Asociaţia Producătorilor de Porumb din România (APPR) face apel către europarlamentari atrăgând atenţia asupra importanţei utilizării produselor de protecţia plantelor eficiente şi în acelaşi timp sigure pentru mediu.
„În cadrul APPR am urmărit evoluţia procesului de reautorizare a glifosatului din ultimii 2 ani, datorită faptului că utilizarea acestui produs influenţează producţia agricolă şi în general competitivitatea fermierilor din România. Glifosatul este cel mai răspândit erbicid utilizat în lume. În România este utilizat pe culturile de cereale păioase deosebit de îmburuientate înainte de recoltare, suplimentar utilizării sale ca şi instrument de
combatere a buruienilor în mirişti (după recoltare)”, susţine APPR într-o scrisoare trimisă către parlamentarii europeni.
Utilizarea glifosatului duce la creşterea producţiei şi a calităţii acesteia, elemente cheie pentru o agricultură performantă, iar reducerea eroziunii solului şi păstrarea umidităţii în sol în sistemul minim de lucrări se pot realiza cu ajutorul acestui produs. În acelaşi timp, „neautorizarea glifosatului ar duce la o calitate mai scăzută a produselor agricole primare şi pierderi semnificative ale producţiei şi veniturilor din România”, atrage atenţia Asociaţia Producătorilor de Porumb din România.
De asemenea, APPR consideră că este necesar un cadru legislativ bazat pe rezultatele obţinute din cercetare şi cele ştiinţifice pentru re-omologare dar şi pentru aprobarea de noi Produse pentru Protecţia Plantelor (PPP) şi stabilirea unor Nivele Maxime de Reziduuri (MRL) în U.E. şi în România. Autorizarea şi aprobarea PPP-urilor nu trebuie să fie determinate de informări eronate şi emoţie.
În raportul de evaluare dublu revizuit, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentelor (EFSA) a concluzionat în Noiembrie 2015 faptul că este puţin probabil că glifosatul să provoace cancer.
De asemenea, este subliniat faptul că reziduurile de glifosat nu prezintă riscuri alimentare atâta timp cât sunt în conformitate cu doză zilnică acceptată. În România, monitorizarea reziduurilor produselor alimentare ce conţin plante a arătat că nu există eşantioane care depăşesc MLR-ul.
Reautorizarea glifosatului a fost, în ultimii doi ani, amânată în mod nejustificat, rezultând o autorizare temporară de 18 luni începând cu luna iunie 2016 pentru a permite Agenţiei pentru Produse Chimice (ECHA) publicarea clasificării.
În luna martie 2017, ECHA a concluzionat faptul că substanţă activă glifosat nu ar trebui clasificată că având caracter cancerigen, mutagen sau fiind toxică pentru reproducere.
„Pe baza acestor considerente , având toate dovezile ştiinţifice pozitive, la zi, va solicităm sprijinul de a susţine, în acest an, reautorizarea glifosatului pentru o perioada de 15 ani. Pierderea acestei substanţe active ar însemna efecte negative masive pentru fermierii membri ai Asociaţiei Producătorilor de Porumb din România (fermieri care lucrează aproape 400 000 ha), iar în acest fel capacitatea României şi bineînţeles şi a U.E. de a produce alimente şi furaje sigure şi sănătoase ar fi grav afectată”, conchide APPR.