Anexa 42 a fost eliminată! A mai rămas însă o anexă pe care funcționarul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) o completează chiar în fața fermierului. Are 51 de întrebări și pare o pierdere de timp prețios. De exemplu, funcționarul APIA este întrebat dacă și-a trecut pe cererea primită de la fermier numele, prenumele și semnătura sau dacă a aplicat ștampila de intrare la APIA.
Formularul V1 este un document de circulație internă denumit Proces-verbal pentru controlul vizual pentru cererea unică de plată 2016. Un exemplar din acest formular a ajuns în posesia noastră. Dacă anexa 42 era completată de angajații APIA la autorizarea plăților către fermieri, adică după cel de-al doilea control administrativ, acest formular este musai să fie completat când fermierul vine la APIA să depună cererea unică de plată.
Sunt înscrise pe cerere numărul, data din Registrul electronic de înregistrare a cererilor? Bifa la întrebarea aceasta ar trebui să o pună funcționarul de la registratura electronică APIA și nu cel care primește cererea, susțin sursele noastre din structura națională a Agenției de Plăți. Așa că întrebarea pare inutilă pentru angajatul care preia cererea.
Sunt înscrise pe cerere numărul, data și ora închiderii în IPA online?
Este completat cu bife DA sau NU câmpul 06a?
Este completat cu bife DA sau NU câmpul 06b?
A fost aplicată ștampila de intrare?
Sunt completate corect coordonatele bancare? Și tot așa până la 51 de întrebări.
Formularul V1
Formularul nu poate fi completat pe calculator pentru că un eventual audit i-ar spune funcționarului că l-a multiplicat, așa că bifele trebuie puse cu pixul. Asta în condițiile în care un angajat APIA de la un centru județean din țară trebuie să verifice și să actualizeze în IPA online datele pentru fiecare exploatație agricolă, să identifice terenurile fiecărui fermier.
Mulți dintre fermierii români consideră că aceste operațiuni sunt obligațiile funcționarului APIA. De fapt, actualizarea datelor în IPA online, programul în care se completează cererea unică de plată, trebuie făcute de fermier.
În România, doar fermierii mari, care exploatează sute sau mii de hectare știu să facă aceste operațiuni. Fermierii mici, indferent că au studii universitare sau nu, cunosc prea puțin cum se completează o cerere unică de plată și dețin extrem de puține informații despre schemele de plată.