Sub aspect termic, în această perioadă va predomina o vreme mai caldă decât în mod normal, pe întreg teritoriul agricol al ţării.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 3...17°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...9°C, la nivelul întregii ţări.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 8...21°C, în toate zonele de cultură.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -3...12°C, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va înregistra valori cuprinse între 5...16°C, optime parcurgerii proceselor de vegetaţie la culturile de toamnă deja înfiinţate.
Sunt posibile precipitaţii sub formă de ploi locale, reduse cantitativ, acestea fiind însoţite de intensificări de scurtă durată ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă în stratul de sol 0-20 cm, se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim, în majoritatea zonelor de cultură.
Deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată, puternică şi izolat extremă), se vor înregistra pe suprafeţe agricole extinse din sud-estul, estul şi local centrul şi sudul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Regimul hidro-termic din aer şi sol favorabil va determina intensificarea proceselor de creştere şi dezvoltare, în aproape toate zonele de cultură. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi în general bună şi medie pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului, respectiv medie şi slabă în semănăturile tardive şi pe suprafeţele cu deficite de apă în sol.
Culturile de orz şi grâu de toamnă îşi vor continua fazele de germinare (70-100%), răsărire (30-100%) şi apariţia primelor frunze (10-100%).
În funcţie de data semănatului, la cultura de rapiţă predominante vor fi fazele de răsărire (30-100%) şi înfrunzire (5-14 frunze), în majoritatea regiunilor agricole.
Speciile pomi-viticole vor înregistra maturarea lemnului/coardelor şi îngălbenirea/căderea masivă a frunzelor, în toate plantaţiile.
Lucrările agricole de sezon (eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale, arături, fertilizări) se vor efectua în condiţii bune, la nivelul întregii ţări.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea lucrărilor de eliberare a terenurilor de resturile vegetale şi continuarea efectuării arăturilor adânci de toamnă;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale pe bază de fosfor şi potasiu la culturile înfiinţate în epoca optimă;
• Administrarea tratamentelor fito-sanitare în plantaţiile pomi-viticole. sursa: ANM