Caracteristici meteorologice
Vremea normală sub aspect termic de la începutul intervalului, va intra treptat într-un proces de încălzire, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă intre 6...16°C în prima parte a perioadei, valori apropiate de mediile lunare multianuale şi 9...18°C în ultimele zile, mai ridicate cu 1...4°C comparativ cu normele climatologice.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 10...24°C în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
Temperatura minimă a aerului se va fi situa între 1...12°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 8...19°C, limite optime parcurgerii primelor faze de vegetaţie (germinare-răsărire) la culturile semănate până la această dată, precum şi continuării însămânţărilor de primăvară.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare, pe aproape întreg teritoriul agricol al ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe profilul de sol 0-100 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură. Deficite moderate de umiditate în sol se vor menţine în sud-estul, local în sudul, estul şi vestul ţării.
Conţinutul de umiditate în stratul de sol 0-20 cm (ogor) va înregistra valori satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, în cea mai mare parte a teritoriului agricol.
În Dobrogea, sudul şi estul Munteniei, sudul Moldovei şi al Olteniei, izolat în vestul Banatului şi al Crişanei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică cu diferite grade de intensitate, respectiv moderată şi puternică.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, ritmurile vegetative ale culturilor agricole vor evolua în general normal în toate zonele agricole ale ţării, exceptând depresiunile din estul Transilvaniei şi nordul Moldovei, unde procesele de creştere şi dezvoltare vor fi încetinite.
Funcţie de data semănatului şi agrotehnica aplicată, culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de formare a frunzei a treia (70-100%), înfrunzire (40-100%), înfrăţire (20-100%) şi alungirea paiului (10-100%).
Sub aspect fenologic, la rapiţa se va semnala înfrunzirea (7-11 frunze), alungirea tulpinii (10-70%), iar izolat în zonele de câmpie va fi posibilă apariţia inflorescenţelor (10-25%).
Pomii fructiferi se vor afla la dezmugurire, înflorire şi înfrunzire, precum şi local legarea rodului la speciile timpurii de sâmburoase (cais, cireş).
În toate podgoriile, viţa de vie va parcurge fazele de „plâns”, înmugurire şi izolat chiar dezmugurire.
La sfecla de zahăr şi cartoful pentru consum se vor semnala primele fazele de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se totodată lucrările de semănat, în aproape toate bazinele specializate.
Floarea-soarelui şi porumbul înfiinţate până la această dată se vor afla la germinare-răsărire (10-100%), extinzându-se suprafeţele agricole însămânţate.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole în câmp (arat, pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, fertilizări, erbicidări, tăieri şi tratamente fito-sanitare în vii şi livezi) se vor desfăşura cu dificultate.
Recomandări de specialitate:
• Continuarea lucrărilor de semănat/plantat la culturile de primăvară (floarea-soarelui, porumb, cartof);
• Fertilizarea fazială a cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale complexe;
• Efectuarea lucrărilor de întreţinere (combaterea buruienilor, tratamente fito-sanitare, tăieri de rodire în vii şi livezi) la speciile de câmp şi pomi-viticole.