Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT AU DE SUFERIT! SPRIJINUL CUPLAT ESTE MAI MIC CU 10 EURO PE CAP DE OVINĂ!

Publicat: 01 noiembrie 2018 - 14:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINUL CUPLAT LA OVINE S-A DIMINUAT CU 10 EURO PE CAP DE OAIE! Valoarea sprijinului cuplat pe cap de ovină a scăzut pentru Campania 2018 cu 10 euro/cap de oaie prin comparație cu valoarea pe care a avut-o în Campania de plăți APIA 2017.  Dacă pentru 2017, crescătorii de ovine care au berbeci de rasă, cu certificate de origine, au primit 25 de euro/cap de ovină, anul acesta vor primi puțin peste 15 euro/cap de ovină.

CAMPANIA 2017

Cuantum sprijin cuplat ovine – 25,0200 euro/cap de animal = 115,0744 lei/cap de animal
Bugetul alocat ovine/caprine - 28.000.000 euro, respectiv 124.704.000 lei.

CAMPANIA 2018

Cuantum sprijin cuplat ovine – 15,9737 euro/cap = 74,4981 lei/cap de animal
Bugetul alocat ovine/caprine - 56.100.000 euro, respectiv 261.639.180 lei.

Anul trecut, sprijinul cuplat a fost solicitat pentru un milion și ceva de oi, anul acesta ar fi la plată 3 milioane de oi, de trei ori mai multe pentru că au văzut fermierii că banii sunt mulți și una e să iei 25 de euro pe oaie subvenție sau 20 de lei, cât e valoarea ajutorului național tranzitoriu pe care-l încasează aproape toți oierii. Suntem convinși că sunt crescători de ovine care încasează pe bună dreptate cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat, și care sunt interesați să dețină animale performante, exemplare deosebite, să-și îmbunătățească genetica. Pe lângă acești crescători serioși, au înflorit în oierit și afacerile duse până la granița legii. Anul acesta s-a demonstrat că sprijinul cuplat, subvenție europeană acordată, pe hârtie, pentru performanță, nu e decât un mijloc prin care băieții deștepți fac afaceri profitabile. Așadar, performanța la care s-a gândit UE când ne-a dat banii ăștia este pe nicăieri. Nu se mai gândește nimeni la scopul acestei subvenții.  Crescătorii de ovine râvnesc cu toții această subvenție uriașă care, anul trecut, a intrat în puține buzunare, puțini crescători de ovine au beneficiat și puține ovine au fost considerate eligibile, de asta și valoarea ei a fost mare, 25 de euro/cap de ovină.

scz-2018-mai-mic_b

Anul acesta, ciobanii au fost într-o goană nebună, dintr-un colț al țării în altul, după berbecii cu certificate de origine. Nu a contat cum arată berbecul, ciobanul a cumpărat, de fapt, un act, certificatul de origine. Și nu un animal pentru a face performanță în fermă. Așa s-a ajuns ca oierii să cumpere niște berbeci pricăjiți, slabi, exemplare nereușite. Practic, acești berbeci cu certificate de origine ar trebui folosiți la montă și să facă și performanță. Cum să fie folosiți la așa ceva când unii dintre berbecii cu aspect și constituție de mâță, sunt și castrați, spun oierii.

Ce a reușit în trei ani să facă sprijinul cuplat, subvenția europeană cu valoarea cea mai mare? Pe de o parte, i-a pus pe o goană disperată pe crescătorii de ovine, toți vor să aibă în ferme berbeci cu certificate de origine ca să ia și ei subvenția uriașă din oierit, nu contează cum sunt acești berbeci și dacă sunt capabili de performanță, iar, pe de altă parte, sprijinul cuplat le-a pus în brațe băieților deștepți, beneficiari ai acestei subvenții de când a apărut, afaceri înfloritoare și din care scot bani serioși. Pentru că tot ei, băieții deștepți, scot pe piață berbecii pricăjiți pe care-i vând cu un preț invidiat de orice cioban. Ce au prețios acești berbeci? Certificatul de origine. Atât. Acest act le urcă prețul la 2.500 de lei - 3.000 de lei/berbec într-o perioadă în care prețul la ovine este în cap.  

Când Comisia Europeană se va decide să verifice cum este folosită această subvenție și care sunt rezultatele, probabil, se va ajunge la concluzia previzibilă că banii dați nu și-au atins scopul.

Vizualizat: 4621 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii