Perioada 17 - 23 iunie 2014 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 12...23°C, în aproape toată ţara, limite apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 15...28°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 8...18°C, în aproape toată ţara.
Instabilitatea atmosferică va fi accentuată şi se va manifesta prin ploi sub formă de aversă, dar şi torenţiale, fiind însoţite de descărcări electrice, intensificări temporare ale vântului şi căderi de grindină, în cea mai mare parte a teritoriului. De asemenea, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, în majoritatea zonelor de cultură ale ţării. Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată şi puternică) se vor înregistra în Maramureş, Crişana, cea mai mare
parte a Banatului, Dobrogei, nordul, vestul şi local în centrul Transilvaniei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei.
Rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-50 cm, în cultura de porumb, se va încadra în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi izolat optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole. Seceta pedologică moderată şi puternică se va semnala în Maramureș,
Crișana, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, nordul şi vestul Transilvaniei, estul Munteniei, sud-estul Moldovei.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
În condiţiile agrometeorologice prognozate, procesele fiziologice ale plantelor vor evolua în general normal pe majoritatea suprafeţelor agricole şi mai intens în zonele de câmpie, precum şi pe terenurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului. În semănăturile efectuate în epoca optimă, starea de vegetaţie se va menţine bună şi medie, iar în culturile întârziate fenologic, medie spre slabă, în special pe arealele agricole cu deficite de umiditate în sol.
Sub aspect fenologic, la culturile de orz şi grâu de toamnă vor predomina fazele de înspicare (80-100%) şi înflorire (50-100%), precum şi maturitatea în lapte şi ceară (10-100%).
În sudul, sud-estul, estul şi centrul ţării, rapiţa va parcurge formarea boabelor în silicve şi maturitatea deplină (10-100%).
Cultura de floarea-soarelui va înregistra dezvoltarea aparatului foliar (13-22 frunze) şi apariţia capitulului (10-30%).
Funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul se va afla predominant în fazele de formare a frunzei a treia (70-100%) şi înfrunzire (6-15 frunze).
Sfecla de zahăr din principalele bazine de cultură va înregistra înfrunzirea (10-100%) şi alungirea/îngroşarea axei hipocotile (10-60%), iar cartoful îşi va continua creşterea lăstarilor laterali şi tuberizarea (30-100%), precum şi îmbobocirea şi înflorirea (10-30%) la soiurile de vară.
Pomii fructiferi (sâmburoase şi seminţoase) vor parcurge înfrunzirea, creşterea fructelor/lăstarilor, dezvoltarea rodului, iar la soiurile timpurii de cireş şi vişin ajunse la maturitatea deplină se vor continua lucrările de recoltare.
La viţa de vie din majoritatea podgoriilor se vor semnala fazele de înfrunzire, creştere a lăstarilor şi înflorire, iar soiurile timpurii de masă, formarea şi creşterea boabelor.
În zilele cu precipitaţii, lucrările agricole de sezon vor fi sistate temporar.
Recomandari de specialitate:
• Continuarea aplicării tratamentelor fito-sanitare în culturile de câmp, precum şi în plantaţiile pomi-viticole;
• Combaterea buruienilor (erbicidări, praşile mecanice şi manuale);
• Administrarea îngrăşămintelor chimice la culturile prăşitoare.
sursa: ANM