmulţirea excesivă a rozătoarelor de câmp

Seceta prelungită a contribuit la înmulţirea excesivă a rozătoarelor de câmp

Seceta prelungită din cursul anului 2011 a făcut ca în judeţul Arad să se înregistreze o scădere importantă a nivelului apei din sol, ceea ce a dus la compromiterea culturilor de toamnă, dar şi la înmulţirea excesivă a rozătoarelor, spun specialiştii.

DuPont şi Pioneer prezintă „Tehnologii inovatoare şi durabile pentru agricultura Românească”

DuPont şi Pioneer prezintă „Tehnologii inovatoare şi durabile pentru agricultura Românească”

Companiile DuPont şi Pioneer organizează o conferinţă de prezentare cu tema „Tehnologii inovatoare şi durabile pentru agricultura Românească”.

LUAIR transmite Ministerului Agriculturii o adresă cu divergenţele privind taxele pentru irigaţii

LUAIR transmite Ministerului Agriculturii o adresă cu divergenţele privind taxele pentru irigaţii

Liga Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii din România (LUAIR) a trimis recent Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale o adresă în care sunt semnalate divergenţe la OUG 82.2011, la norme metodologice privind calculul şi plata taxelor IF pentru irigaţii, desecare, şi combaterea eroziunii solului şi a tarifelor pentru irigaţii şi PNDR.

Producătorii agricoli caută soluţii pentru “evitarea unui dezastru economic în sectorul agricol”

Producătorii agricoli caută soluţii pentru “evitarea unui dezastru economic în sectorul agricol”

Starea tehnică a culturilor agricole este departe de a fi la nivelul optim. Agricultorii se declară nemulţumiţi de condiţiile financiare actuale din agricultură, dar şi de politicile agricole, care nu îi sprijină în acest sens.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii