Caracteristici meteorologice
Prima parte a perioadei se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, după care, se va produce o încălzire treptată a vremii în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între -3...7°C în primele zile, limite apropiate de normalul perioadei şi 1...13°C spre sfârşitul intervalului, abaterile termice pozitive fiind de 1...5°C.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 3...18°C, la scara întregii ţări.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între -8...8°C, valorile cele mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde local, se va produce îngheţ la sol.
Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului. Izolat, la începutul intervalului, sunt posibile precipitaţii mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare).
Caracteristici agrometeorologice
Aprovizionarea cu apă a solului pe profilul 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, va înregistra valori satisfăcătoare până la apropiate de optim şi optime, la nivelul întregii ţări.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
La culturile agricole se va menţine starea de repaus vegetativ în cea mai mare parte a ţării. În zonele de câmpie din jumătatea de sud a ţării vor fi posibile reluări lente ale proceselor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi spre sfârşitul intervalului.
Orzul şi grâul de toamnă, în funcţie de data semănatului se vor afla în fazele de răsărire, formarea frunzei a treia şi înfrăţire (15-100%).
Cultura de rapiţă va înregistra în continuare dezvoltarea aparatului foliar, în cea mai mare parte a zonelor de cultură.
În aproape toate plantaţiile, la pomii fructiferi şi viţa de vie se va continua stadiul de repaus biologic. De asemenea, pe terenurile cu expoziţie sudică va fi posibilă declanşarea fazei de umflare a mugurilor de rod.
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice acestei perioade se vor efectua în condiţii bune.
Recomandări de specialitate:
• Verificarea vigurozităţii plantelor la speciile de toamnă, precum şi a mugurilor de rod la speciile pomi-viticole;
• Continuarea tăierilor de rodire şi regenerare, precum şi tratamente fitosanitare în vii şi livezi;
• Fertilizarea cerealierelor de toamnă cu îngrăşăminte minerale (azotat de amoniu, complexe – NPK);
• Aplicarea măsurilor de eliminare a excesului de apă de la suprafaţa solului.