Precipitaţiile abundente au căzut necontenit la nivelul întregii ţări, în ultima perioadă. Nici fermierii din vestul ţării nu au fost ocoliţi de ploile care au refăcut rezerva de umiditate din sol, dar au favorizat şi apariţia bolilor în culturile de toamnă.
„Într-un fel e bine, s-a refăcut rezerva de imiditate din sol”, spun fermierii. Cosmin Micu, administrator al societăţii Procereal Agrosan din localitatea Mănăştur, judeţul Arad, ne-a spus că „rapiţa şi grâul arată foarte bine, în momentul de faţă. În ultima perioadă a plouat vreo 40 l/mp, putem spune că s-a refăcut rezerva de umiditate din sol. De acum, vreo 2-3 săptămâni nu ar mai fi necesare precipitaţii, dar după ce vine căldura, plantele vor avea din nou nevoie de apă”, spune acesta.
Grâul este în faza de înspicat, iar rapiţa a scuturat floarea în proporţie de 60%. Pe cât de avansate sunt în vegetaţie, pe atât de ameninţate de boli sunt culturile. „Din cauza umidităţii ridicate şi a căldurii, în cultura de grâu, cu precădere în parcelele în care oamenii nu au efectuat tratament, chiar şi la mine în zonă, unde sunt stâlpi de curent şi nu am ajuns cu maşina de stropit în anumite unghiuri, am avut un atac de rugina galbenă (Puccinia striiformis) aşa cum nu am văzut niciodată. În parcelele în care nu s-a făcut tratament este aproape uscat grâul. Acest atac masiv de boli a fost favorizat şi de iarna trecută, fiind blândă a permis sporilor de boală să se dezvolte”, ne-a explicat Cosmin Micu. În acest an, tânărul fermier arădean a cultivat rapiţă pe 90 ha şi grâu pe 430 ha.
Acesta extimează că va intra la recoltat în iunie. „Anul acesta sperăm să fie productiv la cereale: grâul şi orzul sunt foarte bune, destul de avansate în vegetaţie, cred că vor fi recoltate în iunie”, a conchis Cosmin Micu.
Mai multe detalii despre starea culturilor de toamnă la nivelul întregii ţări puteţi citi în revista Recolte Bogate – mai 2014.