O parte din această subvenție s-a plătit la sfârșitul anului trecut. Ioan Merca, șeful Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), declara atunci că fermierilor li s-a achitat aproximativ 52% din acest ajutor tocmai ca să nu fie diminuată suma și că restul li se va plăti în ianuarie 2016. Ianuarie a trecut, fermierii nu și-au primit restul de bani. Ce le-a spus acum fermierilor ministrul agriculturii?
Noi l-am întrebat pe domnul ministru Achim Irimescu ce se întâmplă cu subvenția la motorină pe trimestrul III din 2015? Am primit doar jumătate din bani, cam 51% sau 52%. Ne-ar fi prins bine restul de bani.
Ne-a spus: o să mă interesez la APIA unde sunt banii. Nu știa să ne spună ce s-a întâmplat cu banii. S-au rătăcit sau nu?! Ne-a răspuns așa evaziv. Dar ne-a promis că se va interesa de bani și va face tot posibilul să ne plătească și restanța asta de pe trimestrul III, declară Toader Neață, președintele Asociației Generale a Crescătorilor de Taurine din România.
Dacă despre banii pentru trimestrul III ministrul agriculturii nu știe nimic și trebuie să-și întrebe subalternii de la APIA, în schimb despre banii pentru plata subvenției la motorină pe trimestrul IV are informații certe. Achim Irimescu i-a asigurat pe fermieri că în maxim două săptămâni, APIA le va plăti ajutorul de stat pentru motorina consumată în trimestrul IV al anului 2015.
Citește aici de ce este incertă plata restanței la motorină!
APIA le-a împărțit fermierilor 129 de milioane de lei în decembrie 2015. Banii au acoperit 51,12% (este procentul exact, comunicat de sursele noastre din APIA) din ajutorul de stat pentru motorina consumată în agricultură în trimestrul III al anului trecut. 13.600 de fermieri au încasat această parte din subvenție. Era nevoie de 246 de milioane de lei pentru ca fermierii să-și primească integral subvenția, bani pe care APIA nu i-a avut anul trecut. Astfel, a rămas de plătit un procent de aproape 49% din această subvenție.
Ajutorul de stat la motorină se plătește sub forma rambursării diferenței dintre acciza standard și acciza redusă practicată la motorina folosită în agricultură. Prețul pe care l-au primit fermierii români anul trecut a fost 1,79 lei/litrul de motorină. Plata acestui ajutor se face de la bugetul de stat.
Săptămâna trecută, a fost publicat, în Monitroul Oficial, Ordinul ministrului agriculturii prin care sunt alocate 100 de milioane de lei pentru plata subvenției la motorină pe trimestrul IV din 2015. De restanța de pe trimestrul III nu se suflă nicio vorbă.
Crescătorii de taurine s-au întâlnit cu ministrul agriculturii pe 10 martie.