PENTRU PRIMA OARĂ ÎN ROMÂNIA! Prima organizație care s-a decis să le dea socoteală public fermierilor despre banii încasați din ajutoarele de stat este Asociația Crescătorilor de Vaci Bălțata Românească de tip Simmental. Asociația deține registrul genealogic al rasei Bălțata Românească tip Simmental (ACVBR SIM).
Fermierii care sunt membri în asociații trebuie să știe ce sume încasează de la stat asociațiile pentru COP și registrele genealogice, ce se întâmplă cu acești bani, cu cotizațiile plătite de ei, etc. AGROINFO este prima publicație care a deschis acest subiect al registrelor genealogice. Am publicat o serie de dezvăluiri despre ce se întâmplă cu registrele genealogice pentru rasele de ovine, cu certificatele de origine, suspectate a fi false, eliberate pe bandă rulantă doar cu scopul încasării subvențiilor mari din zootehnie, subiect pe care, dealtfel, nu l-am închis și pe marginea căruia vom mai reveni cu dezvăluiri.
AGROINFO este apreciată de fermieri, și nu numai, ca o publicație imparțială, echidistantă. În virtutea acestui fapt, asociația a decis să pună la dispoziția fermierilor, prin intermediul nostru, toată situația financiară pe ultimii doi ani, 2016 și 2017. Ce bani s-au încasat de la stat, cum s-au cheltuit banii, câte animale sunt în COP, câte în registrul genealogic? Asociația dezvăluie evidența financiară a ajutoarelor de stat încasate, cererile de decont făcute la APIA. Fermierii trebuie să aibă acces la aceste date, așa că am hotărât să publicăm informațiile, însoțite de acte.
Deschidem astfel calea și pentru alte asociații ale fermierilor să facă acest pas important și chiar le invităm la transparență totală.
ACVBR SIM a fost înființată în anul 2011, în baza legii asociațiilor, nu a legii 31 privind societățile comerciale și are sediul în județul Brașov.
Obiectivele asociației:
Efectuarea Controlului Oficial al Producţiilor (COP), a lucrărilor de apreciere a tipului corporal pentru animalele aparţinând genofondului angajat în lucrările de formare şi ameliorare a rasei Bălţată Românească;
Administrarea bazei de date pentru organizarea şi conducerea Registrului genealogic al rasei
Acreditarea pentru efectuarea acestor servicii am obținut-o în anul 2011. La acea vreme au fost doar 3 asociații care au depus solicitarea în vederea acreditării (ACVBR, AGCTR, Holstein RO ) , nici o altă persoană fizică sau vreo asociație/federație nu si-au manifestat dorința de acreditare.
Din anul 2011 până-n prezent, ACVBR-SIM a prestat servicii de COP și RG, reprezentarea fermierilor la nivel național și internațional, îndrumare, instruire, informare, spune conducerea asociației într-un comunicat transmis AGROINFO.
În anul 2016, ACVBR SIM a efectuat COP pentru 324 de ferme, cu un total de 10.052 de capete de animale, iar în registrul genealogic figurau 43.373 de animale. Suma decontată de APIA pentru serviciile de COP și registrul genealogic, pentru anul trecut, a fost de 1.940.076 lei.
Asociația a depus, în fiecare lună, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) cereri de plată pentru decontarea serviciilor de determinare a calității genetice a raselor de animale.
Acest ajutor de stat este acordat asociațiilor care prestează aceste servicii în baza Hotărârii de Guvern 1179/2014.
Subvenționarea este făcută pentru fermierii membri în asociații. Intensitatea sprijinului este de 70%.
Pe lângă acești bani, asociațiile care dețin registrele genealogice ale raselor decontează la APIA, trimestrial, servicii de întocmire și menținere a registrului genealogic. Intensitatea acestui ajutor este de 100%.
Precizăm că asociația ne-a pus la dispoziție toate cererile de plată depuse la APIA anul trecut și anul acesta.
Sumele încasate de la APIA în 2016, atât pentru COP, cât și pentru RG, sunt defalcate pe fiecare lună în tabelul de mai jos, document care aparține asociației.
În anul 2017, asociația a încasat ajutoare de la APIA în valoare de 1.526.933 de lei pentru un număr de 439 de ferme, la care efectuează COP, cu un total de 7.063 de capete de animale și 38.171 de animale în registrul genealogic. Sumele decontate asociației de APIA pentru COP și RG sunt defalcate, pentru anul 2017, pentru fiecare lună, în tabelul de mai jos, transmis nouă de asociație.
Sumele încasate de la APIA de asociație pentru serviciile prestate fermierilor se regăsesc și în bilanțurile depuse la ANAF.
ACVBR este o organizație profesională inființată pe principii clare si solide, disciplină, muncă, onestitate, seriozitate, performanță, o organizație profesională non profit și nu SRL ( societate comercială ). Organizația NU incasează nici un leu cu titlu de cotizație sau pentru vreo adeverință pe care o eliberează, fie ea de crescător sau de registru.
Asociația a reușit introducerea în testare, la Semtest Craiova, a primilor tăurași de Bălțată Românească. ACVBR a parcurs pentru tăurașii născuți din mamele de taur, toate etapele de verificare, atât din punct de vedere sanitar veterninar, cât și origine (teste ADN de paternitate, maternitate ). S-a făcut și testarea genomică pentru a se cunoaște valorile de ameliorare care, ulterior, vor trebui confirmate și prin testările clasice ( performanțele fiicelor taurilor introduși în semtest ).
Toate testările au fost efectuate in laboratoare acreditate internațional din Germania. Tot aici au ajuns și probele de la următorii 10 tăurași ce urmează să fie introduși în testare conform programului de ameliorare.
Din punct de vedere organizatoric, ACVBR-SIM are o colaborare bună cu asociațiile care efectuează serviciile de COP. În România sunt 37 de astfel de asociații, declară conducerea asociației, în comunicatul transmis nouă.
ACVBR a devenit membră cu drepturi depline în mai multe organizații internaționale de profil:
ICAR – Forul internațional care reglementează la nivel mondial activitatea de identificare și control ( COP, RG ) la bovine, ovine, caprine;
WSFF – Federația mondială de Simmental (august 2016 – Polonia);
ESFF – Federația europeană de Simmental – septembrie 2017 – Izmir.
Așteptăm următoarea organizație a fermierilor să pună pe masă banii primiți de la stat pentru cărțile de rasă.