KWS+
Reclama header after big part 2
AGRICOVER

Aurel PETRUŞ, nevoit să RETURNEZE SUBVENŢIILE PE 5 ANI

Publicat: 16 mai 2017 - 16:38
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

“APIA Călăraşi pune beţe în roate fermierilor”, ne-a spus Aurel Petruş, administrator al SC Auger Petruş din comuna Ştefan cel Mare, judeţul Călăraşi. Acesta are de returnat nu mai puţin de 2,5 milioane de lei. 

Povestea dureroasă a lui Aurel Petruş, unul dintre puţinii fermieri ai României care face agricultură ecologică pe 1.200 ha, a început în 2015, când o problemă de sănătate l-a obligat să-şi împuternicească fiul cu bunul mers al exploataţiei. După ce s-a consultat cu specialiştii APIA Călăraşi, a început demersurile pentru transferul de exploataţie de la SC Auger Petruş SRL la SC Ecofruct SRL.

aurel-petrus-2_b

Numai că a avut o surpriză: transferul nu a fost considerat legal, APIA Călăraşi nu l-a procesat, din 2015 niciuna din societăţi nu a mai primit subvenţiile, iar în februarie 2017 a primit decizia de impunere prin care este obligat să returneze 2 milioane de lei din contul SC Auger Petruş SRL şi alte 500.000 lei din contul SC EcoFruct SRL, adică întreaga subvenţie pentru agricultură ecologică pe o perioadă de 5 ani, chiar dacă acel transfer de exploataţie nu a fost în primul an de angajament.

aurel-petrus_b

„În ultima contestaţie pe care am făcut-o domnului ministru Daea am scris: „Mi-e ruşine că vin cu aşa problemă în faţa dumneavoastră. Este penibilă”. La ora actuală sunt pus să dau înapoi pe o societate 2 milioane de lei, pe cealaltă 500.000 lei. Suprafeţele noastre din anul 2000 sunt certificate pentru agricultură ecologică. A fost vorba de un transfer de exploataţie care s-a făcut sub îndrumarea APIA şi după 2 ani ni s-a spus că transferul nu este legal. Am depus toate documentele la început sub îndrumarea lor, am făcut toţi paşii cu cei de la APIA şi după un an şi jumătate îmi spun că transferul nu se poate face, dar m-au înştiinţat doar verbal. Nu am primit nimic scris. Scris am primit doar sancţiunea, direct în februarie 2017 – să dau înapoi 2 milioane de lei pe 4 ani. Iar motivarea este penibilă: „Transferul nu poate fi luat în considerare deoarece dacă tranzacţia ar fi avut loc în timpul perioadei de valabilitate a contractelor a lui SC Auger Petruş ar fi fost subarendare”. Dar de la „dacă” la cum s-au întâmplat lucrurile este o distanţă foarte mare”, a explicat fermierul.

Până în acest moment, fermierul nu a stat cu mâinile în sân şi a căutat să-şi rezolve problema pe cale legală. A depus 5-7 contestaţii la procesul verbal de constatare la APIA, încă 5 la MADR, dar răspunsul este mereu acelaşi: „analizând contestaţia dumneavoastră, se respinge”. Fără să fie însă dată o motivare a deciziei. „Justiţia este ultima soluţie. După ce se trec toate etapele, adică contestaţiile, inclusiv procesul de constatare a neregulilor, atunci nu ai altă soluţie decât instanţa. Dar acolo este drumul anevoios, pentru că dacă vrei să falimentezi un fermier îl trimiţi să dea APIA în judecată”, este conştient Aurel Petruş de drumul ce-l aşteaptă.

ferma-lui-aurel-petrus_b

Întrebat dacă a avut ocazia unei audienţe la ministrul Agriculturii, Petre Daea, Aurel Petruş a explicat că încă nu a avut o discuţie cu ministrul şi nici nu ştie ce aşteptări să aibă dacă această discuţie ar avea loc. „Cred că ministrul nu are răbdare să mă asculte cu această problemă. Poate acest caz trebuie studiat de alte persoane. Răspunsul nu cred că trebuie să-l dea domnul ministru, poate doar să promită că va fi analizată problema. Juriştii pe care eu i-am consultat spun că noi avem dreptate”, a spus fermierul.

Aurel Petruş este unul din fermierii cunoscuţi pentru agricultura ecologică, lucrează 1.200 ha, iar de şapte ani aproape 80% din marfa produsă de el pleacă în UE, în ţări precum Austria sau Germania. „Sunt pe rol contracte de peste un milion de euro. Deocamdată acestea nu sunt blocate, partenerii externi nu te lasă la greu. Am apelat la ei la credit, am însămânţat. Dacă noi nu am fi avut un partener străin care să ne susţină financiar şi să lucrez terenul nu aveam cum să supravieţuiesc. Lipsa subvenţiei a blocat însă investiţia în utilaje şi într-un centru de sortare şi ambalare care trebuia făcut la cererea partenerului şi care întârzie şi nu poate fi finalizat. Am pus grâu, rapiţă, linte, pe aproape 200 ha, in de ulei pe 200 ha. În premieră anul acesta punem 20 ha cu sfeclă roşie pentru un contract cu Spania. Mai avem soia, porumb. Cel mai mult am exportat grâu anul trecut, 600 tone, la un preţ între 250 şi 300 euro/tonă, în funcţie de destinaţia lui. La grâu preţul este dublu faţă de cel convenţional. Dar asta nu înseamnă că este un preţ mare, ci preţul din convenţional este mic. Absolut toate culturile sunt contractate în luna februarie. La Nuremberg se fac toate contractele şi ştim ce avem de făcutîn anul în curs”, a spus fermierul.

siloz-in-ferma-lui-petrus_b

Producţia este certificată anual în sistem ecologic, de trei ani certificatul este primit de la Austria Bio Garanty, un partener recunoscut în exterior, iar la nivelul exploataţiei sale costul este mare, depăşeşte 25.000 de euro.

Dificultăţile pe care le-a avut Aurel Petruş cu APIA Călăraşi nu sunt singurele pe care fermierii din judeţul Călăraşi le au cu instituţia. „Alţi fermieri la Ştefan cel Mare sunt cu altă situaţie, provocată tot de APIA Călăraşi. Suntem un grup de 33 de fermieri care au avut contracte de închiriere islaz de la primărie. În 2015 s-a descoperit că aceste contracte nu sunt valabile. Şi acolo trebuie dată înapoi subvenţia pe suprafaţă pe o perioadă de 4 ani. În cazul nostru, subvenţia pe agromediu o dăm înpoi pe 3 ani de zile – aproape 450.000 lei. A fost foc încrucişat. Este foarte delicată problema”, a spus Aurel Petruş.
Un lucru benefic pentru fermierii din zonă este faptul că OUAI Ştefan cel Mare a accesat un proiect pe Măsura 4.3 pentru impermeabilizarea a 12 km de canale interioare şi o staţie proprie de repompare, construcţia sperând să înceapă în acest an.

Vizualizat: 8981 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

Ministrul Oros: Tinerii fermieri din diaspora, așteptați în România să preia gospodăriile țărănești ale bunicilor!

30 iulie 2021 - 16:17

Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat astăzi, la Oradea, că tinerii fermieri care muncesc prin țări străine sunt așteptați în țară ca să preia gospodăriile bunicilor sau pe ale părinților și să le consolideze ca ferme. Ajutorul financiar pe care-l primesc tinerii care au decis să revină în România este de maxim 50.000 de euro/fermier, sprijin pentru instalarea tânărului fermier, componenta diaspora. Până acum, 160 de tineri români din diaspora vor beneficia de acest ajutor.

Banii transferați în conturile fermelor mici!

Banii transferați în conturile fermelor mici!

30 iulie 2021 - 11:13

Peste 244 de milioane de euro transferate în conturile fermierilor mici! Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale anunță că până la această dată cele mai multe proiecte finanțate din Programul Național de Dezvoltare Rurală, PNDR 2020, au fost cele pentru dezvoltarea fermelor mici.

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

Plata suplimentată pe care APIA o face după rectificarea bugetară!

30 iulie 2021 - 10:39

Banii pentru această subvenție APIA trebuie alocați la rectificarea bugetară! Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) va demara plata ajutorului de stat la motorina folosită în agricultură în trimestrul 2 al acestui an după rectificarea bugetară. Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat joi că va aloca mai mulți bani pentru plata subvenției la motorina folosită în agricultură.

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

Subvențiile agricole moștenite de la Dragnea pe care vrea să le elimine premierul Florin Cîțu!

30 iulie 2021 - 09:52

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat, joi, că vrea să elimine subvențiile agricole moștenite de la Dragnea. Sunt ajutoare de minimis lansate pe vremea fostului ministru al agriculturii, Petre Daea, pentru cultivatorii de usturoi, dar și pentru crescătorii de animale.

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

Comunicat APIA de astăzi pentru toți fermierii, crescătorii de animale!

30 iulie 2021 - 09:20

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, informează că a început să efectueze plățile aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizată în agricultură, perioada 01.01 – 31.03.2021 (trimestrul I/2021), în conformitate cu prevederile HG nr.1174/2014 și OMADR nr.1727/2015, cu modificările şi completările ulterioare.

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

Ministerul Agriculturii: Banii pe hectar virați de APIA în conturile fermierilor care cultivă legume!

30 iulie 2021 - 07:45

Ministerul Agriculturii a publicat, joi, 29 iulie 2021, lista subvențiilor de care beneficiază un fermier român care cultivă legume.

Fermierilor români li se face loc în piețe!

Fermierilor români li se face loc în piețe!

29 iulie 2021 - 20:33

Reprezentanții Asociației Administratorilor de Piețe din România vin în sprijinul producătorilor agricoli și îi asigură că în piețele agroalimentare sunt spații de vânzare destinate acestora unde să-și poată valorifica producția proprie. Este important atât pentru producător cât și pentru consumator ca produsul românesc să ajungă pe tarabele din piețe, să fie comercializat și fermierii să nu mai fie nevoiți să-și arunce marfa, anunță un comunicat al Asociației Administratorilor de Piețe, transmis Agroinfo.

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

Anunț AFIR astăzi: Plăți pentru fermieri, crescători de animale!

29 iulie 2021 - 17:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a efectuat până în prezent plăți în valoare de 7,56 miliarde de euro, ceea ce reprezintă un grad de absorbție a fondurilor europene de 80%. Menționăm că valoarea plăților efectuate în conturilor beneficiarilor Programului Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020) este aferentă atât proiectelor de investiții, cât și plăților directe pentru agromediu și climă, anunță AFIR, într-un comunicat transmis Agroinfo.

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

Fermierii români amenință cu proteste pe termen nelimitat!

29 iulie 2021 - 17:01

Uniunea Salvăm Țăranul Român solicită Guvernului măsuri urgente de ajutor pentru fermierii mici și medii, în caz contrar va organiza proteste pe termen nelimitat, amenință USTR, într-un comunicat transmis astăzi către Agroinfo.

Premierul Cîțu taie banii pentru unele dintre subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale!

Premierul Cîțu taie banii pentru unele dintre subvențiile fermierilor, crescătorilor de animale!

29 iulie 2021 - 15:30

Sunt tot fel de programe la agricultură care nu dau rezultate şi am putea să folosim acei bani pentru altceva, a declarat astăzi prim-ministrul României, Florin Cîțu.

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

La prășit cu STEKETEE în ferma Emiliana West ROM / soia cultivata ecologic / WEEDER

Prășitoarea STEKETEE s-a descurcat de minune în demo la ferma Emiliana West ROM (jud. Timiș). În video vedeți imagini cu cea de a doua prasila în cultura de soia în sistem ecologic. Steketee IC-Light este tehnologia de recunoaștere a rândurilor, iar EC-Steer este cadrul care ghidează întreaga prășitoare pentru o precizie de până la 2cm de rândul de plante.

Bovinele care stau iarna pe pășune - 110 exemplare de Galloway în inima Transilvaniei! Semănătoarea TUME Nova Combi Star 4000 Combina John Deere S770i in ferma ITC Seeds!

Bancul zilei

SMS pentru PISI...

SMS pentru PISI...
SMS: „Bună pisi! Ce faci? Ce zici dacă ne vedem în seara asta? Iau acum o sticlă de vin... apartamentul este al nostru!”. Detalii