2016 poate fi considerat un an agricol bun din perspectiva producţiilor, dar foarte prost din pricina preţurilor de valorificare a producţiilor. Să vedem ce spun producătorii agricoli la finalul primei campanii de recoltare a sezoului de producţie 2015-2016.
O campanie presărată cu probleme tehnice
În a doua decadă a lunii iulie, în ferma lui Vasile Vlasie din Matca, secerişul grâului era în plină desfăşurare. Într-un din zilele lui Cuptor, pe la orele amiezii, am fost şi noi prezenţi pe Valea Schilaru, deasupra comunei, unde, pe o solă de zece hectare, combina Claas 98, mânuită cu pricepere de Paraschiv Filimon, făcea pârtii largi în lanul auriu. De dimineaţă, maşina de recoltat a avut ceva probleme la partea hidraulică. S-au remediat rapid. „Am intrat la treier în jurul orei 11:00, atunci când umiditatea boabelor era de 12%. După cum se vede, lanul este bun, a ajuns la maturitatea de recoltare şi va da o producţie medie de 5,3 tone/ha. La fiecare jumătate de oră se umple buncărul combinei şi îl descărcăm în autocamionul de mare capacitate. TIR-ul va transporta grâul în portul Brăilei”, ne-a declarat fermierul.
Vasile Vlasie a cultivat cu grâu 50 ha. În urmă cu mai bine de o lună a încheiat contract cu un cunoscut trader la preţul de 59 bani/kg. Producţia depăşeşte cinci tone la hectar. Cultivatorul din Matca ne spunea că termină secerişul grâului în maximum o săptămână, după care intră cu plugul în brazdă la arat.
Ce are de gând să pună sub brazdă aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-15 august 2016!