O săptămână ne desparte de închiderea sesiunii de primire a cererii unice. Fermierii cer insistent prelungirea termenului, fără penalități, până pe 10 iulie. Șeful APIA spune că fermierii nu răspund invitațiilor și se vor înghesui în ultimele zile.
Vraful inutil de documente pentru demonstrarea sintagmei identificare fără echivoc a terenurilor a dispărut. Modificările legislative au scăpat de acest balast. Spinul din coasta fermierului este acum contractul de arendă. Agroinfo a scris în repetate rânduri că sunt moștenitori de terenuri care nu au cerut dezbaterea succesiunii. Ori că nu au bani să achite taxa notarială, ori că o parte dintre moștenitori nu mai locuiesc în România. Cineva care nu și-a dezbătut succesiunea nu poate încheia un contract legal de arendă, spune Mihai Puțintei, șeful APIA. Soluția la această problemă a fost expusă la TVR de secretarul de stat George Turtoi.
Fermierul trebuie să demonstreze că acel teren a fost la dispoziția lui, iar în cererea unică se înregistrează la: alte forme de utilizare. Atât Regulamentul european, cât șI legislația românească, în care a fost transpus, prevede trei lucruri pentru a putea fi eligibil un hectar de teren. Primul: să fi desfășurat activitate agricolă acolo, lucrul pe care-l demonstrează fermierul prin adeverința eliberată de agentul agricol de la primărie, care știe că a fost o cultură pe acel teren. Al doilea: fermierul a avut la dispoziție terenul. Este certificat prin aceeași adeverință care spune: da, fermierul X a avut la dispoziție acest teren . Și al treilea lucru este identificarea parcelelor utilizate, cele lucrate, nu a celor proprietate, fără echivoc, pe amplasamentul respectiv.
O altă problemă a cererii unice este diferența ivită la măsurătorile făcute pe teren. Măsurătorile APIA nu corespund cu titlurile de proprietate ale oamenilor. Avem proprietari care au carte funciară. Dar măsurătorile făcute de APIA nu corespund cu cartea funciară. Am 5 ha pe carte funciară și la APIA, din măsurători, am 4,2 ha. Ce se întâmplă cu diferența? Proprietarul zice: am 5 ha, unde îmi este terenul? Primarul spune: domnule, eu îți dau adeverință cum e la mine în Registrul agricol, cu 5 ha, că impozitul îl iau pe 5 ha. Suntem în întârziere deja. APIA are o mare vină. Se spune că noi, fermierii, vom plăti penalități după 15 iunie. De ce să plătim noi? Cu ce e de vină fermierul? acuză Alexandru Baciu, fermier din Călărași și vicepreședinte LAPAR.
Numărul de cereri unice înregistrate la APIA pentru plata subvențiilor din zootehnie abia atinge câteva sute. Nu au apucat să depună cererea nici măcar un sfert dintre crescătorii de animale.
Sunt mandatat de crescătorii de ovine să cerem șefului APIA prelungirea termenului de depunere a cererii până pe 10 iulie. Medicii veterinari nu le-au eliberat fermierilor adeverințe pentru că nu văd animalele eligibile la plată în baza lor de date, spune Iancu Polifronie, fermier din Constanța.
Mihai Puțintei, șeful APIA, nu poate să-i ajute. Prelungirea termenului este o chestiune pentru care trebuie solicitată aprobarea Comisiei Europene. Nu se mai poate prelungi fără aplicarea de penalități. România a împins acest termen până pe 15 iunie. Dar și fermierii sunt de vină. Nu au respectat programările făcute de colegii din teritoriu. Nu este numai vina sistemului informatic sau a APIA.