Sub aspect termic, în intervalul 10 – 16 septembrie 2013 va predomina un regim termic al aerului în general mai ridicat decât în mod obişnuit, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12...24°C, abaterile termice pozitive fiind de 1...6°C, în cea mai mare parte a ţării.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 16...30°C, pe întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va încadra între 7...19°C, în cea mai mare parte a ţării, cele mai scăzute valori înregistrându-se în zonele depresionare.
Regimul termic mediu diurn al solului la adâncimea de 5 cm va oscila între 14...25°C, favorabile pregătirii patului germinativ în vederea însămânţărilor de toamnă la culturile de rapiţă şi orz.
Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, la nivelul întregii ţări.
Totodată, se pot înregistra cantităţi de apă mai însemnate din punct de vedere agricol, iar izolat vor fi condiţii de producere a grindinei.
Caracteristici agrometeorologice
Conţinutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm în cultura neirigată de porumb, va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în cea mai mare parte a teritoriului agricol. În sudul, vestul și izolat în nordul Transilvaniei, nord-vestul Munteniei și al Olteniei, nord-estul și local în estul Moldovei, izolat în nordul Banatului, aprovizionarea cu apă a solului se va situa în limite satisfăcătoare și local apropiate de optim.
În stratul de sol 0-20 cm (ogor), conţinutul de apă va înregistra valori scăzute și deosebit de scăzute, seceta pedologică fiind moderată, puternică și local extremă, în aproape toată ţara, cu excepţia unor areale din sudul și vestul Transilvaniei, nord-vestul Olteniei și al Munteniei, nordul Banatului, estul Moldovei, unde rezerva de umiditate din sol se va încadra în limite satisfăcătoare și izolat apropiate de optim.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe ansamblu, procesele vegetative ale culturilor de câmp vor evolua normal, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. Pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, procesele de maturare ale speciilor prăşitoare vor fi în continuare forţate, iar lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă în epoca optimă se vor desfăşura cu dificultate.
Cultura de floarea-soarelui va parcurge predominant maturitatea deplină (60-100%), extinzându-se totodată lucrările de recoltare.
În funcţie de data semănatului şi precocitatea hibridului, porumbul îşi va definitiva maturitatea în ceară (100%), plantele aflându-se în fazele de maturitate deplină (10-100%) şi recoltare.
În toate bazinele specializate, sfecla de zahăr va înregistra îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful, maturitatea tehnologică şi recoltarea.
La speciile pomi-viticole vor predomina maturarea fructelor/boabelor/lemnului, acumularea zaharurilor, iar soiurile aflate la maturitatea de consum se vor recolta în continuare.
Recomandări de specialitate:
• Recoltarea, transportul şi depozitarea produsele agricole de sezon;
• Continuarea lucrărilor de arat pe terenurile eliberate de resturile vegetale şi aplicarea îngrăşămintelor organice, îndeosebi pe arealele agricole cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului;
• Pregătirea patului germinativ şi semănatul culturilor de toamnă din prima epocă (rapiţă şi orz), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm);
• Lucrări de întreţinere la pomii fructiferi şi viţa de vie. sursa: meteoromania.ro