Adama
Vinasa Rompak

Aurel PETRUŞ, nevoit să RETURNEZE SUBVENŢIILE PE 5 ANI

Publicat: 16 mai 2017 - 16:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

“APIA Călăraşi pune beţe în roate fermierilor”, ne-a spus Aurel Petruş, administrator al SC Auger Petruş din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi. Acesta are de returnat nu mai puţin de 2,5 milioane de lei. 

Povestea dureroasă a lui Aurel Petruş, unul dintre puţinii fermieri ai României care face agricultură ecologică pe 1.200 ha, a început în 2015, când o problemă de sănătate l-a obligat să-şi împuternicească fiul cu bunul mers al exploataţiei. După ce s-a consultat cu specialiştii APIA Călăraşi, a început demersurile pentru transferul de exploataţie de la SC Auger Petruş SRL la SC Ecofruct SRL.

aurel-petrus-2_b

Numai că a avut o surpriză: transferul nu a fost considerat legal, APIA Călăraşi nu l-a procesat, din 2015 niciuna din societăţi nu a mai primit subvenţiile, iar în februarie 2017 a primit decizia de impunere prin care este obligat să returneze 2 milioane de lei din contul SC Auger Petruş SRL şi alte 500.000 lei din contul SC EcoFruct SRL, adică întreaga subvenţie pentru agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani, chiar dacă acel transfer de exploataţie nu a fost în primul an de angajament.

aurel-petrus_b

„În ultima contestaţie pe care am făcut-o domnului ministru Daea am scris: „Mi-e ruşine că vin cu aşa problemă în faţa dumneavoastră. Este penibilă”. La ora actuală sunt pus să dau înapoi pe o societate 2 milioane de lei, pe cealaltă 500.000 lei. Suprafeţele noastre din anul 2000 sunt certificate pentru agricultură ecologică. A fost vorba de un transfer de exploataţie care s-a făcut sub îndrumarea APIA şi după 2 ani ni s-a spus că transferul nu este legal. Am depus toate documentele la început sub îndrumarea lor, am făcut toţi paşii cu cei de la APIA şi după un an şi jumătate îmi spun că transferul nu se poate face, dar m-au înştiinţat doar verbal. Nu am primit nimic scris. Scris am primit doar sancţiunea, direct în februarie 2017 – să dau înapoi 2 milioane de lei pe 4 ani. Iar motivarea este penibilă: „Transferul nu poate fi luat în considerare deoarece dacă tranzacţia ar fi avut loc în timpul perioadei de valabilitate a contractelor a lui SC Auger Petruş ar fi fost subarendare”. Dar de la „dacă” la cum s-au întâmplat lucrurile este o distanţă foarte mare”, a explicat fermierul.

Până în acest moment, fermierul nu a stat cu mâinile în sân şi a căutat să-şi rezolve problema pe cale legală. A depus 5-7 contestaţii la procesul verbal de constatare la APIA, încă 5 la MADR, dar răspunsul este mereu acelaşi: „analizând contestaţia dumneavoastră, se respinge”. Fără să fie însă dată o motivare a deciziei. „Justiţia este ultima soluţie. După ce se trec toate etapele, adică contestaţiile, inclusiv procesul de constatare a neregulilor, atunci nu ai altă soluţie decât instanţa. Dar acolo este drumul anevoios, pentru că dacă vrei să falimentezi un fermier îl trimiţi să dea APIA în judecată”, este conştient Aurel Petruş de drumul ce-l aşteaptă.

ferma-lui-aurel-petrus_b

Întrebat dacă a avut ocazia unei audienţe la ministrul Agriculturii, Petre Daea, Aurel Petruş a explicat că încă nu a avut o discuţie cu ministrul şi nici nu ştie ce aşteptări să aibă dacă această discuţie ar avea loc. „Cred că ministrul nu are răbdare să mă asculte cu această problemă. Poate acest caz trebuie studiat de alte persoane. Răspunsul nu cred că trebuie să-l dea domnul ministru, poate doar să promită că va fi analizată problema. Juriştii pe care eu i-am consultat spun că noi avem dreptate”, a spus fermierul.

Aurel Petruş este unul din fermierii cunoscuţi pentru agricultura ecologică, lucrează 1.200 ha, iar de şapte ani aproape 80% din marfa produsă de el pleacă în UE, în ţări precum Austria sau Germania. „Sunt pe rol contracte de peste un milion de euro. Deocamdată acestea nu sunt blocate, partenerii externi nu te lasă la greu. Am apelat la ei la credit, am însămânţat. Dacă noi nu am fi avut un partener străin care să ne susţină financiar şi să lucrez terenul nu aveam cum să supravieţuiesc. Lipsa subvenţiei a blocat însă investiţia în utilaje şi într-un centru de sortare şi ambalare care trebuia făcut la cererea partenerului şi care întârzie şi nu poate fi finalizat. Am pus grâu, rapiţă, linte, pe aproape 200 ha, in de ulei pe 200 ha. În premieră anul acesta punem 20 ha cu sfeclă roşie pentru un contract cu Spania. Mai avem soia, porumb. Cel mai mult am exportat grâu anul trecut, 600 tone, la un preţ între 250 şi 300 euro/tonă, în funcţie de destinaţia lui. La grâu preţul este dublu faţă de cel convenţional. Dar asta nu înseamnă că este un preţ mare, ci preţul din convenţional este mic. Absolut toate culturile sunt contractate în luna februarie. La Nuremberg se fac toate contractele şi ştim ce avem de făcutîn anul în curs”, a spus fermierul.

siloz-in-ferma-lui-petrus_b

Producţia este certificată anual în sistem ecologic, de trei ani certificatul este primit de la Austria Bio Garanty, un partener recunoscut în exterior, iar la nivelul exploataţiei sale costul este mare, depăşeşte 25.000 de euro.

Dificultăţile pe care le-a avut Aurel Petruş cu APIA Călăraşi nu sunt singurele pe care fermierii din judeţul Călăraşi le au cu instituţia. „Alţi fermieri la Ştefan cel Mare sunt cu altă situaţie, provocată tot de APIA Călăraşi. Suntem un grup de 33 de fermieri care au avut contracte de închiriere islaz de la primărie. În 2015 s-a descoperit că aceste contracte nu sunt valabile. Şi acolo trebuie dată înapoi subvenţia pe suprafaţă pe o perioadă de 4 ani. În cazul nostru, subvenţia pe agromediu o dăm înpoi pe 3 ani de zile – aproape 450.000 lei. A fost foc încrucişat. Este foarte delicată problema”, a spus Aurel Petruş.
Un lucru benefic pentru fermierii din zonă este faptul că OUAI Ştefan cel Mare a accesat un proiect pe Măsura 4.3 pentru impermeabilizarea a 12 km de canale interioare şi o staţie proprie de repompare, construcţia sperând să înceapă în acest an.

Vizualizat: 9851 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii