După o iarnă neaşteptat de umedă, fermierii britanici se confruntă acum cu o altă problemă: presiunea bolilor la culturile cerealiere.
Cea mai afectată este zona de sud-vest a Marii Britanii, controlată în special de crescătorii de animale. În schimb, partea de est a scăpat pentru moment de această presiune, condiţiile uscate făcând posibilă aplicarea de pesticide şi îngrăşăminte. Principala îngrijorare a fermierilor este rugina galbenă a grâului, o boală relativ comună dar surprinzător de agresigă în acest an.
De asemenea, culturile de orz sunt afectate de rugina brună, pătarea reticulară şi arsura frunzelor, cauzată de ciuperca Rhynchosporium secalis. Cu toate acestea, lipsa ploilor din luna martie a permis aplicarea de fungicide, pe lângă faptul că s-a înregistrat un progres faţă de anul trecut în ceea ce priveşte însămânţările de primăvară.
Aproximativ 30% din suprafaţa alocată orzului de primăvară a fost înfiinţată până la sfârșitul lunii martie, dublu faţă de acum un an, însă sub nivelul înregistrat în 2012, când la această dată erau însămânţate 80% din suprafaţă.
Principalele zone de cultură se află în estul Marii Britanii, unde circa 75% din suprafaţa planificată a fost înfiinţată deja. În schimb în nordul Angliei şi Scoţia lucrările sunt mai puţin avansate.