Caracteristici meteorologice
În prima parte a intervalului va predomina un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod obişnuit, după care, spre sfârşitul perioadei, se va produce o încălzire uşoară a vremii, aceasta devenind normală sub aspect termic, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între -5...4°C la începutul perioadei, valori mai scăzute cu 1...4°C în raport cu normele climatologice şi -3...7°C spre sfârşitul intervalului, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 1...12°C, la scara întregii ţării.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -10...2°C, în aproape toate zonele de cultură, posibil mai scăzută în depresiuni, determinând producerea brumei şi a îngheţului la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare), reduse cantitativ, în cea mai mare parte a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate pe adâncimea de sol 0-20 cm, va prezenta în continuare valori satisfăcătoare și local apropiate de optim, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării.
Fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică și izolat extremă, se va menţine pe suprafeţe extinse din sud-estul, vestul, estul și local sudul teritoriului agricol.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice menţionate, procesele de vegetaţie ale culturilor agricole se vor desfăşura în general normal în majoritatea zonelor de cultură şi mai lent în centrul şi nordul ţării. De asemenea, starea de vegetaţie se va menţine pe ansamblu bună şi medie în semănăturile efectuate în epoca optimă, iar în culturile înfiinţate tardiv şi pe arealele cu deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă.
Cerealierele de toamnă (orz şi grâu) vor înregistra diferite faze de vegetaţie, respectiv germinare (90-100%), răsărire (70-100%) şi apariţia frunzei a treia (10-80%). Izolat, în culturile mai avansate fenologic din zonele de câmpie din sudul şi estul ţării va fi posibil începutul înfrăţirii.
Sub aspect fenologic, cultura de rapiţă înfiinţată în perioada optimă se va afla la răsărire (70 100%) şi înfrunzire (4-8 frunze).
La speciile pomi-viticole se va continua îngălbenirea şi căderea fiziologică a frunzelor, totodată fiind posibilă definitivarea fazei de maturare a lemnului/coardelor. În majoritatea podgoriilor din sudul şi centrul ţării se va semnala starea de repaus biologic. În general, condiţiile meteorologice vor fi favorabile desfăşurării lucrărilor agricole de sezon.
Recomandări de specialitate
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor agricole de resturile vegetale şi efectuarea arăturilor adânci de toamnă;
• Continuarea aplicării îngrăşămintelor pe bază de azot şi fosfor la culturile de toamnă semănate în perioada optimă;
• Administrarea de tratamente fito-sanitare şi efectuarea lucrărilor de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.