Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) și Asociația Profesională AgroBiotechRom au organizat, joi, 19 iunie, la București, seminarul cu tema „Agricultura și biotehnologiile moderne în România și Europa”.
Lucrările seminarului au fost deschise de Atașatul Regional Agricol de la Ambasada Statelor Unite la București. Acesta a urat bun venit speakerilor și invitaților exprimându-și convingerea că acest eveniment va fi un pas înainte spre o agricultură performantă. Apoi, E.S. Domnul Claudio Perez Paladino, Ambasadorul Republicii Argentina la București, a prezentat în limba română un discurs referitor la relațiile agricole dintre Argentina și țara noastră. Imediat după, Directorul Executiv al AgroBiotechRom Nicolae Hristea și-a început speach-ul cu mulțumirile adresate personalităților prezente, atât din țară cât și din străinătate, dar și cu o „înțepătură” adresată factorilor politici care nu s-au înghesuit la acest eveniment. Din cuvântul său s-au desprins două teme principale. Prima, și cea mai dureroasă, este că deși organismele științifice abilitate (recte EFSA) au dat avize favorabile organismelor modificate genetic (OMG), votul politicenilor s-a transformat într-o nouă formă de inchiziție, „o inchiziție verde”.
O a doua temă abordată a fost despre rolul media în promovarea biotehnologiei care, „iată, a scos Argentina din criză”. ”Criza, și în România, a demonstrat că agricultura poate fi un factor de echilibru economic” a ținut să sublinieze reprezentantul AgroBiotechRom.
S-a dat apoi publicității o declarație comună întocmită de organizatori. După aceea a urmat expunerea Directorului EuropaBio (GBE) cu tema „Știință nu ficțiune: politicile UE referitoare la biotehnologii”.
În partea a doua, prof. Doru Pamfil, Rector al USAMV Cluj-Napoca, prof. Toma Dinu, Decan al Facultății de Management Agricol și Dezvoltare Rurală, USAMV București au vorbit despre „Dinamica fluxurilor comerciale cu produse agroalimentare ale României”.
Alexander Doring, Secretarul General al Federației Europene a Producătorilor de Furaje Combinate (FEFAC) a prezentat un material foarte interesant despre „Experiența și viitoarele provocări ale industriei europene a producătorilor de furaje”.
Este adevărat că inovațiile sunt cele care pot oferi soluțiile pentru viitor. La fel de adevărat este și că Europa importă, în cantități mari, șroturi din soia transgenică, pentru a asigura necesarul de furaje pentru sectorul zootehnic. Iată că, aproape fără să vreau, m-am lăsat dus de entuziasmul vorbitorilor. La urma urmei, presa trebuie să scrie și despre părțile bune ale unei tehnologii care s-ar putea dovedi o soluție pentru asigurarea hranei unei populații care va atinge 10 miliarde de indivizi până în 2050, conform datelor ONU.