Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti” consideră necesare anumite precizări privind utilizarea rachetelor antigrindină.
Potrivit ASAS, în unele emisiuni televizate s-a făcut afirmaţia că “prin utilizarea rachetelor antigrindină se reduc precipitaţiile într-o zonă în care s-a instalat seceta”, însă:
• în prezent există în peste 50 de ţări din lume programe operaţionale de stimulare şi creştere a precipitaţiilor în zonele în care perioadele de secetă sunt frecvente.
• tehnica de stimulare şi creştere a precipitaţiilor constă în trimiterea în norii care traversează o zonă lipsită de precipitaţii a unor substanţe, cum este iodura de argint, care prin pulverizare în interiorul norului se transformă în nuclee de condensare, nuclee ce determină procesul de precipitare a vaporilor de apă din nor. Fără existenţa acestor nuclee de condensare artificială trimise în nori, nu există nici o şansă ca într-o zonă secetoasă să avem precipitaţii.
“Afirmaţia făcută în diferite emisiuni televizate că prin utilizarea rachetelor antigrindină se reduc precipitaţiile într-o zonă în care s-a instalat seceta este falsă”, subliniază ASAS.
Trimiterea rachetelor cu iodură de argint în norii care traversează zonele secetoase reprezintă singura şansă ca aceşti nori să producă precipitaţii în zona respectivă.
“Este adevărat că în cazul în care cantitatea de umezeală din nori (vapori de apă) este insuficientă pentru a se produce fenomenul de condensare şi precipitare, este posibil ca nici trimiterea de nuclee suplimentare de condensare de iodură de argint să nu poată produce precipitaţii. Cauza o reprezintă însă cantitatea extrem de scăzută de umezeală naturală existentă în nori şi nu utilizarea rachetelor antigrindină”, explică dr. Ion Sandu, membru titular al Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ”Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, în comunicatul de presă transmis redacţiei.