Caracteristici meteorologice
Sub aspect termic, vremea caldă de la începutul perioadei va deveni normală spre sfârşitul intervalului, la nivelul întregii ţări.
Temperatura medie diurnă a aerului va fi cuprinsă între 15...27°C în primele zile, abaterile termice pozitive fiind de 1...7°C şi 14...22°C spre sfârşitul intervalului, valori apropiate de mediile multianuale.
Temperatura maximă a aerului se va încadra între 21...34°C, pe aproape întreg teritoriul agricol.
Temperatura minimă a aerului se va situa între 8...20°C în toate zonele de cultură, posibil mai scăzute în depresiuni.
Sunt posibile ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice şi intensificări temporare ale vântului, în cea mai mare parte a ţării.
Caracteristici agrometeorologice
În cultura de porumb neirigată, pe adâncimea de sol 0-100 cm, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată, puternică şi extremă, pe aproape întreg teritoriul agricol. Aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare în centrul, nordul şi local în sudul ţării.
În stratul de sol 0-20 cm / ogor, se vor înregistra deficite de umiditate, seceta pedologică fiind moderată, puternică şi extremă în cea mai mare parte a zonelor de cultură. Rezerva de apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare pe areale extinse din Transilvania, local în nordul şi nord-vestul Moldovei, nordul şi sud-vestul Munteniei, nord-vestul Olteniei şi estul Maramureşului.
Starea de vegetatie a culturilor agricole
Ca urmare a menţinerii stresului termic şi hidric din aer şi sol, starea de vegetaţie la culturile prăşitoare se va deprecia în continuare, semnalându-se forţări stadiale, ofilirea temporară în orele de amiază, răsucirea şi uscarea parţială/totală a aparatului foliar, îndeosebi în zonele de câmpie.
La cultura de floarea-soarelui se va definitiva maturitatea în ceara (100%), plantele aflându-se predominant în faza de maturitate deplină (10-100%), totodată, extinzându-se suprafeţele agricole în curs de recoltare.
Porumbul îşi va finaliza maturitatea în lapte (100%) şi va parcurge fazele de maturitate în ceară (10-100%) şi deplină (10-80%).
Sfecla de zahăr se va afla predominant la îngroşarea axei hipocotile şi acumularea zahărului în rădăcină, iar cartoful la creşterea tuberculilor, uscarea vrejilor şi recoltarea la soiurile aflate la maturitate tehnologică.
Speciile pomi-viticole vor înregistra coacerea fructelor/boabelor, acumularea zaharurilor, precum şi recoltarea la varietăţile de sezon.
Recomandări de specialitate:
Pe ansamblu, lucrările agricole specifice campaniei de toamnă se vor putea efectua în condiţii bune.
• Efectuarea lucrărilor de recoltare, transport şi depozitare la produsele agricole de sezon;
• Eliberarea suprafeţelor agricole de resturile vegetale;
• Continuarea lucrărilor de arat şi de pregătire a terenurilor în vederea însămânţărilor de toamnă din prima etapă (rapiţă şi orz), în special pe arealele agricole cu o bună aprovizionare cu apă a solului în stratul arabil (0-20 cm).