NU VĂ ARDEȚI SUBVENȚIILE APIA! Atenție, fermieri! Respectați normele de eco-condiționalitate! Potrivit normelor europene de bune practici în agricultură, GAEC nr. 5 şi 8, arderea terenurilor agricole, a păşunilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă! Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) avertizează agricultorii asupra pericolelor la care se expun dacă încalcă aceste norme care fac parte din setul de eco-condiționalitate, obligatoriu de respectat pentru toți fermierii care au cerut subvenții.
ISU Olt ne-a transmis un comunicat prin care avertizează fermierii să nu ardă resturile vegetale, vegetația uscată de pe terenurile agricole și de pe pășuni. Arderea acestora se face doar cu autorizație și în anumite condiții. Nerespectarea acestora îi exclude pe fermierii vinovați de pe lista de plată a subvențiilor APIA și-i obligă la plata unei amenzi de 2.500 de lei.
Având în vedere începerea campaniei agricole de vară, când din cauza accidentelor tehnice sau a unor acţiuni voluntare se pot genera incendii care pot afecta culturile de cereale, pădurile şi terenurile învecinate şi gospodăriile, ISU Olt şi Direcţia pentru Agricultură Olt, derulează în această perioadă o acţiune de informare preventivă a cetăţenilor şi agricultorilor, pentru a preveni producerea de incendii. De asemenea prin Protocolul de colaborare încheiat între instituţia noastră, APIA Olt şi Comisariatul Judeţean al GNM Olt, au fost stabilite principiile şi activităţile ce se vor derula pentru reducerea numărului de arderi neontrolatela terenurile agricole.
Aşa cum stabilesc cele două norme europene de bune practici în agricultură, GAEC nr. 5 şi 8, arderea terenurilor agricole, a păşunilor şi a vegetaţiei uscate este interzisă.
Baza legislativă pentru această acţiune este următoarea:
- Ordinul prefectului judeţului Olt nr. 103/2012, referitor la măsuri de prevenire a incendiilor de mirişte, vegetaţie uscată şi forestieră pe raza judeţului Olt;
- Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor nr. 30/147 din 8 februarie 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România stabileşte la GAEC 5 şi GAEC 8 că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.
Pentru situaţiile când terenul agricol este infestat cu dăunători, Ordinul comun nr. 1381/2006 al ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, respectiv al Ministerului Mediului, stabileşte la art. 1), alin. (2), pct. 5: "Arderea miriştilor şi resturilor vegetale pe terenul arabil este permisă numai cu acordul autorităţilor competente pentru protecţia mediului".
În condiţiile în care se obţin aprobările cerute de legislaţia în vigoare, arderea miriştii se face cu respectarea următoarelor măsuri:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 ha, prin fâşii arate;
c) izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate;
d) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
e) asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii;
f) asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 ha, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare;
g) asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 ha, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.
- OUG nr. 195/2005, modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006, privind protecţia mediului, art. 94), alin. (1), lit. n): "Arderea miriştilor sau vegetaţiei uscate se face numai cu acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi cu informarea serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă"
- O.M.A.I. nr. 163/2007, pentru aprobarea Normele generale de p.s.i., art. 97:
(1) Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă; locurile cu pericol de incendiu, în care se aplică această interdicţie, se stabilesc şi se marchează de persoanele în drept.
(3) Arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile se face în locuri special amenajate ori pe terenuri pregătite, cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
(4) Arderea miriştilor se face numai după luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii.
(5) Utilizarea focului deschis nu se admite la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie: gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc., respectiv 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile: lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc., fără a fi supravegheat şi asigurat prin măsuri corespunzătoare.
(6) Luarea măsurilor pentru prevenirea jocului copiilor cu focul în condiţii şi în locuri în care se pot produce incendii constituie o obligaţie a persoanelor care răspund, potrivit legii, de creşterea, educarea şi îngrijirea copiilor.
- Pentru persoanele care nu respectă prevederile legale în domeniul apărării împotriva incendiilor, primarii au la dispoziţie conform prevederilor legale, aplicarea de sancţiuni contravenţionale, aşa cum stabileşte art.46 alin 2 din Legea 307/2006 şi art. 3 alin 2 din HGR 537/2007. Valoarea sanctiunii pentru nerespectarea prevederilor legale mai sus prezentate este de 2500 lei, precizează comunicatul ISU Olt.