TERMEN LIMITĂ 30 NOIEMBRIE! Banii pentru plata cotizațiilor la organizațiile europene în care sunt reprezentați fermierii români se vor împărți la mai multe asociații profesionale ale agricultorilor din România! Ministerul Agriculturii propune modificarea legii prin care sunt acordați acești bani astfel încât să fie eligibile mai multe organizații ale fermierilor!
2,8 millioane de lei (625.000 de euro) este suma alocată anual organizațiilor fermierilor români de la bugetul de stat prin Hotărârea de Guvern 280/2016. Această hotărâre adoptată de Guvern pe data de 13 aprilie 2016 este modificată printr-un proiect de act normativ, aflat în dezbatere publică pe pagina Ministerului Agriculturii.
Schimbările din lege s-au impus în momentul în care s-a observat că pentru banii acordați de MADR erau elgibile doar confederațiile din agricultură și nicio asociație cu reprezentativitate pe sectorul agricol sau alimentar. Ca să fie eligibile aceste asociații, în forma inițială a HG 280/2016, trebuiau să anexeze la cererea pentru bani și o “copie a hotărârii judecătoreşti privind acordarea reprezentativităţii la nivel naţional pentru organizaţiile profesionale din sectorul agricol şi agroalimentar, cu menţiunea "definitivă" după caz”
Documentul solicitat, obligatoriu pentru a îndeplini condițiile de eligibilitate privind emiterea acordului prealabil, privitor la reprezentativitatea la nivel national, este accesibil numai organizațiilor care au statut legal de confederații. Organizaţiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol şi agroalimentar constituite la nivel național nu dețin acest statut și nu pot obține documentul solicitat, ceea ce atrage după sine neeligibilitatea solicitanților. Niciunul dintre solicitanții de de acord prealabil privind plata anuală a cotizației, care au depus solicitări în termenul stabilit nu au anexat la cerere acest document.
Așa că, MADR propune modificarea legii și nu le mai cere asociațiilor reprezentativitate la nivel național, doar la nivel de sector.
Ca să beneficieze de bani, asociațiile fermierilor trebuie să solicite un acord prealabil pentru finanțare până la TERMENUL LIMITĂ de 30 NOIEMBRIE 2016 și să anexeze acestei cereri următoarele documente:
- ordinul privind recunoaşterea organizaţiilor interprofesionale din sectorul agricol şi/sau agroalimentar;
- copie a hotărârii judecătoreşti definitive privind acordarea reprezentativităţii la nivel de sector de activitate pentru organizaţiile profesionale din sectorul agricol şi/sau sectorul agroalimentar;
- lista la zi a membrilor, cu informaţii privind adrese şi date de contact, respectiv modul de organizare în structuri teritoriale, care să probeze organizarea la nivel de sector de activitate.
Organizatiile profesionale și interprofesionale neguvernamentale care exploatează terenurile agricole, sectorul agroalimentar sau serviciile conexe vor fi sprijinite să-și plătească integral cotizațiile anuale la organizatiile de profil ale UE și/sau organizițiile care fac parte din grupurile de dialog civil ale Comisiei Europene pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală. De asemenea, vor beneficia de decontarea unei sume de până la 30% din valoarea serviciilor lingvistice necesare participării la consultările organizate la nivel european.
Plățile către beneficiari se fac în termen de maxim 30 de zile lucrătoare de la data aprobării cererilor de plată. În România, sunt aproximativ 15 organizatii cu reprezentare la nivel european, care fac eforturi pentru achitarea cotizațiilor, stabilite pe principii care țin cont de potențialul și suprafața agricolă a României și de populația angrenată în mediul rural.
Prin Legea nr.52/2015 au fost aprobate plățile anuale a cotizațiilor și serviciilor lingvistice pentru organizațiile profesionale/interprofesionale neguvernamentale din sectorul agricol și agroalimentar.
(Sursă Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale)