Deşi în acest an fermierii băcăuani au obţinut recolte superioare anilor precedenţi, potrivit datelor Direcţiei pentru Agricultură (DA) a judeţului, preţurile mici le-au redus considerabil bugetul, susţin reprezentanţii asociaţiilor de producători din zonă.
"La grâu s-a înregistrat o producţie medie de 3.348 kg/ha în 2013, faţă de 2.699 kg/ha, anul trecut. O creştere importantă s-a obţinut şi la rapiţă, de la 1.687 kg/ha în 2012 la 2.016 kg/ha, anul acesta. Cea mai mare diferenţă se observă la porumb boabe, unde media la hectar a crescut de la 2.627 la 5.224 kg”, a declarat Ghiţă Burlui, directorul Direcţiei pentru Agricultură al judeţului Bacău.
Producţii bune şi la sectorul legume-fructe
Potrivit acestuia, în sectorul legume-fructe, de asemenea, "recoltele au fost bune, la cartof realizându-se o producţie medie de 13.185 kg/ha în 2013, faţă de numai 9.807 anul trecut, la tomate creşterea a fost de la 9.701 la 10.810 kg/ha, însă, sporurile cele mai mari s-au consemnat la strugurii de vin, unde producţia medie a crescut de la 4.100 kg/ha la 7.562, iar cea totală de la 17.376 tone, în toamna lui 2012, la 32.048 tone”.
Potrivit lui Ghiţa Burlui, faptul că 2013 a fost un an bun ca productivitate se datorează şi atitudinii fermierilor, care "au început să fie mult mai deschişi la tehnologiile noi, cumpărându-şi utilaje, tractoare, grape, combine, dar apelând şi la seminţe de bună calitate, îngrăşăminte şi pesticide”. "Nu acelaşi lucru se poate spune despre sectorul irigaţii. Dacă natura ne ajută este bine, dacă nu e jale. Din 21.000 de hectare amenajate pentru irigaţii au mai rămas aproximativ 10.000, dar, practic, nu se udă mai mult 1.000 - 1.500 de hectare pe an”, a precizat directorul DA Bacău.
Fermierii au rămas datori la furnizori
Daniel Ciobanu, preşedintele Asociatiei Judeţene a Producătorilor Agricoli (AJPA), a afirmat că, în ceea ce priveşte cantităţile obţinute, "anul 2013 a fost cu 10 la sută mai bun decât 2011, neputându-l, însă, compara cu 2012, care a fost unul de pierdere”.
El a mai susţinut, însă, că, ,,din punct de vedere financiar, 2013 nu este un an bun”. "Acum, când a venit vremea să îşi vândă recolta, fermierii stau rău. Jumătate dintre ei nu-şi scot cheltuilelile, rămânând datori la furnizorii de inputuri, pentru că, la unele produse, preţurile chiar s-au înjumătăţit”, a declarat Daniel Ciobanu.
În ceea ce priveşte preţurile la legume, el a spus că acestea "nu au luat-o razna aşa cum se mai susţine”, dar "concurenţa neloială creează deficit producătorilor autohtoni”. "Problema este că se importă foarte multe legume şi fructe în mod necontrolat, firmele respective practicând preţuri reduse, rezultat al evaziunii fiscale prin diverse metode”, a explicat Ghiţă Burlui. sursa: Agerpres