Fondul Mutual ar putea fi organizat ca o societate pe acțiuni sau ca o societate comercială. Fermierii vor fi obligați să-și asigure culturile, așa cum există obligativitatea unui RCA, asigurare auto, pentru care șoferii plătesc amenzi usturătoare.
Există legislație și o alocare de 200 de milioane de euro în PNDR pentru fondul mutual. Dar sunt solicitate anumite modificări din partea asociațiilor și federațiilor fermierilor pentru a fi o obligativitate pentru acest fond. Așa cum este pe asigurarea auto. La fel și aici, va exista obligația asigurării culturilor. Acest lucru va implica modificarea cadrului legal actual, inclusiv a formei de organizare a fondului. Pe forma de asociere cum este acum, din câte am înțeles din discuțiile cu Ministerul de Justiție, nu este constituțional acest lucru. Omul are dreptul la asociere. Deci, nu poți să-l forțezi să se asocieze. Și atunci va trebui să fie schimbată forma de organizare, una de tip societate pe acțiuni sau de tip societate comercială, spune George Turtoi, secretar de stat în Ministerul Agriculturii.
Daniel Constantin a lansat mai multe apeluri către liderii fermierilor pentru organizarea cât mai rapidă a unui fond mutual. Ministrul agriculturii și-ar dori ca acest fond să fie funcțional din 2016. Dacă ar exista acest organism s-ar rezolva plata despăgubirilor către agricultorii care au culturile distruse de secetă, grindină etc. Concret, nu ar mai fi nevoie de sume uriașe de la bugetul de stat, cum se întâmplă acum, când 500 de milioane de lei vor fi necesari pentru plata pagubelor produse de seceta din vara lui 2015.
Șeful Agriculturii românești a susținut, în câteva intervenții publice, că fermierii ar putea fi obligați să contribuie la acest fond cu un procent din subvențiile care li se cuvin. Este vorba despre componenta de la bugetul de stat, componenta europeană nu poate fi, prin lege, supusă niciunei condiționări.
(foto ziarul făclia)