Reclama header big full
KWS+
Reclama header after big part 2

Aurel PETRUŞ, nevoit să RETURNEZE SUBVENŢIILE PE 5 ANI

Publicat: 16 mai 2017 - 16:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

“APIA Călăraşi pune beţe în roate fermierilor”, ne-a spus Aurel Petruş, administrator al SC Auger Petruş din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi. Acesta are de returnat nu mai puţin de 2,5 milioane de lei. 

Povestea dureroasă a lui Aurel Petruş, unul dintre puţinii fermieri ai României care face agricultură ecologică pe 1.200 ha, a început în 2015, când o problemă de sănătate l-a obligat să-şi împuternicească fiul cu bunul mers al exploataţiei. După ce s-a consultat cu specialiştii APIA Călăraşi, a început demersurile pentru transferul de exploataţie de la SC Auger Petruş SRL la SC Ecofruct SRL.

aurel-petrus-2_b

Numai că a avut o surpriză: transferul nu a fost considerat legal, APIA Călăraşi nu l-a procesat, din 2015 niciuna din societăţi nu a mai primit subvenţiile, iar în februarie 2017 a primit decizia de impunere prin care este obligat să returneze 2 milioane de lei din contul SC Auger Petruş SRL şi alte 500.000 lei din contul SC EcoFruct SRL, adică întreaga subvenţie pentru agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani, chiar dacă acel transfer de exploataţie nu a fost în primul an de angajament.

aurel-petrus_b

„În ultima contestaţie pe care am făcut-o domnului ministru Daea am scris: „Mi-e ruşine că vin cu aşa problemă în faţa dumneavoastră. Este penibilă”. La ora actuală sunt pus să dau înapoi pe o societate 2 milioane de lei, pe cealaltă 500.000 lei. Suprafeţele noastre din anul 2000 sunt certificate pentru agricultură ecologică. A fost vorba de un transfer de exploataţie care s-a făcut sub îndrumarea APIA şi după 2 ani ni s-a spus că transferul nu este legal. Am depus toate documentele la început sub îndrumarea lor, am făcut toţi paşii cu cei de la APIA şi după un an şi jumătate îmi spun că transferul nu se poate face, dar m-au înştiinţat doar verbal. Nu am primit nimic scris. Scris am primit doar sancţiunea, direct în februarie 2017 – să dau înapoi 2 milioane de lei pe 4 ani. Iar motivarea este penibilă: „Transferul nu poate fi luat în considerare deoarece dacă tranzacţia ar fi avut loc în timpul perioadei de valabilitate a contractelor a lui SC Auger Petruş ar fi fost subarendare”. Dar de la „dacă” la cum s-au întâmplat lucrurile este o distanţă foarte mare”, a explicat fermierul.

Până în acest moment, fermierul nu a stat cu mâinile în sân şi a căutat să-şi rezolve problema pe cale legală. A depus 5-7 contestaţii la procesul verbal de constatare la APIA, încă 5 la MADR, dar răspunsul este mereu acelaşi: „analizând contestaţia dumneavoastră, se respinge”. Fără să fie însă dată o motivare a deciziei. „Justiţia este ultima soluţie. După ce se trec toate etapele, adică contestaţiile, inclusiv procesul de constatare a neregulilor, atunci nu ai altă soluţie decât instanţa. Dar acolo este drumul anevoios, pentru că dacă vrei să falimentezi un fermier îl trimiţi să dea APIA în judecată”, este conştient Aurel Petruş de drumul ce-l aşteaptă.

ferma-lui-aurel-petrus_b

Întrebat dacă a avut ocazia unei audienţe la ministrul Agriculturii, Petre Daea, Aurel Petruş a explicat că încă nu a avut o discuţie cu ministrul şi nici nu ştie ce aşteptări să aibă dacă această discuţie ar avea loc. „Cred că ministrul nu are răbdare să mă asculte cu această problemă. Poate acest caz trebuie studiat de alte persoane. Răspunsul nu cred că trebuie să-l dea domnul ministru, poate doar să promită că va fi analizată problema. Juriştii pe care eu i-am consultat spun că noi avem dreptate”, a spus fermierul.

Aurel Petruş este unul din fermierii cunoscuţi pentru agricultura ecologică, lucrează 1.200 ha, iar de şapte ani aproape 80% din marfa produsă de el pleacă în UE, în ţări precum Austria sau Germania. „Sunt pe rol contracte de peste un milion de euro. Deocamdată acestea nu sunt blocate, partenerii externi nu te lasă la greu. Am apelat la ei la credit, am însămânţat. Dacă noi nu am fi avut un partener străin care să ne susţină financiar şi să lucrez terenul nu aveam cum să supravieţuiesc. Lipsa subvenţiei a blocat însă investiţia în utilaje şi într-un centru de sortare şi ambalare care trebuia făcut la cererea partenerului şi care întârzie şi nu poate fi finalizat. Am pus grâu, rapiţă, linte, pe aproape 200 ha, in de ulei pe 200 ha. În premieră anul acesta punem 20 ha cu sfeclă roşie pentru un contract cu Spania. Mai avem soia, porumb. Cel mai mult am exportat grâu anul trecut, 600 tone, la un preţ între 250 şi 300 euro/tonă, în funcţie de destinaţia lui. La grâu preţul este dublu faţă de cel convenţional. Dar asta nu înseamnă că este un preţ mare, ci preţul din convenţional este mic. Absolut toate culturile sunt contractate în luna februarie. La Nuremberg se fac toate contractele şi ştim ce avem de făcutîn anul în curs”, a spus fermierul.

siloz-in-ferma-lui-petrus_b

Producţia este certificată anual în sistem ecologic, de trei ani certificatul este primit de la Austria Bio Garanty, un partener recunoscut în exterior, iar la nivelul exploataţiei sale costul este mare, depăşeşte 25.000 de euro.

Dificultăţile pe care le-a avut Aurel Petruş cu APIA Călăraşi nu sunt singurele pe care fermierii din judeţul Călăraşi le au cu instituţia. „Alţi fermieri la Ştefan cel Mare sunt cu altă situaţie, provocată tot de APIA Călăraşi. Suntem un grup de 33 de fermieri care au avut contracte de închiriere islaz de la primărie. În 2015 s-a descoperit că aceste contracte nu sunt valabile. Şi acolo trebuie dată înapoi subvenţia pe suprafaţă pe o perioadă de 4 ani. În cazul nostru, subvenţia pe agromediu o dăm înpoi pe 3 ani de zile – aproape 450.000 lei. A fost foc încrucişat. Este foarte delicată problema”, a spus Aurel Petruş.
Un lucru benefic pentru fermierii din zonă este faptul că OUAI Ştefan cel Mare a accesat un proiect pe Măsura 4.3 pentru impermeabilizarea a 12 km de canale interioare şi o staţie proprie de repompare, construcţia sperând să înceapă în acest an.

Vizualizat: 8519 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten
agroinfo_ro_banner_pagina_articol_728x90 otp

Alte articole in aceasta categorie

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

ORDONANȚĂ pentru DISTRUGEREA LACTATELOR, LEGUMELOR DESTINATE ȘCOLILOR!

25 mai 2020 - 18:20

OFICIAL MADR! Laptele, produsele lactate, produsele de panificație, legumele și fructele proaspete care ar fi trebuit împărțite în școli și grădinițe, contractate pentru anul școlar 2019-2020 și care se află ori pe stoc la producător, ori în depozitul școlilor și al căror termen de valabilitate a expirat sau e aproape de expirare vor fi distruse, precizează un proiect de Ordonanță de Urgență publicat pe site-ul oficial al Ministerului Agriculturii.

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

ANUNȚ AGENȚIE DE PLĂȚI!

25 mai 2020 - 12:46

OFICIAL. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie și era „departe de a fi optimizat”. Echipa specialiștilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online, anunță astăzi Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

APELUL MINISTRULUI AGRICULTURII la FERMIERI!

25 mai 2020 - 12:20

DATE ERONATE LA PLATA DESPĂGUBIRILOR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, face un apel la fermierii români să declare corect suprafețele calamitate de secetă. Datele strânse până acum la Ministerul Agriculturii relevă că suprafața declarată calamitată de secetă, în unele județe, o depășește pe cea însămânțată în toamnă. Ori în toamnă a fost declarată o suprafață însămânțată mai mare decât în realitate, ori acum este umflată suprafața cu scopul de a se obține despăgubiri.

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

LEGEA CARE PUNE TAXE ÎN SPINAREA FERMIERILOR ȘI AVANTAJEAZĂ SUPERMARKETURILE!

25 mai 2020 - 11:54

TAXE ASCUNSE. Legea care ar fi trebuit să promoveze produsele românești livrate marilor magazine de fermierii români a ajuns să fie în avantajul marilor retaileri și-n dezavantajul producătorilor români. Fermierii români sunt împovărați de forme ascunse de taxare, termenul de plată al produselor livrate de fermierii și procesatorii români a fost mărit de la 7 zile la 30 de zile, a spus astăzi ministrul agriculturii, Adrian Oros. Nu voi aplica legea! O voi modifica în regim de urgență, a adăugat șeful de la Agricultură.

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

MINISTRUL AGRICULTURII, ÎN DIRECT ASTĂZI, ORA 11!

25 mai 2020 - 08:18

ANUNȚ MADR! Ministrul agriculturii, Adrian Oros, susține astăzi, de la ora 11, o conferință de presă, anunță Ministerul Agriculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO.

Analiză Rabobank asupra AGRICULTURII DE PRECIZIE

Analiză Rabobank asupra AGRICULTURII DE PRECIZIE

24 mai 2020 - 11:57

Analiştii Rabobank susţin că agricultura de precizie poate fi un instrument util în direcţia dezvoltării de noi modele de afaceri pentru fermieri, printre oportunităţile identificate numărându-se "serviciile ecosistemice".

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

ARE MÂINILE CRĂPATE, SPATELE PRAF ȘI FACE NAVETA DE LA OLT LA CLUJ CU LEGUME!

24 mai 2020 - 11:35

FĂ-NE O COOPERATIVĂ SĂ FIM ȘI NOI OAMENI! Ilie e din neamul rudarilor din Olt. Are mâinile crăpate și spatele făcut praf de la munca de pe trei hectare de teren cultivat cu legume. Ilie face naveta de la Olt la Cluj ca să-și vândă legumele. Spune că merge cu marfă în Europa. Impresionanta poveste a lui Ilie o spune Anca Marcu, directorul Cooperativei Agricole Lunca Someșului Mic, pe care Ilie a rugat-o să le facă și lor cooperativă ca să fie și ei oameni.

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

CIOBAN: AM ANUNȚAT PROTECȚIA ANIMALELOR SĂ-MI IA VACILE CĂ NU AM PĂȘUNE!

24 mai 2020 - 09:34

DISPERAREA UNUI OIER DIN ROMÂNIA. Crescătorul de ovine Romi Mariș din Orăștie, județul Hunedoara, nu are pășune unde să-și ducă cele 77 de vaci. Pășunea închiriată de la primăria Orăștie este pentru turma lui de 1.500 de ovine. Vacile nu mai au loc. Oierul a declarat, pentru AGROINFO, că în disperarea care l-a cuprins a anunțat Protecția Animalelor să vină să ia vacile. Oierul spune că la începutul săptămânii vine o comisie la el.

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

OFICIAL DIN MINISTERUL AGRICULTURII, LA O STÂNĂ DE OI!

24 mai 2020 - 07:33

ÎN VIZITĂ LA O FAMILIE DE OIERI ȚĂRANI! Subsecretarul de stat din Ministerul Agriculturii, Avram Fițiu, a fost la o stână de oi din județul Cluj. Ciobanii aduceau fetelor de măritat păpuși din caș, a scris Avram Fițiu pe pagina sa oficială Facebook, despre una dintre tradițiile oieritului românesc.

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

APIA: PLĂȚI PE HECTAR PENTRU FERMIERI!

24 mai 2020 - 06:48

ANUNȚ OFICIAL! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că a prelungit termenul pentru depunerea cererilor pentru obținerea plăților pe hectar pentru angajamente de silvomediu. APIA a transmis un comunicat pentru AGROINFO.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

VALTRA seria F - Agritechnica 2019

Noua serie de tractoare Valtra F, prezentată la Agritechnica 2019, destinată fermelor pomicole şi viticole poate fi comandată în două variante de ecartament (1,5 şi 1,3m), are o putere de la 75 la 105CP, un motor cu o capacitate cilindrică de 3,4litri şi o transmisie cu 24 viteze înainte/înapoi sau 24/12 înainte/înapoi. Seria F de tractoare Valtra va fi disponibilă pentru piaţa din România în a doua jumătate a anului viitor.

 

Interviu cu George Tănase - brand manager Valtra, MEWI

Reporter: Gheorghe Ghişe

Noutăţi Väderstad la Agritechnica 2019 Tehnică agricolă pentru profesionişti 2020 - Protecţia plantelor Noutăţi Great Plains la Agritechnica 2019

Bancul zilei

La bar

La bar
Merge un bărbat cu un pistol într-un club şi începe să strige: Detalii