Debitele râurilor şi cel al Dunării se situează la 60-65% faţă de mediile anuale, dar deocamdată nu sunt motive de îngrijorare referitoare la secetă, a declarat, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Cu toate că, se prognozează aceleaşi condiţii meteo, fără precipitaţii însemnate, până la sfârşitul lunii septembrie, ministrul Mediului nu se arată îngrijorat.
„Debitele râurilor şi cel al Dunării se situează la 60-65% faţă de mediile anuale. Deocamdată nu sunt motive de îngrijorare referitoare la secetă. Trebuie să aşteptăm până la 30 septembrie - 1 octombrie, să tragem linie, să vedem ce putem să facem. Conform prognozei, vremea va fi în continuare asemănătoare până la 30 septembrie, adică fără ploi”, a precizat ministrul Mediului.
Oficialii sunt rezervaţi în ceea ce priveşte cultura de rapiţă
Potrivit acestuia, în ceea ce priveşte irigaţiile nu există informaţii suplimentare, însă a admis faptul că există întârzieri la culturile de rapiţă. „În ceea ce priveşte irigaţiile nu am informaţii suplimentare. La rapiţă există întârzieri. În general, colegii de la Ministerul Agriculturii au avut un optimism reţinut. Nu sunt motive de îngrijorare”, a spus şeful MMP.
Scăderea debitului pe Dunăre în această perioadă a determinat reducerea cantităţilor de energie produse, dar nu a fost afectată capacitatea Hidroelectrica de a furniza serviciile de sistem necesare funcţionării în condiţii de securitate a Sistemului Energetic Naţional.
De asemenea, şi circulaţia navelor pe Dunăre a fost afectată, cele mai mari probleme fiind pe sectorul bulgar acolo unde adâncimea este de doar 1,30 metri - 1,40 metri, iar adâncimea minimă optimă pentru navigaţie este de circa 2,50 metri.
Debitul Dunării înregistrează tendinţe de scădere
Potrivit datelor Administraţiei Naţionale „Apele Române” (ANAR), publicate luni, debitul Dunării la intrarea în România, în secţiunea Baziaş (vest), este într-o uşoară scădere faţă de zilele precedente, respectiv de 2.350 mc/s, fiind sub media multianuală a lunii septembrie (3.800 mc/s).
În intervalul 18 - 25 septembrie 2011, debitele Dunării la intrarea în România, în secţiunea Baziaş, îşi vor menţine tendinţa de scădere, ajungând la data limită la un debit de 2.250 mc/s.
Conform sursei citate, la această oră în toate secţiunile de control, debitele sunt suficiente pentru asigurarea cerinţelor de apă pentru toate folosinţele, atât pentru populaţie, cât şi pentru industrie.
De asemenea, nu sunt semnalate cazuri de mortalitate piscicolă, iar în conformitate cu prognozele hidrologice, în perioada imediat următoare, nu sunt estimate restricţii pentru sistemele de alimentare cu apă în regim centralizat. sursa: Agerpres