Secretarul de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Alexandru Potor a participat alături de Directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, Adrian - Ionuţ Chesnoiu, la o serie de întâlniri de informare organizate de Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale în data 13 iulie 2017 la nivelul Regiunii 3 Sud – Târgovişte.
Evenimentul a început cu o sesiune de discuţii cu beneficiari şi solicitanţi ai PNDR, reprezentanţi ai Grupurilor de Acţiune Locală şi ai firmelor de consultanţă, întâlnire desfăşurată la Prefectura judeţului Dâmboviţa. Ulterior, a fost organizată o întâlnire cu Alexandru Oprea, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa, precum şi cu reprezentanţii instituţiilor cu care AFIR colaborează în implementarea proiectelor finanţate prin PNDR, şi anume cu reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare, ai Agenţiei Naţionale de Mediu, ai Gărzii de mediu, Direcţia de Sănătate Publică, ai Agenţiei Naţionale pentru Achiziţii Publice şi ai Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
După cele două întâlniri, Secretarul de stat şi Directorul general al AFIR au convocat o întâlnire de lucru cu structurile judeţene şi regionale ale AFIR, respectiv cu Directorul General Adjunct al Centrului Regional 3 Sud – Târgovişte, Claudiu-Cezar Popescu şi cu Directorii Oficiilor judeţene din Argeş, Teleorman, Dâmboviţa, Prahova şi Giurgiu.
Scopul întâlnirilor a fost identificarea, împreună cu beneficiarii – inclusiv reprezentanţii Grupruilor de Acţiune Locală şi firmele de consultantă, a eventualelor blocaje pe care aceştia le-au constatat în implementarea proiectelor finanţate prin PNDR 2020 şi de a oferi informaţii suplimentare şi răspunsuri la întrebări specifice.
„AFIR are un rol bine definit şi nu se află în poziţie antagonică cu beneficiarii şi consultanţii, ci într-un parteneriat a cărui fezabilitate depinde de contribuţia şi implicarea fiecărui partener. Scopul final este atingerea cu succes a obiectivului AFIR, acela de accesare a intregului buget pus la dispozitia Romaniei din Fondul European de Dezvoltare Rurala, insa numai in conformitate cu legislatia comunitara si nationala incidenta.” a declarat Adrian – Ionuţ Chesnoiu, Director General al AFIR.
Una dintre problemele ridicate de beneficiari a fost termenul mare de obţinere a avizelor pentru proiectele aflate în perioada de tranziţie (proiecte contractate prin PNDR 2013 şi plătite din PNDR 2020), aceştia solicitând prelungirea termenului de plată a acestor proiecte, după decembrie 2018. Conducerea AFIR a precizat că pentru toate proiectele contractate în programarea 2014 – 2020, dar şi pentru cele aflate în tranziţie, se poartă discuţii cu instituţiile partenere (cele responsabile de emiterea avizelor şi verificarea procedurilor de achiziţie, de exemplu) pentru a găsi modalităţi de micşorare a termenelor de emitere a actelor necesare beneficiarilor sau de simplificare a procedurilor de lucru.
„Întâlnirile de astăzi, au drept scop prezentarea problemelor cu care va confruntaţi dumneavoastră, beneficiarii, iar obiectivul nostru este acela de a ne asigura că facem tot ce este posibil pentru a uşura sarcina de implementare şi finalizarea cu succes a proiectelor aflate în implementare.” a precizat Alexandru Potor, Secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
sursa: AFIR