Pentru că luna martie a fost călduroasă, iar umiditatea solului a fost aproape în parametri optimi, culturile au avut condiţii optime pentru o dezvoltare „ca la carte” spun agricultorii.
Doru Andrici, preşedintele Asociaţiei Cultivatorilor de Cereale şi Plante Tehnice din judeţul Botoşani, localitatea Brăileşti, spune că în zona de nord-est a ţării situaţia culturilor de toamnă este foarte bună, acestea fiind destul de avansate în vegetaţie. „Culturile de toamnă au ieşit foarte bine din iarnă. Comparativ cu anul trecut suntem în avans cu 3 sau chiar 4 săptămâni în ceea ce priveşte starea culturilor. Noi am început a semăna floarea-soarelui pe 22 aprilie anul trecut, iar acum pe 7 aprilie era gata, deci comparativ cu anul trecut totul este mai timpuriu. Nu putem spune că este un lucru rău, dar culturile ar putea fi în pericol dacă va veni un val de frig”, ne-a declarat Doru Andrici.
Îngheţul târziu de primăvară, pericol pentru rapiţă
Fermierul ne-a spus că a aplicat deja ultima tranşă de îngrăşăminte, tratamentele împotriva bolilor şi dăunătorilor la rapiţă, iar la grâu „am început tratamentele şi pentru erbicidări mai aşteptăm pentru că noaptea este frig şi nu prea au răsărit buruienile”.
El a precizat că „pericolul care ar putea apărea acum este îngheţul târziu de primăvară, undeva la -2 oC când rapiţa este în floare. Am mai păţit aşa ceva acum 6 ani, dar sperăm să nu fie cazul acum. Comparativ cu anii din urmă, rapiţa se află într-o formă excepţională: foarte bine înrădăcinată, tulpina viguroasă, e ca la carte”, a explicat Doru Andrici.
În ceea ce priveşte campania de primăvară, Doru Andrici a început semănatul la floarea soarelui pe care spune că îl va finaliza rapid şi va demara lucrările la porumb. „Voi pune floarea-soarelui pe 90 ha şi porumb pe 140 ha”, ne-a spus acesta.