Agroinfo
Agroinfo Agroinfo Agroinfo
KWS+
Reclama header after big part 2
Reclama header after big part 3

APIA: START CERERE pentru AJUTOR DE STAT de la 1 DECEMBRIE! TOT CE TREBUIE SĂ ȘTIȚI!

Publicat: 29 octombrie 2019 - 19:41
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

APIA, INFORMAȚII COMPLETE. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că în perioada 1 decembrie-31 decembrie 2019, fermierii care vor să beneficieze de ajutorul de stat pentru motorina utilizată în agricultură pot să depună o cerere de acord pentru finanțare pentru anul de cerere 2020. AGROINFO vă pune la dispoziție toate informațiile necesare pentru obținerea banilor.

IMPORTANT! INFORMAȚII FURNIZATE DE APIA. Cererea de acord se mai poate depune și în cursul anului calendaristic pentru care se solicită ajutorul de stat. Cantitățile de motorină pentru care se emite acordul se determină pentru perioada următoare  lunii în care se depune cererea, rămase până la sfârșitul anului. Rectificarea acordurilor se poate face în cazul modificării suprafețelor/culturilor/efectivelor de animale/cantităților de apă pentru irigații, în cursul anului de cerere, în sensul diminuării/creșterii acestora.

Valoarea accizei la motorină pentru anul 2019 este de 1,8959 lei/litru. Cantitatea maximă anuală de motorină pentru care se acordă ajutorul de stat este de 410.000.000 litri.

Cererea de plată

După obținerea acordului emis de către APIA, în limita plafonului prevăzut de HG 1174/2014 cu modificările și completările ulterioare, solicitanții trebuie să depună la centrele județene APIA cererea de plată pentru rambursare.
Cererea de plată se depune până la finele lunii următoare trimestrului pentru care se solicită rambursarea (respectiv ianuarie, aprile, iulie, octombrie) și este însoțită de o situație centralizatoare a cantităților de motorină utlizate la lucrări mecanizate aferente perioadei pentru care se solicită acordarea ajutorului de stat.

BENEFICIARI

1. producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie constituite conform OUG 44/2008 privind desfășurarea activităților economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale și întreprinderile familiale și/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute, inclusiv recunoscute preliminar, sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul agricol, Registrul fermelor, Registrul plantațiilor viticole, alte evidențe funciare, care exploatează terenuri agricole, individual sau în forme de asociere conform legislației în vigoare, în scopul obținerii producției agricole;
2. producători agricoli persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale și întreprinderi de familie constituite conform OUG 44/2008 și/sau persoane juridice, grupuri de producători recunoscute sau organizații de producători recunoscute, după caz, care sunt înregistrați în Registrul național al exploatațiilor și care dețin, cresc sau exploatează animale, individual sau în forme de asociere, în scopul obținerii producției agricole;
3. organizațiile de îmbunătățiri funciare și federațiile de organizații de îmbunătățiri funciare înscrise în Registrul național al organizațiilor de îmbunătățiri funciare și Administrația Națională a Îmbunătățirilor Funciare;
4. organismele/organizațiile de cercetare, respectiv universitățile, institutele, stațiunile de cercetare-dezvoltare din domeniul agricol, indiferent de statutul lor juridic sau de modul lor de finanțare, al căror scop principal este de a realiza cercetare fundamentală, industrială sau dezvoltare experimentală și de a-și face cunoscute rezultatele prin predare, publicare sau transfer de tehnologie.

ATENȚIE! Persoanele fizice pot depune cerere de acord pentru finanțare dacă se angajează ca, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data primirii notificării privind acordul pentru finanțare, dar nu mai târziu de data depunerii primei cereri de acordare a ajutorului de stat, se autorizează ca persoane fizice sau întreprinderi individuale conform OUG 44/2008 și prezintă certificatul de înregistrare la Oficiul Registrului Comerțului care atestă această calitate. În caz de neprezentare în termen a certificatului de înregistrare, solicitantul este exclus de la schema de finanțare.

CONDIȚII

Solicitanții trebuie:
să fie înscriși în Registrul unic de identificare (RUI) al APIA (să dețină ID fermier);
să fie înscriși în evidențele APIA cu suprafețele de teren pe care le exploatează și/sau în Registrul plantațiilor viticole, după caz;
să fie înscriși în Registrul agricol cu suprafețele aflate în exploatare, inclusiv pentru spațiile protejate (sere și solarii), precum și cu efectivele de bovine/ovine/caprine/procine/păsări/familii de albine/viermi de mătase;
să fie înregistrați în Registrul național al exploatațiilor (RNE) al ANSVSA sau să dețină document de înregistrare/autorizare sanitară veterinară pentru porci/păsări/familii de albine/viermi de mătase;
suprafețele de teren pe care le exploatează să fie de minimum un hectar inclusiv, iar suprafața parcelei agricole să fie de cel puțin 0,3 ha, iar în cazul serelor, solariilor, viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor, arbuștilor fructiferi, suprafața parcelei agricole trebuie să fie de cel puțin 0,1 ha și/sau, după caz, să dețină un număr de animale. Pentru legume cultivare în sere și solarii, pentru care se acordă schema de sprijin cuplat, suprafața minimă a exploatației este de 0,3 ha, iar suprafața minimă a parcelei este de 0,03 ha.
să exploateze/să dețină/să crească animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase în vederea obținerii producției agricole pentru care solicită ajutorul de stat;
să utilizeze instalații de irigat acționate cu motoare termice;
să îndeplinească condițiile de eligibilitate pentru sectorul solicitat și să dețină toate documentele prevăzute de OMADR 1727/2015.

NU POT BENEFICIA DE ACEST AJUTOR:
întreprinderile care sunt considerate în dificultate financiară, respectiv întreprinderi ce constituie subiectul procedurilor de faliment, reorganizare judiciară sau lichidare;
întreprinderi care se încadrează în prevederile art.12 și 13 din HG 1174/2014.

În vederea efectuării lucrărilor mecanizate în agricultură, în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare, în cursul fiecărui an calendaristic, beneficiarii achiziționează cantitățile necesare de motorină pe care le vor utiliza în acest scop și solicită documentele fiscale (facturi fiscale/bonuri fiscale) de vânzare emise de vânzător pe numele beneficiarilor.

În cazul în care cantitățile de motorină pentru care se solicită plăți în cadrul schemei de ajutor de stat depășesc cantitățile prevăzute în anexa HG 1174/2014, cuantumul plăților se reduce proporțional pentru toate sectoarele prevăzute în anexă.
Cantitățile de motorină aferente fiecărei cereri de plată, pentru care se acordă ajutorul, se determină de către reprezentanții centrelor județene APIA prin scăderea succesivă din totalul cantității înscrise pe documentele fiscale a cantităților de motorină aferente fiecărei cereri de plată, până la concurența cantităților totale anuale de motorină aprobate prin acordul de finanțare.
Beneficiarul poate solicita, în oricare dintre cererile de plată, decontarea cantităților de motorină achiziționate în cursul anului de cerere cu condiția ca facturile/bonurile fiscale să fi fost emise înainte sau în cursul perioadei pentru care se face solicitarea.

SANCȚIUNI

Nerespectarea de către solicitanți a condițiilor prevăzute de schema de ajutor, precum și a oricăror obligații asumate în vederea obținerii finanțării, determinî aplicarea de către instituțiile în drept a măsurilor necesare în vederea recuperării ajutoarelor de stat necuvenite.

APIA va efectua verificări încrucișate cu suprafețele determinate în urma controalelor la fața locului, aferente cererii unice de plată pentru anul pentru care s-a emis acordul de finanțare.

Dacă există o diferență mai mare de 2 ha sau 3% din raportul dintre diferența calculată și suprafața determinată în urma controalelor la fața locului se va proceda la recuperarea ajutorului de stat pentru diferența între cantitatea de motorină decontată și cantitatea de motorină cuvenită, conform suprafețelor determinate/confirmate în urma controalelor la fața locului, aferentă cererii unice de plată.


 

Vizualizat: 3172 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea taNumarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!Video

Brinkman - Let’s improve together

Brinkman - Let’s improve together

La sfârşitul lunii noiembrie 2019, compania Brinkman a organizat o întânire cu partenerii săi - fermeri şi distribuitori din România. Desfăşurat sub deviza "Let’s improve together!", evenimentul a fost un bun prilej pentru schimbul de cunoştinţe între fermieri, companie şi colaboratori. Participanţii au fost în principal cultivatori de tomate şi căpşune în sere, dealeri Brinkman şi consultanţi şi specialişti în domeniul horticol. Tema principală a seminarului a fost creşterea eficienţei şi a productivităţii, în condiţiile lipsei forţei de muncă.

 

Interviu cu Cristina György-Hângan, manager vânzări România şi Moldova - Brinkman Hungary Kft.

 

Reporter: Gheorghe Ghişe

Titan Machinery - Red Carpet 2019 VALTRA seria F - Agritechnica 2019 FENDT - Medalii de argint la AGRITECHNICA 2019

Bancul zilei

Tipic feminin...

Tipic feminin...
Masculul balenă se învârte nervos în jurul balenei femelă: Detalii