România are în jur de 500.000 ha cu terenuri degradate. Ministerul Agriculturii caută soluții pentru salvarea acestora, iar o posibilă variantă ar fi produsul Biohumin. Ce este acesta și ce face?
Biohumin este un generator de sol complet biologic, cu o structură complexă, ce provine din lemn de pădure proaspăt. Produsul are o istorie de 25 de ani în Germania și ar putea fi testat, la propunerea ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, și în România, pe o suprafață pilot.
Am aflat despre Biohumin anul acesta când am participat, în ianuarie, la târgul internaţional de la Berlin, Săptămâna Verde, că este un produs deosebit, care are un răspuns pentru orice tip de sol. În acest sens, având în vedere terenurile degradate existente în ţara noastră, am considerat necesară această discuţie cu cei care l-au inventat, pentru a vedea în ce măsură este posibilă testarea lui pe o suprafaţă pilot în România, a afirmat ministrul Achim Irimescu.
Pe 1 martie 2016, la sediul MADR, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, s-a cu Walter Iten, inventatorul produsului „Biohumin”, împreună cu o echipă condusă de Markus Ott din Berlin, care se ocupă de dezvoltarea proiectului, coordonarea şi reţeaua pentru Europa, conducerea secţiunii pentru Germania, precum şi Elena Laura Ivanov, responsabil de coordonarea proiectului pentru România. La întâlnire au fost prezenți și experți din cadrul Oficiilor de Studii Pedologice şi Agrochimice din anumite regiuni ale României unde se întâlnesc soluri aride, acide, nisipoase etc., precum şi reprezentanţi ai Institutului de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie (ICPA) Bucureşti. Întâlnirea a avut drept scop să identifice în ce măsură se poate testa Biohumin pe o suprafață pilot din cele 500.000 ha de terenuri degradate.
Inventatorul Biohumin a afirmat că dacă există interes, un număr de experți din cadrul oficiilor de studii pedologice din România ar putea forma un grup restrâns care să meargă în Elveția pentru a cunoaște mai bine acest produs și pentru a afla toate avantajele pe care le prezintă utilizarea lui în agricultură.