Sub aspect termic, perioada 16 - 22 septembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în aproape toată ţara.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11...22°C, mai ridicată cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 19...26°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2...17°C, în toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 14...25°C la nivelul întregii ţări, optime pregătirii patului germinativ, însămânţării
culturilor de toamnă, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate până la această dată.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în vestul şi sud-vestul ţării, iar local, în primele zile cantităţile de apă pot depăşi 10-15 l/mp.
Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. În Oltenia, vestul Munteniei, jumătatea de vest a Banatului, local în sud-vestul Crişanei şi nord-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidrotermic din aer şi sol va permite desfăşurarea normală a proceselor de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe arealele cu deficite de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă semănate până la această dată (rapiţă şi orz) vor evolua mai lent.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va înregistra maturitatea deplină (40-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a teritoriului.
Porumbul va parcurge fazele de maturitate ceară (80-100%) şi deplină (40-100%) în majoritatea regiunilor agricole, precum şi recoltarea hibrizilor extratimpurii şi timpurii.
La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar local, în zonele de câmpie va fi posibilă declanşarea maturităţii tehnologice şi recoltarea.
Cartoful din principalele bazine de cultură se va afla predominant în faza de maturitate tehnologică, extinzându-se suprafeţele recoltate.
În plantaţiile pomi-viticole se vor continua creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea de consum.
Cultura de rapiţă înfiinţată până în prezent pe suprafeţe restrânse va parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se lucrările de semănat.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor desfăşura în condiţii bune.
Recomandări de specialitate:
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Pregătirea patului germinativ şi însămânţarea speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. sursa: ANM