PROTESTUL FERMIERILOR. 7 iunie 2016 este ziua în care Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a anunțat că va lua cu asalt Bucureștiul. Laurențiu Baciu, liderul LAPAR, spune că vor fi foarte, foarte mulți fermieri, fără să precizeze numărul acestora.
7 iunie 2016, ora 12, Parcul Izvor, în fața clădirii Parlamentului României sunt coordonatele protestului fermierilor din aceasta săptămână.
Laurenţiu Baciu, preşedintele LAPAR, susține că a cerut autorizaţie pentru protest la Primăria Capitalei pentru 10.000 de fermieri și că a primit aprobare pentru mai puţini. Fermierul șef nu poate preciza câţi fermieri o să fie în faţa Parlamentului, spune doar că vor fi foarte, foarte mulţi fermieri.
Veniți toți cei cărora vă pasă! Este imboldul liderului LAPAR. Baciu mai spune că protestul se va desfăşura doar în faţa Parlamentului. Nu mergem nicăieri, pentru că noi avem treabă la Parlament. Sunt chestiuni care sunt de ani de zile şi se amână de la o lună la alta şi noi rămânem tot acolo.
Ce vor să rezolve fermierii:
1. Responsabilii de întârzierea subvențiilor să suporte consecințele;
2. Reglementarea fiscalizării (TVA, subvențiile nu trebuie supuse fiscalizării, producătorii agricoli sunt supuși unor abuzuri ANAF!);
3. Legea etichetării produselor agroalimentare;
4. Vânzarea terenurilor agricole către străini să fie stopată în regim de urgență;
5. Legea vânătorii, cea care, după „expirarea” OUG 60/2015, blochează din nou pășunatul între 6 decembrie și 24 aprilie și limitează numărul de câini la turma de oi;
6. Legea 321 - produse românești în supermarket-uri (programată pentru vot chiar pe 7 iunie, în ziua protestului –n.red.);
7. Crearea de instituţii de informare şi îndrumare în număr egal cu cele 67 de instituţii de control şi amendă.
La protest și-au mai anunțat participarea următoarele organizații ale fermierilor:Federaţia Naţională PRO AGRO, Federaţia Crescătorilor de Bovine din România, Asociaţia Naţională a Crescătorilor de Vaci de Carne, Asociaţia Crescătorilor de Bovine din Judeţul Covasna, Federaţia Natională a Crescătorilor de Ovine din România ( Dobrogea) şi Federaţia Naţională CAPRIROM.
Săptămâna care tocmai a trecut, pe 31 mai 2016, aproximativ 200 de fermieri au pichetat timp de 4 ore sediul Președinției României, Palatul Cotroceni. Protestul a fost organizat de Blocul Național Sindical, împreună cu Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură, AGROSTAR și Sindicatul Național al Crescătorilor de Ovine și Caprine din România.
Ce au scandat fermierii români sub ferestrele președintelui României, Klaus Iohannis?
Să nu mai întârzie subvențiile aferente campaniei 2015! Să nu-i mai preseze Fiscul cu o pretenție care ar fi aberantă, plata retroactivă a taxei pe valoare adăugată, TVA, din urmă cu 5 ani! Să poată să-și vândă produseke din fermă, laptele să nu fie mai ieftin decât apa minerală, să existe o lege corectă a vânătorii, să existe politici pe termen scurt, mediu și lung care să ajute agricultura, nu să o îngroape.