ORA 10, RAPORTUL APIA. Fermierii greviști au rezistat și-n cea de-a doua noapte de grevă. Au vegheat sub ferestrele luminate de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), unde s-a muncit la estimarea noilor termene pentru plata subvențiilor! La ora 10, APIA trebuie să dea RAPORTUL!
Fermierii Costel Caraș, Dumitru Grigorean, Adrian Vlad și Paul Cristescu au rezistat bine și-n cea de-a doua noapte de grevă. Paul Cristescu ne-a trimis imagini din miezul nopții și dovada că la APIA s-a muncit pe brânci. Ferestrele clădirii, aflată peste drum de Ministerul Agriculturii, erau luminate a giorno.
Clădirea APIA, Bulevardul Carol, București, noaptea de 2 spre 3 august 2016
Am trecut cu bine de noapte. Suntem toți sănătoși. Ieri am refuzat să merg la negocieri cu ministrul agriculturii, Achim Irimescu. Au mers colegii mei. Dar ministrul m-a sunat și a insistat și am zis că nu pot să fiu încăpățânat. După vreo două ore de discuții am ajuns la o înțelegere. Toată noaptea, ăștia de la APIA au stat aici și au lucrat la estimarea termenului la care pot să facă toate plățile pentru fermieri.
Noi le-a spus: dacă puteți să plătiți în 10 zile maxim 15 zile toți fermierii atunci putem să acceptăm să întrerupem protestul. Dar dacă nu vă respectați termenul venim înapoi.
Costel Caraș (stânga), Paul Cristescu (dreapta), fermieri în greva foamei
La ora 10, APIA trebuie să dea soluția! Să ne spună noile termene. Vreau să-i cer demisia și domnului Horumbă (director general APIA n.r.). Tată, tu ai dat ultimele date de plată ministrului agriculturii. Tu le-ai dat și ai încurcat pe toată lumea. Eu nu l-am cunoscut până acum pe domnul Horumbă. Acum am vorbit de două-trei ori cu el și trebuie, totuși, să fii om. Noi suntem fermieri și trebuie să ne tratezi ca pe niște oameni, nu ca pe angajații tăi. Dacă ne înțelegem, întrerupem protestul, dacă vin cu povești că ne dau banii pe la sfârșitul lui august, continuăm greva foamei, declară fermierul Costel Caraș, exclusiv pentru AGROINFO.
Fermierul Adrian Vlad, obosit și înfometat, răpus de frig
Primul care a intrat în greva foamei în fața Ministerului Agriculturii, pe 1 august, a fost Costel Caraș, fermier din Brănești, Ilfov, are 100 de vaci de lapte și exploatează 90 ha de teren.
CITEȘTE AICI REVENDICĂRILE LUI COSTEL CARAȘ!
Fermierul a fost urmat la câteva ore de un alt agricultor, Adrian Vlad din Stoenești, Argeș, crescător de bovine. La câteva ore, li s-a alăturat fermierul Dumitru Grigorean, președintele Asociației Crescătorilor de Bovine de Carne din România. De ieri, în greva foamei este și fermierul Paul Cristescu, din Caraș Severin, crescător de bovine de carne.
Fermierii greviști au un singur mesaj: țăranul român nu mai trebuie să fie bătaia de joc a nimănui, trebuie să i se dea dreptul ce i se cuvine, să i se plătească subvențiile agricole și să fie tratat cu respect. Disperarea i-a împins pe fermieri la o formă extremă de protest, greva foamei, disperarea de a vedea doar cifre înșirate pe hârtie de Agenția de Plăți, raportări peste raportări, și de a nu avea niciun ban în conturile bancare din subvențiile care li se cuvin pentru anul 2015.