Adama
Vinasa Rompak

BULETIN AGROMETEOROLOGIC 01 – 07 Septembrie 2011

Publicat: 01 septembrie 2011 - 10:33
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea caldă de la începutul perioadei va deveni normală spre sfârşitul intervalului, la nivelul întregii ţări.

Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15...27°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi 14...22°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 21...34°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 8...20°C în toate zonele de cultură, posibil mai scăzute în depresiuni.
Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.

Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb neirigată, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare în centrul, nordul şi local în sudul ţării.

În stratul de sol 0-20 cm / ogor, se vor înregistra deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Rezerva de apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare pe areale extinse din Transilvania, local în nordul şi nord-vestul Moldovei, nordul şi sud-vestul Munteniei, nord-vestul Olteniei şi estul Maramureşului.

Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a menţinerii stresului termic şi hidric din aer şi sol, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare se va deprecia în continuare, semnalându-se forţări stadiale, ofilirea temporară în orele de amiază, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, îndeosebi în zonele de câmpie.

La cultura de floarea-soarelui se va definitiva maturitatea în ceara (100%), plantele aflându-se predominant în faza de maturitate deplină (10-100%), totodată, extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.
Porumbul îşi va finaliza maturitatea în lapte (100%) şi va parcurge fazele de maturitate în ceară (10-100%) şi deplină (10-80%).
Sfecla de zahăr se va afla predominant la îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitate tehnologică.
Speciile pomi-viticole vor înregistra coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la varietăţile de sezon.

Recomandări de specialitate:
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor putea efectua în condiţii bune.
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat şi de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă din prima etapă (rapiţă şi orz), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).

Vizualizat: 1384 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Incendiile forestiere fac ravagii în Texas şi Oklahoma

Incendiile forestiere fac ravagii în Texas şi Oklahoma

Sute de americani au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele, în ultimele zile, din cauza puternicelor incendii forestiere care fac ravagii în statele Texas şi Oklahoma, potrivit CNN şi AP.

Teleorman: Producţie de floarea-soarelui promiţătoare

Teleorman: Producţie de floarea-soarelui promiţătoare

În judeţul Teleorman agricultorii au început recoltarea la floarea-soarelui, în condiţii bune şi cu producţii promiţătoare.

Bulgarii exportă mai mult grâu decât consumă

Bulgarii exportă mai mult grâu decât consumă

Peste 99 la sută din grâul vecinilor de la sud de Dunăre a fost deja recoltat, autorităţile bulgare aşteptându-se anul acesta la o producţie de 4,6 milioane tone, cu 600 mii tone mai mult decât s-a obţinut în 2010.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii