Adama
Vinasa Rompak

APIA: START CERERE pentru AJUTOR DE STAT de la 1 DECEMBRIE! TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI!

Publicat: 29 octombrie 2019 - 19:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA, INFORMAȚII COMPLETE. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că în perioada 1 decembrie-31 decembrie 2019, fermierii care vor să beneficieze de ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură pot să depună o cerere de acord pentru finanțare pentru anul de cerere 2020. AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru obținerea banilor.

IMPORTANT! INFORMAȚII FURNIZATE DE APIA. Cererea de acord se mai poate depune și în cursul anului calendaristic pentru care se solicită ajutorul de stat. Cantitățile de motorină pentru care se emite acordul se determină pentru perioada următoare  lunii în care se depune cererea, rămase până la sfârșitul anului. Rectificarea acordurilor se poate face în cazul modificării suprafețelor/culturilor/efectivelor de animale/cantităților de apă pentru irigații, în cursul anului de cerere, în sensul diminuării/creșterii acestora.

Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru. Cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat este de 410.000.000 litri.

Cererea de plată

După obținerea acordului emis de către APIA, în limita plafonului prevăzut de HG 1174/2014 cu modificările și completările ulterioare, solicitanții trebuie să depună la centrele județene APIA cererea de plată pentru rambursare.
Cererea de plată se depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea (respectiv ianuarie, aprile, iulie, octombrie) și este însoțită de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utlizate la lucrări mecanizate aferente perioadei pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat.

BENEFICIARI

1. producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie constituite conform OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;
2. producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie constituite conform OUG 44/2008 și/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul național al exploatațiilor și care dețin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției agricole;
3. organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare și Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare;
4. organismele/organizațiile de cercetare, respectiv universitățile, institutele, stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, industrială sau dezvoltare experimentală și de a-și face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

ATENȚIE! Persoanele fizice pot depune cerere de acord pentru finanțare dacă se angajează ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul pentru finanțare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri de acordare a ajutorului de stat, se autorizează ca persoane fizice sau întreprinderi individuale conform OUG 44/2008 și prezintă certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului care atestă această calitate. În caz de neprezentare în termen a certificatului de înregistrare, solicitantul este exclus de la schema de finanțare.

CONDIȚII

Solicitanții trebuie:
să fie înscriși în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să dețină ID fermier);
să fie înscriși în evidențele APIA cu suprafețele de teren pe care le exploatează și/sau în Registrul plantațiilor viticole, după caz;
să fie înscriși în Registrul agricol cu suprafețele aflate în exploatare, inclusiv pentru spațiile protejate (sere și solarii), precum și cu efectivele de bovine/ovine/caprine/procine/păsări/familii de albine/viermi de mătase;
să fie înregistrați în Registrul național al exploatațiilor (RNE) al ANSVSA sau să dețină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase;
suprafețele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr de animale. Pentru legume cultivare în sere și solarii, pentru care se acordă schema de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
să exploateze/să dețină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obținerii producției agricole pentru care solicită ajutorul de stat;
să utilizeze instalații de irigat acționate cu motoare termice;
să îndeplinească condițiile de eligibilitate pentru sectorul solicitat și să dețină toate documentele prevăzute de OMADR 1727/2015.

NU POT BENEFICIA DE ACEST AJUTOR:
întreprinderile care sunt considerate în dificultate financiară, respectiv întreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare;
întreprinderi care se încadrează în prevederile art.12 și 13 din HG 1174/2014.

În vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură, în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, în cursul fiecărui an calendaristic, beneficiarii achiziționează cantitățile necesare de motorină pe care le vor utiliza în acest scop și solicită documentele fiscale (facturi fiscale/bonuri fiscale) de vânzare emise de vânzător pe numele beneficiarilor.

În cazul în care cantitățile de motorină pentru care se solicită plăți în cadrul schemei de ajutor de stat depășesc cantitățile prevăzute în anexa HG 1174/2014, cuantumul plăților se reduce proporțional pentru toate sectoarele prevăzute în anexă.
Cantitățile de motorină aferente fiecărei cereri de plată, pentru care se acordă ajutorul, se determină de către reprezentanții centrelor județene APIA prin scăderea succesivă din totalul cantității înscrise pe documentele fiscale a cantităților de motorină aferente fiecărei cereri de plată, până la concurența cantităților totale anuale de motorină aprobate prin acordul de finanțare.
Beneficiarul poate solicita, în oricare dintre cererile de plată, decontarea cantităților de motorină achiziționate în cursul anului de cerere cu condiția ca facturile/bonurile fiscale să fi fost emise înainte sau în cursul perioadei pentru care se face solicitarea.

SANCȚIUNI

Nerespectarea de către solicitanți a condițiilor prevăzute de schema de ajutor, precum și a oricăror obligații asumate în vederea obținerii finanțării, determinî aplicarea de către instituțiile în drept a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat necuvenite.

APIA va efectua verificări încrucișate cu suprafețele determinate în urma controalelor la fața locului, aferente cererii unice de plată pentru anul pentru care s-a emis acordul de finanțare.

Dacă există o diferență mai mare de 2 ha sau 3% din raportul dintre diferența calculată și suprafața determinată în urma controalelor la fața locului se va proceda la recuperarea ajutorului de stat pentru diferența între cantitatea de motorină decontată și cantitatea de motorină cuvenită, conform suprafețelor determinate/confirmate în urma controalelor la fața locului, aferentă cererii unice de plată.


 

Vizualizat: 4078 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

Ordonanță de Urgență! Scrisori de garanție pentru a lua bani europeni!

13 decembrie 2024 - 06:01

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea pentru modificarea și completarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Urgență a Guvernului nr. 79/2009 privind reglementarea unor măsuri pentru stimularea absorbției fondurilor alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) pentru renovarea şi dezvoltarea spațiului rural prin creşterea calității vieţii şi diversificării economiei în zonele rurale, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.262/2009.

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

Guvern ACUM: Document obligatoriu plată subvenții APIA hectar, cap animal!

13 decembrie 2024 - 05:51

Guvernul a aprobat joi, 12 decembrie 2024, un act normativ care vizează actualizarea Registrului Agricol pentru perioada 2025-2029. Fără adeverință de la Registrul Agricol, niciun fermier, crescător animale nu poate încasa subvențiile APIA.

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

AFIR: Raport selecție proiecte valoarea totală 202 milioane euro!

13 decembrie 2024 - 05:35

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a publicat pe www.afir.ro Raportul de selecție pentru etapa a doua de depunere a proiectelor aferente intervenției DR-25 Modernizarea infrastructurii de irigații din cadrul Planului Strategic 2023 – 2027 (PS 2027).

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

Comunicat APIA ACUM! Lista cu toate plățile APIA!

13 decembrie 2024 - 05:25

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 02 – 12 decembrie 2024, a autorizat la plată sumă totală de 108.521.264,61 euro (539.929.424,90 lei), reprezentând plăți finale aferente anului de cerere 2024, pentru un număr de 479.478 fermieri, astfel:

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii