CONTUL MADR, PLIN! Contul Ministerului Agriculturii este plin de sutele de milioane de euro rambursate de Comisia Europeană! Cel puțin așa anunță, cu mare mândrie, Ministerul Agiculturii, într-un comunicat transmis pentru AGROINFO. Fiind contul plin, ar trebui ca Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) să înceapă să achite subvențiile agricole restante pe 2018 care sunt atât de așteptate de fermierii români.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a încasat, pe 5 martie 2019, în contul deschis în Banca Națională a României suma de 175,8 milioane euro, reprezentând rambursarea din Fondul European de Garantare Agricolă, sumelor utilizate de la bugetul de stat de către APIA în perioada 1 ianuarie 2019 - 31.01.2019 pentru acordarea schemelor de plăți directe corespunzătoare anului de cerere 2018.
Această sumă se alătură rambursărilor efectuate de către Comisia Europeană din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) în lunile ianuarie 2019 (807,5 milioane euro) și februarie 2019 (452,86 milioane euro), pentru plățile efectuate de către APIA în cadrul schemelor de plăți directe corespunzătoare anului de cerere 2018, dar și rambursării din luna februarie 2019 din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR), în suma de 297,87 milioane euro, pentru plățile efectuate de către AFIR în trimestrul al IV-lea al anului 2018.
Sumele pe care MADR le-a încasat de la Comisia Europeană în perioada 1 ianuarie - 6 martie 2019 se ridică la valoarea de 1,734 miliarde euro.
Următoarea rambursare a CE, pe baza declaratiei de cheltuieli corespunzatoare platilor efectuate de catre APIA in luna februarie 2019, va fi efectuata în primele două zile lucrătoare ale lunii aprilie, sumele ce urmează a fi astfel rambursate fiind în valoare de 124,47 mil euro.
În total, în perioada 2017-2019, România a încasat de la Uniunea Europeană peste 7,820 miliarde euro.
Facem precizarea că, pentru anul 2019, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și-a propus un target de absorbție din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) și din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) de 3 miliarde de euro. După încasarea sumei din luna aprilie 2019 procentul de absorbție raportat la target-ul propus va ajunge la 61,94%.
Cele mai așteptate subvenții APIA sunt, în acest moment, ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic și-n cel vegetal. Firește, sunt și alte plăți care trebuie făcute către fermieri, dar aceste ajutoare sunt urgente. Ministerul Agriculturii spune că are contul plin de sute de milioane de euro, rambursate de Comisia Europeană. În timp ce MADR stă cu banii în cont, APIA nu poate să le achite fermierilor ajutoarele naționale tranzitorii (ANT) pentru că nu avem o lege a bugetului de stat pentru anul 2019. Se știe că aceste ajutoare, aferente anului 2018, sunt achitate din bugetul național pe 2019. Până la clarificarea Legii bugetului de stat 2019 pe care președintele Klaus Iohannis a retrimis-o ieri, 6 martie, în Parlament, MADR ar putea împrumuta APIA din sutele de milioane de euro venite de la Comisia Europeană, iar APIA ar putea da drumul plăților către fermieri.