Adama
Vinasa Rompak

Buletin agrometeorologic 16 - 22 septembrie 2014

Publicat: 16 septembrie 2014 - 10:36
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sub aspect termic, perioada 16 - 22 septembrie 2014 se va caracteriza printr-o vreme în general mai caldă decât în mod normal, în aproape toată ţara.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 11...22°C, mai ridicată cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura maximă a aerului se va situa între 19...26°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2...17°C, în toate regiunile agricole.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va înregistra valori de 14...25°C la nivelul întregii ţări, optime pregătirii patului germinativ, însămânţării
culturilor de toamnă, precum şi parcurgerii primelor faze de vegetaţie la cele semănate până la această dată.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, îndeosebi în vestul şi sud-vestul ţării, iar local, în primele zile cantităţile de apă pot depăşi 10-15 l/mp.

Caracteristici agrometeorologice
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică şi extremă), în majoritatea regiunilor agricole. În Oltenia, vestul Munteniei, jumătatea de vest a Banatului, local în sud-vestul Crişanei şi nord-vestul Transilvaniei, rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim.

Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, regimul hidrotermic din aer şi sol va permite desfăşurarea normală a proceselor de vegetaţie la culturile de câmp şi pomi-viticole, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului, iar pe arealele cu deficite de apă în sol, ritmurile de creştere şi dezvoltare ale speciilor de toamnă semănate până la această dată (rapiţă şi orz) vor evolua mai lent.
Sub aspect fenologic, floarea-soarelui va înregistra maturitatea deplină (40-100%), continuându-se totodată lucrările de recoltare, în cea mai mare parte a teritoriului.
Porumbul va parcurge fazele de maturitate ceară (80-100%) şi deplină (40-100%) în majoritatea regiunilor agricole, precum şi recoltarea hibrizilor extratimpurii şi timpurii.
La sfecla de zahăr vor predomina îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar local, în zonele de câmpie va fi posibilă declanşarea maturităţii tehnologice şi recoltarea.
Cartoful din principalele bazine de cultură se va afla predominant în faza de maturitate tehnologică, extinzându-se suprafeţele recoltate.
În plantaţiile pomi-viticole se vor continua creşterea şi coacerea fructelor/boabelor, acumularea zahărului şi recoltarea la soiurile aflate la maturitatea de consum.
Cultura de rapiţă înfiinţată până în prezent pe suprafeţe restrânse va parcurge fazele incipiente de vegetaţie (germinare-răsărire), continuându-se lucrările de semănat.
În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon (recoltare, transport, depozitare, eliberarea terenurilor de resturile vegetale, arături, pregătirea patului germinativ, semănat etc.) se vor desfăşura în condiţii bune.

Recomandări de specialitate:
• Eliberarea terenurilor de resturile vegetale;
• Pregătirea patului germinativ şi însămânţarea speciilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu de toamnă) în epoca optimă, îndeosebi pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil;
• Continuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare ale produselor agricole de sezon. sursa: ANM

Vizualizat: 1007 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

APIA vă anunță ASTĂZI să vă verificați conturile! Noi plăți APIA!

10 decembrie 2024 - 09:23

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 09 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 86.876.021,88 euro (432.236.764,28 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 414.753 fermieri, astfel:

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

Vremea pentru următoarele două săptămâni!

09 decembrie 2024 - 19:18

Prognoza meteo pentru următoarele două săptămâni, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie, arată că temperaturile se mențin, în prima parte a perioadei vizate, la valori apropiate de normalul perioadei. În weekendul 13-15 decembrie vremea se va răci în majoritatea regiunilor țării, iar meteorologii anunță precipitații pentru săptămâna viitoare, cu o probabilitate mai mare după data de 20 decembrie.

Vești de la Bruxelles!

Vești de la Bruxelles!

09 decembrie 2024 - 18:28

Secretarul de stat Violeta Mușat a participat astăzi, 9 decembrie 2024, la Consiliul AgriFish de la Bruxelles.

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

De la 1 ianuarie 2025, noua regulă la plata subvențiilor APIA suplimentare!

09 decembrie 2024 - 17:52

Ministerul Agriculturii a publicat, în dezbatere, pe site-ul oficial un proiect de hotărâre de Guvern pentru modificarea și completarea Hotărârii Guvernului nr. 1570/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervențiilor specifice dezvoltării rurale cuprinse în Planul strategic PAC 2023-2027. Regula nouă care trebuie respectate de fermierii, crescătorii de animale care vor să beneficieze și anul viitor de plățile APIA compensatorii.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

MASSEY FERGUSON eXperience Tour 2023 România

În premieră pentru România, în 2023, caravana Massey Ferguson eXperience Tour, organizată de Sigma CVM România, a ajuns în trei locații diferite, unde fermierii au putut vedea și testa tractoarele și combinele #MasseyFerguson

BONUS: Până la finalul lunii iunie 2023, aveți oferte de finanțare cu avans zero și dobânzi începând de la 1,99% până la 4,5%.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La spovedanie...

La spovedanie...
Un credincios merge la preot să se spovedească: Detalii