Luna octombrie constituie un sezon extrem de dens în ceea ce priveşte lucrările campaniei de toamnă. Agricultorii se străduiesc să culeagă şi să ducă la adăpost rodul muncii lor şi să pună bazele unui nou ciclu de producţie agricolă.
Specialiştii insistă îndeosebi pe eliberarea terenurilor de resturile vegetale şi pe efectuarea arăturilor adânci de toamnă, iar acolo unde se mai înregistrează întârzieri, pe urgentarea şi finalizarea lucrărilor de pregătire a patului germinativ şi a semănatului grâului de toamnă.
Imediat după recoltarea florii-soarelui de pe cele 6.000 ha, specialiştii companiei Agricost, din Insula Mare a Brăilei, au trecut la pregătirea noii recolte. „Prelucrăm solul pentru campania de toamnă, ne-am propus să realizăm, la această dată, aproape de sfârşit de septembrie, 23.000 ha de cereale păioase (8 mii de orz şi 15 mii de grâu). Astfel, ne poziţionăm, faţă de ceea ce ne-am propus, la jumătatea suprafeţei de pregătit, având aproximativ 15 mii hectare realizate pentru însămânţările de toamnă”, ne-a declarat Mihai Solomei, directorul tehnic al SC Agricost SRL.
În acelaşi timp, au fost declanşate şi lucrările de recoltare a culturilor de soia şi de porumb în cele 24 de ferme cultivatoare. Firesc, s-a început mai întâi cu soiurile şi hibrizii cei mai timpurii care au atins stadiul de maturitate, producţia fiind adunată şi depozitată în condiţii optime de păstrare. La soia, spre exemplu, se adunase producţia de pe circa 1.800 ha, din cele 9.000 aflate în cultură. Din evaluările fermierilor, media se învârte în jurul a 4.000 kg/ha.
Cum se organizează agricultorii din alte judeţe pentru a realiza la timp lucrările, aflaţi din revista Ferma, ediţia 1-14 octombrie 2016!