FĂRĂ CONDIȚII PESTE CONDIȚII. Fermierii români se plâng de multitudinea de condiții care li se pun la acordarea subvențiilor agricole și a fondurilor europene pentru investițiile din agricultură. Statelor membre UE nu li se mai permite să pună condiții la condiții. Concret, autoritățile din România nu vor putea adăuga condiții în plus, peste cele ale regulamentelor europene, la accesarea subvențiilor și a fondurilor europene.
Am fost în foarte multe țări, în Franța, Irlanda și așa mai departe, și toți fermierii îmi ziceau: domle, avem mai mare încredere în Comisia Europeană decât în statele naționale.
Am amendat PAC-ul (Politica Agricolă Comună n.r.) în felul următor: Comisia Europeană să se asigure că statele membre nu adaugă condiții suplimentare peste regulamentele europene în ceea ce înseamnă accesul și absorbția fondurilor europene. Ar trebui să ne asigurăm că în statele membre nu va fi birocrație. Că degeaba vine onor Comisia Europeană și spune: vă dăm aceste direcții, vă spunem ce să faceți și tu, stat membru, mai pui încă 50 de condiții secundare încât fermierul nu mai poate să ia fonduri europene. Până la urmă, eu zic că suntem pe un drum relativ bunicel, să nu spunem chiar bun. Avem foarte multă treabă de făcut în România.
La Comisia Europeană și Parlamentul European, acolo încercăm să sprijinim sectorul agricol din România și la nivel european, pentru că discutăm de toată agricultura, nu mai discutăm la nivel național, dar este foarte important ca și noi să conștientizăm niște nevoi pe care trebuie să le punem în practică și să ieșim din zona asta de confort în care spunem: e bine că luăm bani, vin subvențiile agricole indiferent ce facem. Va trebui să produci ca să iei banii, a declarat europarlamentarul Daniel Buda (PPE), vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European, exclusiv pentru AGROINFO.