Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 17-23 Noiembrie 2011

Publicat: 17 noiembrie 2011 - 09:02
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei, se va produce o încălzire uşoară a vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -5...4°C la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1...4°C în raport cu normele climatologice şi -3...7°C spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...12°C, la scara întregii ţării.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...2°C, în aproape toate zonele de cultură, posibil mai scăzută în depresiuni, determinând producerea brumei şi a îngheţului la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm, va prezenta în continuare valori satisfăcătoare și local apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă, se va menţine pe suprafeţe extinse din sud-estul, vestul, estul și local sudul teritoriului agricol.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de vegetaţie ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură şi mai lent în centrul şi nordul ţării. De asemenea, starea de vegetaţie se va menţine pe ansamblu bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.

Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv germinare (90-100%), răsărire (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-80%). Izolat, în culturile mai avansate fenologic din zonele de câmpie din sudul şi estul ţării va fi posibil începutul înfrăţirii.

Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă se va afla la răsărire (70 100%) şi înfrunzire (4-8 frunze).
La speciile pomi-viticole se va continua îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor,  totodată fiind posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor. În majoritatea podgoriilor din sudul şi centrul ţării se va semnala starea de repaus biologic. În general, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon.

Recomandări de specialitate
•    Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
•    Continuarea aplicării îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
•    Administrarea de tratamente fito-sanitare şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.

Vizualizat: 1498 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Puma 260 AFS Connect - în premiera în România

Alături de cele peste 50 de maşini şi echipamente agricole expuse la Agriplanta, Titan Machinery România a prezentat cele mai noi şi moderne tehnologii pentru agricultura de precizie şi irigaţii. De asemenea, cel mai mare model din gama Puma - 260 AFS Connect a fost prezentat în premieră în România.

Interviu cu Bogdan Constantin, PR & Communication specialist Titan Machinery România.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La cumpărături

La cumpărături
Un tip făcea cumpărături într-un supermagazin cu un cărucior în care era şi băieţelul său de doi ani. Detalii