Mihai Puțintei, directorul general APIA, a fost plecat două zile, 14 și 15 septembrie, la Luxemburg, la o întâlnire informală a miniștrilor agriculturii din statele membre UE. Iată noutățile despre plățile directe!
Avansul din plățile directe va fi de 50% și banii vor ajunge la fermieri în perioada octombrie-noiembrie 2015!
În privința plăților directe au existat propuneri din partea statelor membre, Polonia, Slovenia, etc. de flexibilizare a condițiilor în care pot fi acordate avansurile destinate fermierilor pe plăți directe. Simplificarea pe care au propus-o statele membre se referea la exceptarea, pentru campania 2015, de la autorizarea la plată a fermierilor cu finalizarea tuturor controalelor administrative, pe teren, prin teledetecție. Deci, simplificarea vizează plata numai după finalizarea controalelor administrative, controalele prin teledetecție și pe teren urmînd să fie instrumentate ulterior și să fie valorificate datele în cadrul plății finale, spune Mihai Puțintei.
O altă discuție a fost despre procentul care să le fie acordat fermierilor în avans. Au fost propuse două procente. Un prim procent de 50% se referă la statele care au finalizat numai controlul administrativ, cum dorește să aplice România. Iar statele care au finalizat toate controalele, inclusiv pe cele prin teledetecție, vor putea aplica un procent de 70% pentru avans, adaugă șeful APIA.
În acest moment, nu există state membre UE care să fi finalizat toate controalele. Probabil, o propunere de modificare a Regulamentului 1307/2013 printr-un regulament-delegat al Comisiei Europene va viza, nu doar exceptarea pe 2015, ci o regulă aplicabilă pe întreaga perioadă de programare până-n 2020. În momentul prezentării propunerii, România, Polonia, parcă și Slovenia au fost susținătoarele acordării plăților în avans, în perioada octombrie-noiembrie, un motiv fiind și seceta cumplită de anul acesta, spune Puțintei.
Producțiile mici la hectar și culturile calamitate de secetă au determinat Comisia Europeană să fie de acord cu propunerea statelor membre. Șeful APIA spune că avansul din plățile directe nu se va acorda punctual din 16 octombrie. Fermierii vor intra în posesia banilor până la data de 30 noiembrie 2015.
Riscul acordării unui avans din subvențiile pe suprafață fără finalizarea controalelor pe teren și prin teledetecție este destul de mare. Șeful APIA este convins că se vor ivi situații în care fermierii, din pricina unor nereguli găsite în teren, vor fi nevoiți să returneze integral sau parțial avansul primit.