Adama
Vinasa Rompak

BANII PENTRU CĂRȚILE DE RASĂ PE MASĂ! DECIZIE FĂRĂ PRECEDENT a unei ASOCIAȚII de FERMIERI!

Publicat: 05 septembrie 2017 - 15:53
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

PENTRU PRIMA OARĂ ÎN ROMÂNIA! Prima organizație care s-a decis să le dea socoteală public fermierilor despre banii încasați din ajutoarele de stat este Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental. Asociația deține registrul genealogic al rasei Bălțata Românească tip Simmental (ACVBR SIM).

Fermierii care sunt membri în asociații trebuie să știe ce sume încasează de la stat asociațiile pentru COP și registrele genealogice, ce se întâmplă cu acești bani, cu cotizațiile plătite de ei, etc. AGROINFO este prima publicație care a deschis acest subiect al registrelor genealogice. Am publicat o serie de dezvăluiri despre ce se întâmplă cu registrele genealogice pentru rasele de ovine, cu certificatele de origine, suspectate a fi false, eliberate pe bandă rulantă doar cu scopul încasării subvențiilor mari din zootehnie, subiect pe care, dealtfel, nu l-am închis și pe marginea căruia vom mai reveni cu dezvăluiri.

AGROINFO este apreciată de fermieri, și nu numai, ca o publicație imparțială, echidistantă. În virtutea acestui fapt, asociația a decis să pună la dispoziția fermierilor, prin intermediul nostru, toată situația financiară pe ultimii doi ani, 2016 și 2017. Ce bani s-au încasat de la stat, cum s-au cheltuit banii, câte animale sunt în COP, câte în registrul genealogic? Asociația dezvăluie evidența financiară a ajutoarelor de stat încasate, cererile de decont făcute la APIA. Fermierii trebuie să aibă acces la aceste date, așa că am hotărât să publicăm informațiile, însoțite de acte.

Deschidem astfel calea și pentru alte asociații ale fermierilor să facă acest pas important și chiar le invităm la transparență totală.

ACVBR SIM a fost înființată în anul 2011, în baza legii asociațiilor, nu a legii 31 privind societățile comerciale și are sediul în județul Brașov.
Obiectivele asociației:
Efectuarea Controlului Oficial al Producţiilor (COP), a lucrărilor de apreciere a tipului corporal pentru animalele aparţinând genofondului angajat în lucrările de formare şi ameliorare a rasei Bălţată Românească;
Administrarea bazei de date pentru organizarea şi conducerea Registrului genealogic al rasei
Acreditarea pentru efectuarea acestor servicii am obținut-o în anul 2011. La acea vreme au fost doar 3 asociații care au depus solicitarea în vederea acreditării (ACVBR, AGCTR, Holstein RO ) , nici o altă persoană fizică sau vreo asociație/federație nu si-au manifestat dorința de acreditare.
Din anul 2011 până-n prezent, ACVBR-SIM a prestat servicii de COP și RG, reprezentarea fermierilor la nivel național și internațional, îndrumare, instruire, informare, spune conducerea asociației într-un comunicat transmis AGROINFO.

În anul 2016, ACVBR SIM a efectuat COP pentru 324 de ferme, cu un total de 10.052 de capete de animale, iar în registrul genealogic figurau 43.373 de animale. Suma decontată de APIA pentru serviciile de COP și registrul genealogic, pentru anul trecut, a fost de 1.940.076 lei.cerere-plata-2016_b

Asociația a depus, în fiecare lună, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cereri de plată pentru decontarea serviciilor de determinare a calității genetice a raselor de animale.

Acest ajutor de stat este acordat asociațiilor care prestează aceste servicii în baza Hotărârii de Guvern 1179/2014.

Subvenționarea este făcută pentru fermierii membri în asociații. Intensitatea sprijinului este de 70%.

Pe lângă acești bani, asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor decontează la APIA, trimestrial, servicii de întocmire și menținere a registrului genealogic. Intensitatea acestui ajutor este de 100%.

Precizăm că asociația ne-a pus la dispoziție toate cererile de plată depuse la APIA anul trecut și anul acesta.

Sumele încasate de la APIA în 2016, atât pentru COP, cât și pentru RG, sunt defalcate pe fiecare lună în tabelul de mai jos, document care aparține asociației.

situatie-2016_b

În anul 2017, asociația a încasat ajutoare de la APIA în valoare de 1.526.933 de lei pentru un număr de 439 de ferme, la care efectuează COP, cu un total de 7.063 de capete de animale și 38.171 de animale în registrul genealogic. Sumele decontate asociației de APIA pentru COP și RG sunt defalcate, pentru anul 2017, pentru fiecare lună, în tabelul de mai jos, transmis nouă de asociație.

situatie-2017_b


Sumele încasate de la APIA de asociație pentru serviciile prestate fermierilor se regăsesc și în bilanțurile  depuse la ANAF.

ACVBR este o organizație profesională inființată pe principii clare si solide, disciplină, muncă, onestitate, seriozitate, performanță, o organizație profesională non profit și nu SRL ( societate comercială ). Organizația NU incasează nici un leu cu titlu de cotizație sau pentru vreo adeverință pe care o eliberează, fie ea de crescător sau de registru.

Asociația a reușit introducerea în testare, la Semtest Craiova, a primilor tăurași de Bălțată Românească. ACVBR  a parcurs pentru tăurașii născuți din mamele de taur, toate etapele de verificare, atât din punct de vedere sanitar veterninar, cât și origine (teste ADN de paternitate, maternitate ). S-a făcut și testarea genomică pentru a se cunoaște valorile de ameliorare care, ulterior, vor trebui confirmate și prin testările clasice ( performanțele fiicelor taurilor introduși în semtest ).

Toate testările au fost efectuate in laboratoare acreditate internațional  din Germania. Tot aici au ajuns și probele de la următorii 10 tăurași ce urmează să fie introduși în testare conform programului de ameliorare.

Din punct de vedere organizatoric, ACVBR-SIM are o colaborare bună cu asociațiile care efectuează serviciile de COP. În România sunt 37 de astfel de asociații, declară conducerea asociației, în comunicatul transmis nouă.

ACVBR a devenit membră cu drepturi depline în mai multe organizații internaționale  de profil:
ICAR – Forul internațional care reglementează la nivel mondial activitatea de identificare și control ( COP, RG ) la bovine, ovine, caprine;
WSFF – Federația mondială de Simmental (august 2016 – Polonia);
ESFF – Federația europeană de Simmental – septembrie 2017 – Izmir.

Așteptăm următoarea organizație a fermierilor să pună pe masă banii primiți de la stat pentru cărțile de rasă.

Vizualizat: 6712 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii