Perioada 05 – 11 Decembrie 2013 se va caracteriza printr-un regim termic al aerului mai scăzut decât în mod normal, în majoritatea regiunilor agricole.
Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -7...5°C, la nivelul întregii ţări, valori mai scăzute cu 1...4°C în raport cu mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între -3...8°C, pe aproape întreg teritoriul.
Temperatura minimă a aerului se va situa între -11...2°C, în cea mai mare parte a zonelor de cultură, fiind condiţii de producere a brumei şi îngheţului la sol.
Se întrevăd precipitaţii predominant sub formă de ninsoare, dar şi mixte (ploaie, lapoviţă şi ninsoare) în aproape toată ţara, acestea fiind însoţite de intensificări ale vântului.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura grâului de toamnă, rezerva de umiditate accesibilă plantelor pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și local optime, în majoritatea zonelor agricole. Deficite de apă în sol (secetă pedologică moderată) se vor menţine izolat în sud-estul ţării.
Starea de vegetaţie a culturilor agricole
Pe fondul temperaturilor scăzute din aer şi sol, la culturile de toamnă se vor înregistra ritmuri lente de creştere şi dezvoltare, iar în depresiuni se va menţine stadiul de repaus biologic. Starea de vegetaţie a plantelor va fi în general bună şi medie, iar la culturile semănate tardiv, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va prezenta medie şi slabă.
Orzul şi grâul de toamnă semănate în perioada optimă se vor afla în fazele de formare a frunzei a treia (50-100%) şi înfrăţire (20-100%). Culturile semănate în afara epocii optime vor parcurge germinarea (100%), precum şi răsărirea şi apariţia frunzei a treia (10-100%), plantele fiind sensibile la temperaturile minime scăzute de pe parcursul iernii.
Rapiţa cultivată pe unele suprafeţe din Dobrogea, Muntenia şi Moldova va înregistra faza de înfrunzire, totodată continuându-şi în bune condiţii procesele de călire.
În toate plantaţiile, viţa de vie va parcurge stadiul de repaus biologic, iar pomii fructiferi îşi vor definitiva maturarea lemnului, îngălbenirea şi căderea frunzelor.
Recomandări de specialitate:
• Finalizarea arăturilor adânci de toamnă, pe terenurile cu o bună aprovizionare cu apă a solului;
• Aplicarea îngrăşămintelor minerale cu fosfor şi potasiu la culturile de toamnă înfiinţate în epoca optimă;
• Lucrǎri de întreţinere în plantaţiile pomi-viticole.