Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

BĂIEȚII DEȘTEPȚI DIN OIERIT AU DE SUFERIT! SPRIJINUL CUPLAT ESTE MAI MIC CU 10 EURO PE CAP DE OVINĂ!

Publicat: 01 noiembrie 2018 - 14:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

SPRIJINUL CUPLAT LA OVINE S-A DIMINUAT CU 10 EURO PE CAP DE OAIE! Valoarea sprijinului cuplat pe cap de ovină a scăzut pentru Campania 2018 cu 10 euro/cap de oaie prin comparație cu valoarea pe care a avut-o în Campania de plăți APIA 2017.  Dacă pentru 2017, crescătorii de ovine care au berbeci de rasă, cu certificate de origine, au primit 25 de euro/cap de ovină, anul acesta vor primi puțin peste 15 euro/cap de ovină.

CAMPANIA 2017

Cuantum sprijin cuplat ovine – 25,0200 euro/cap de animal = 115,0744 lei/cap de animal
Bugetul alocat ovine/caprine - 28.000.000 euro, respectiv 124.704.000 lei.

CAMPANIA 2018

Cuantum sprijin cuplat ovine – 15,9737 euro/cap = 74,4981 lei/cap de animal
Bugetul alocat ovine/caprine - 56.100.000 euro, respectiv 261.639.180 lei.

Anul trecut, sprijinul cuplat a fost solicitat pentru un milion și ceva de oi, anul acesta ar fi la plată 3 milioane de oi, de trei ori mai multe pentru că au văzut fermierii că banii sunt mulți și una e să iei 25 de euro pe oaie subvenție sau 20 de lei, cât e valoarea ajutorului național tranzitoriu pe care-l încasează aproape toți oierii. Suntem convinși că sunt crescători de ovine care încasează pe bună dreptate cea mai mare subvenție din zootehnie, sprijinul cuplat, și care sunt interesați să dețină animale performante, exemplare deosebite, să-și îmbunătățească genetica. Pe lângă acești crescători serioși, au înflorit în oierit și afacerile duse până la granița legii. Anul acesta s-a demonstrat că sprijinul cuplat, subvenție europeană acordată, pe hârtie, pentru performanță, nu e decât un mijloc prin care băieții deștepți fac afaceri profitabile. Așadar, performanța la care s-a gândit UE când ne-a dat banii ăștia este pe nicăieri. Nu se mai gândește nimeni la scopul acestei subvenții.  Crescătorii de ovine râvnesc cu toții această subvenție uriașă care, anul trecut, a intrat în puține buzunare, puțini crescători de ovine au beneficiat și puține ovine au fost considerate eligibile, de asta și valoarea ei a fost mare, 25 de euro/cap de ovină.

scz-2018-mai-mic_b

Anul acesta, ciobanii au fost într-o goană nebună, dintr-un colț al țării în altul, după berbecii cu certificate de origine. Nu a contat cum arată berbecul, ciobanul a cumpărat, de fapt, un act, certificatul de origine. Și nu un animal pentru a face performanță în fermă. Așa s-a ajuns ca oierii să cumpere niște berbeci pricăjiți, slabi, exemplare nereușite. Practic, acești berbeci cu certificate de origine ar trebui folosiți la montă și să facă și performanță. Cum să fie folosiți la așa ceva când unii dintre berbecii cu aspect și constituție de mâță, sunt și castrați, spun oierii.

Ce a reușit în trei ani să facă sprijinul cuplat, subvenția europeană cu valoarea cea mai mare? Pe de o parte, i-a pus pe o goană disperată pe crescătorii de ovine, toți vor să aibă în ferme berbeci cu certificate de origine ca să ia și ei subvenția uriașă din oierit, nu contează cum sunt acești berbeci și dacă sunt capabili de performanță, iar, pe de altă parte, sprijinul cuplat le-a pus în brațe băieților deștepți, beneficiari ai acestei subvenții de când a apărut, afaceri înfloritoare și din care scot bani serioși. Pentru că tot ei, băieții deștepți, scot pe piață berbecii pricăjiți pe care-i vând cu un preț invidiat de orice cioban. Ce au prețios acești berbeci? Certificatul de origine. Atât. Acest act le urcă prețul la 2.500 de lei - 3.000 de lei/berbec într-o perioadă în care prețul la ovine este în cap.  

Când Comisia Europeană se va decide să verifice cum este folosită această subvenție și care sunt rezultatele, probabil, se va ajunge la concluzia previzibilă că banii dați nu și-au atins scopul.

Vizualizat: 4731 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

APEL MINISTRUL AGRICULTURII: PRIMARII SĂ NE AJUTE, NU SĂ NE ÎNCURCE!

04 iunie 2020 - 21:04

SUBVENȚII APIA 2020! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a făcut astăzi un apel către primarii din România care trebuie să transmită la APIA adeverințele de la registrul agricol pentru fermierii care solicită anul acesta subvențiile agricole. Fac un apel către autoritățile locale, către primari, să ne ajute, să nu ne încurce în această perioadă, a spus șeful MADR.

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

MINISTRUL OROS: SCHEMA PENTRU AJUTORUL DE CRIZĂ pentru FERMIERI, SCRISĂ ȘI TRIMISĂ PARLAMENTULUI!

04 iunie 2020 - 16:21

EXCLUSIV! AGROINFO l-a întrebat, în conferința de presă de astăzi, pe ministrul agriculturii, Adrian Oros, dacă au fost stabilite condițiile de acordare a ajutorului de criză pentru fermieri, 7.000 de euro/fermă. În conferință, ministrul agriculturii ne-a spus că așteaptă sugestiile Parlamentului European. La finalul conferinței, AGROINFO a insistat pentru a primi lămuriri. Ce ne-a declarat, în exclusivitate, ministrul agriculturii?

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

CINE ARE PRIORITATE LA CUMPĂRAREA TERENURILOR AGRICOLE!

04 iunie 2020 - 06:43

LEGE VOTATĂ! Camera Deputaților a votat ieri, 3 iunie 2020, legea care reglementează vânzarea terenurilor agricole. AGROINFO v-a informat deja că terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini și nici în scopul speculei. Vă spunem cine are prioritate la cumpărarea terenurilor agricole, lista preemptorilor. De asemenea, se înființează Registrul unic național privind circulația și destinația terenurilor agricole.

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

LEGE VOTATĂ ASTĂZI! INTERZISĂ VÂNZAREA TERENURILOR AGRICOLE CETĂȚENILOR STRĂINI!

03 iunie 2020 - 20:42

VOTATĂ! Camera Deputaților a votat astăzi legea prin care terenurile agricole nu mai pot fi vândute cetățenilor străini. Proiectul a fost adoptat cu 205 voturi pentru, 96 împotrivă și 8 abțineri. Camera Deputaților este for decizional, iar legea va fi trimisă președintelui României pentru promulgare.

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

OFICIAL! VESTE EXCELENTĂ pentru FERMIERI! CREȘTE BUGETUL PENTRU SUBVENȚII!

03 iunie 2020 - 17:31

DECIZIE! Comisia Europeană va majora bugetele din cadrul politicii agricole comune (PAC) cu 9 miliarde EUR (4 miliarde EUR pentru Fondul european de garantare agricolă și 5 miliarde EUR pentru Fondul european agricol pentru dezvoltare rurală), iar Fondul european pentru pescuit și afaceri maritime (FEPAM) va fi majorat cu 500 milioane EUR, anunță astăzi Reprezentanța Comisiei Europene în România, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

UN DIRECTOR APIA ANUNȚĂ CALENDARUL CONTROALELOR APIA PENTRU PLATA SUBVENȚIILOR!

03 iunie 2020 - 17:06

SUBVENȚII APIA 2020! Aproape tot eșantionul de control, selectat anul acesta de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) dintre fermierii care solicită subvenții agricole, va fi verificat prin teledetecție, anunță Ovidiu Săvâșcă, directorul executiv APIA Mureș.

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

PLATĂ SUPLIMENTARĂ DE MAXIM 310 EURO/HA LA SUBVENȚIA APIA PE PĂȘUNE!

03 iunie 2020 - 16:47

SUBVENȚIA APIA PĂȘUNE, MAI MARE! Subvenția APIA pentru pășuni și fânațe crește, în acest an, cu maxim 310 euro pe hectar dacă fermierii încheie angajamente de agro-mediu și climă, Măsura 10 PNDR 2020, anunță directorul Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) Mureș, Ovidiu Săvâșcă.

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

APIA VERIFICATĂ! DECIZIA COMISIEI EUROPENE!

03 iunie 2020 - 12:08

CE SUMĂ TREBUIE SĂ RETURNEZE ROMÂNIA LA UE! Plățile făcute către fermieri pentru exercițiul financiar 2019 de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) au fost verificate, în luna mai 2020, printr-un audit al Comisiei Europene. Potrivit Deciziei de punere în aplicare (UE) 2020/715 a Comisiei Europene, România va trebui să returneze circa 6 milioane de euro din suma alocată pentru plata subvențiilor agricole.

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

FERMIERI, AVEȚI DREPTUL LA UN AJUTOR DE 7.000 DE EURO! CEREȚI-VĂ DREPTURILE!

02 iunie 2020 - 17:24

FERMIERI, CEREȚI-VĂ DREPTURILE! Un europarlamentar român, membru în Comisia AGRI din Parlamentul European, îndeamnă fermierii români să facă front comun și să-și ceară drepturile. Fermierii au dreptul la un ajutor de criză de 7.000 de euro/fermă. Fermierilor li se spune că au dreptul, dar Ministerul Agriculturii nu le-a comunicat nici până astăzi ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a beneficia de ajutorul de criză.

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

PARLAMENTARII UITĂ CĂ ȚĂRANUL ROMÂN NU E PROST!

02 iunie 2020 - 16:16

APEL! Uniunea Salvăm Țăranul Român cere modificarea de urgență a legii care a înmulțit taxele pentru țăranii români, cei care produc legume, carne, lapte, etc. și avantajează marile magazine, marii retaileri. Inserăm integral scrisoarea deschisă adresată parlamentarilor români, Ministerului Agriculturii, prin care țăranii, micii fermieri, solicită modificarea de urgență a legii.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

Dronele devin o opţiune pentru agricultură

IQ Robotics, o companie românească cu sediul în Braşov, a adus la INDAGRA o dronă pentru aplicarea tratamentelor fito-sanitare, care a stârnit interesul multor fermieri. Drona este controlată prin calculator, de unde i se stabileşte harta şi misiunea, având o autonomie de zbor între 10 şi 15 minute, în funcţie de complexitatea operaţiunii şi condiţiile de lucru.

Reporter: Liviu Gordea
Operator imagine: Claudiu Borobei

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

Melodia asta-i HIT

Melodia asta-i HIT
- Cum ştii dacă o melodie este HIT în România? Detalii