Adama
Vinasa Rompak

APIA, ÎN ATENȚIA PARLAMENTULUI EUROPEAN!

Publicat: 12 decembrie 2017 - 08:04
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

PROTESTELE APIA, DISCUTATE LA BRUXELLES! Nemulțumirile angajaților Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vizavi de reducerea salariilor și de inechitatea dintre salariile Aparatului Central al instituției și centrele județene APIA din țară, protestele organizate de aceștia au fost aduse, luni seara, în discuția Parlamentului European.

Europarlamentarul român Daniel Buda susține, într-o postare pe pagina sa oficială Facebook, că a pus pe masa Parlamentului European situația tensionată din Agenția de Plăți din România, protestele spontane și demonstrațiile organizate la București de funcționarii APIA din țară, supărați că le vor scădea salariile din data de 1 ianuarie 2018, odată cu intrarea în vigoare a noii legi a salarizării. Politicianul român le-a explicat parlamentarilor europeni, într-o scurtă intervenție, condițiile în care muncesc angajații APIA din teritoriu și că este nedrept ca funcționarii din Aparatul Central să aibă o altă grilă de salarizare în timp ce funcționarilor din teritoriu să le scadă salariile și cu 500 de euro.  

În această seară (luni, 11 decembrie n.r.), în plenul Parlamentului European, în cadrul procedurii parlamentare care prevede intervenții cu durata de 1 minut, am subliniat din nou dificultățile și nemulțumirile din cadrul Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură, legat de reducerea salariilor dar și diferențele preconizate dintre structura centrală și cea teritorială respectiv dintre celelalte instituții care derulează fonduri europene.

Orice guvernare normală nu ar ignora problemele din acestă instituție. Contactul direct cu fermierii mai mult sau mai puțin obișnuiți cu calculatorul, identificarea parcelelor, fărâmițarea excesivă a terenurilor, lipsa unei cadastrări teritoriale, a actelor de proprietate sau de moștenire, desele suprapuneri de suprafețe care îi transformă pe funcționarii APIA, fără să își dorească, în judecători fără prea multe instrumente, generează o uzură morală și fizică ce în alte sectoare este recompensată cu vârf și îndesat.
Fie dacă ne uităm doar la polițiști sau magistrați care, pe bună dreptate au o salarizare “altfel”.

Să nu mai vorbim de controalele care trebuie efectuate în teren, prin mocirlă și noroaiele satelor neasfaltate, printre câinii ciobanilor și arșița soarelui la număratul oilor sau a vacilor, făcându-și nevoile într-un colț de pădure dacă există, bucurându-se de o baltă cu apă stătută în care să își spele cizmele dacă a reușit să le scoată din noroi, împingându-și mașina împotmolită și trasă de un tractor de ocazie.

Cam asta este viața celor care îi permit domnului Daea să se laude în Guvern cu gradul crescut al absorbției fondurilor europene. Fără ei, ați fi un zero tăiat în patru, domnule ministru și, tocmai de aceea, trebuie să îi respectați, apreciați și să îi remunerați la adevărata lor valoare! Dar iată intervenția mea :

“Domnule președinte,
Doresc în această seară să aduc în atenția Parlamentului European situația inadmisibilă a unei instituții din România, prin care se derulează fonduri europene pentru agricultură, respectiv Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură.

Funcționarii acestei instituții denunță politica salarială a Guvernului PSD-ALDE în condițiile în care urmează ca de la 1 ianuarie 2018 să aibă loc o scădere a salariului cu sume de până la 500 euro.

Nemulțumirile sunt generate și de diferențele salariale dintre aparatul central și cel teritorial unde salariile ar urma să fie mult mai mici, cu toate că aceștia sunt cei care procesează dosarele fermierilor, desfășurând practic cea mai grea activitate.
În același timp, existența unor diferențe salariale față de alte instituții care derulează fonduri europene pentru agricultură generează o situație profund inechitabilă.

Atrag atenția Ministrului Agriculturii și premierului Mihai Tudose că Romania oricum este deficitară la capitolul absorbției fondurilor europene iar nemulțumirile din acest sector pot duce la blocarea plăților pentru fermieri cu consecințe incomensurabile pentru agricultorii din România.” A scris europarlamentarul pe pagina sa.

Angajații APIA din teritoriu au declanșat, în noiembrie, proteste spontane care au culminat cu pichetarea Ministerului Agriculturii și cu o demonstrație amplă în Piața Victoriei, în fața Guvernului, în ziua de 29 noiembrie, în timp ce Executivul se afla în ședința săptămânală. Angajații APIA din teritoriu vor ca salariile lor să se alinieze grilei de salarizare din APIA Aparat Central. Prim-ministrul Mihai Tudose, deloc impresionat de protestele celor de la APIA, le-a replicat că un director APIA din teritoriu are un salariu cât un ministru, adică 12.498 de lei. VEZI AICI TOT CE A SPUS PREMIERUL DESPRE PROTESTUL APIA!

Premierului i-a răspuns, printr-o scrisoare, un consilier județean APIA care dezvăluie situația din interiorul agenției de plăți. VEZI AICI DEZVĂLUIRILE ANGAJATULUI APIA!

Vizualizat: 8929 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

VIDEO: APIA PROTESTEAZĂ în FAŢA MINISTERULUI AGRICULTURII! LIDERUL SINDICATELOR, LA NEGOCIERI!

VIDEO: APIA PROTESTEAZĂ în FAŢA MINISTERULUI AGRICULTURII! LIDERUL SINDICATELOR, LA NEGOCIERI!

PROTESTE APIA. Câteva sute de angajaţi APIA din mai multe judeţe ale ţării protestează de mai bine de o oră în faţa sediului MADR din Bucureşti, nemulţumiţi de faptul că de la 1 ianuarie 2018 le vor fi reduse salariile.

APIA PROTEST! CÂȚI ANGAJAȚI APIA VOR LUA CU ASALT MINISTERUL AGRICULTURII!

APIA PROTEST! CÂȚI ANGAJAȚI APIA VOR LUA CU ASALT MINISTERUL AGRICULTURII!

EXCLUSIV AGROINFO! Angajații Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) s-au strâns cu sutele să vină la București, să picheteze Ministerul Agriculturii, nemulțumiți de amenințarea că le vor scădea salariile. AGROINFO a discutat, în urmă cu puțin timp, cu președintele Federației Naționale a Sindicatelor APIA, Octavian Mateescu, și a aflat câți funcționari APIA vor lua cu asalt miercuri, 22 noiembrie, Ministerul Agriculturii.

APIA PROTESTEAZĂ! SOFTUL SE BLOCHEAZĂ, PLATA SUBVENȚIILOR STAGNEAZĂ!

APIA PROTESTEAZĂ! SOFTUL SE BLOCHEAZĂ, PLATA SUBVENȚIILOR STAGNEAZĂ!

EXCLUSIV AGROINFO! Fermierii sunt primii afectați de tot ce se întâmplă la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Protestele spontane de la APIA nu ar împiedica autorizarea la plată a dosarelor de subvenții. În schimb, celebrul soft pune piedici și până la această oră niciun leu nu ar fi fost transferat în conturile crescătorilor de bovine pentru care plata avansului la subvenții a început din 16 noiembrie.

EXCLUSIV. ANGAJAŢI APIA, SFĂTUIŢI să RENUNŢE la PROTESTE şi AMENINŢAŢI cu RESTRUCTURĂRI!

EXCLUSIV. ANGAJAŢI APIA, SFĂTUIŢI să RENUNŢE la PROTESTE şi AMENINŢAŢI cu RESTRUCTURĂRI!

LISTE CU PREZENŢA LA PROTESTE, „SFATURI” ŞI AMENINŢĂRI. Sunt o parte dintre urmările protestelor angajaţilor APIA împotriva scăderii salariilor, din 16 şi 17 noiembrie 2017. Urmează un miting la Bucureşti, pe 22 noiembrie.

EXCLUSIV: DECIZIA MINISTRULUI AGRICULTURII pentru ANGAJAŢII APIA care AMENINŢĂ CU PROTESTE!

EXCLUSIV: DECIZIA MINISTRULUI AGRICULTURII pentru ANGAJAŢII APIA care AMENINŢĂ CU PROTESTE!

MINCIUNA ARE PICIOARE SCURTE! Asta spun liderii sindicatelor din Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), care s-au întâlnit cu ministrul Petre Daea ca să discute nemulţumirile angajaţilor APIA faţă de noua lege a salarizării.

Alte articole in aceasta categorie

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

Decizie Guvern: Creștere cuantum subvenții APIA, transfer bani între subvențiile APIA!

12 decembrie 2024 - 17:30

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Ordonanţa de urgență pentru modificarea şi completarea unor acte normative cu privire la gestionarea financiară a fondurilor europene nerambursabile alocate României din FEGA şi FEADR, precum şi a fondurilor alocate de la bugetul de stat, aferente Politicii Agricole Comune.

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

Mai mulți bani pentru fermieri! Bugetul MADR, suplimentat!

12 decembrie 2024 - 17:15

În ședința Guvernului din 12 decembrie 2024 a fost aprobată Hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024, pentru suplimentarea bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

Plata subvenției APIA de 42 euro/ha poate fi cerută oricând de la APIA!

12 decembrie 2024 - 10:02

Un Ordin MADR, postat în consultare publică pe site-ul oficial al ministerului, schimbă criteriile pentru subvenția APIA PD-03 Sprijin complementar pentru venit pentru tinerii fermieri.

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

Peste 31% din toate fermele din UE sunt conduse de fermieri cu vârste de peste 65 de ani!

12 decembrie 2024 - 08:46

Numărul tinerilor fermieri instalați ca șefi de exploatație este în scădere. Bruxelles-ul vrea să-i stimuleze cu ajutoare mai mari pe tineri să aleagă o carieră în agricultură.

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

Plăți AFIR ACUM în conturile fermierilor: 1,2 miliarde euro!

11 decembrie 2024 - 15:21

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a plătit 1,2 miliarde de euro (1.170.410.582,92 euro) în perioada ianuarie – decembrie 2024 pentru proiectele de investiții și pentru măsurile de mediu și climă finanțate din Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR). Din întreaga sumă plătită de AFIR, 1,02 miliarde de euro reprezintă finanțarea Comisiei Europene acordate prin FEADR, iar 152 milioane de euro provin de la Bugetul Național.

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

Decizie MADR fermieri, crescători animale!

11 decembrie 2024 - 14:57

În cadrul reuniunii AgriFish care s-a desfășurat în perioada 09-10 decembrie 2024, s-au aprobat concluziile privind o politică agricolă comună post 2027 orientată spre fermieri de către cei 27 de miniștri ai agriculturii din Uniunea Europeană.

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

Subvenția APIA suplimentară de 100 euro/bovină, la plată!

11 decembrie 2024 - 07:05

Crescătorii de bovine beneficiază anul acesta de o subvenție APIA suplimentară pe cap de bovină, ecoschema PD-27 - Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a început plățile finale pe 2 decembrie 2024 și sunt la plată și subvențiile care nu au fost incluse pe lista avansului APIA.

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

Modificare în lege! Plăți APIA integrale chiar dacă fermierii nu respectă regula!

11 decembrie 2024 - 06:06

Ministerul Agriculturii a postat, pe site-ul oficial, un proiect de hotărâre de Guvern care aduce modificări plăților făcute din fonduri de dezvoltare rurală. Una dintre schimbările importante vizează cazurile în care fermierii nu sunt sancționați. Este vorba de plățile de agro-mediu, agricultură ecologică, plăți pentru zona montană sau alte zone defavorizate și plățile din măsura de silvomediu, împăduriri.

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

Micii fermieri cu mai multe subvenții APIA!

10 decembrie 2024 - 18:27

Noul comisar european pentru agricultură face eforturi pentru ca mai multe dintre subvențiile europene să fie distribuite fermierilor cu venituri mici, mai degrabă decât marilor afaceri agricole.

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

Stimulente financiare mai mari pentru fermieri, crescători animale!

10 decembrie 2024 - 10:17

Consiliul Agricultură și Pescuit a aprobat luni, 9 decembrie 2024, în unanimitate un set de concluzii privind o politică agricolă comună post-2027 orientată spre fermieri, către o agricultură viitoare a UE competitivă, rezistentă la crize, durabilă, favorabilă fermierilor și bazată pe cunoaștere.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

GHEORGHE PREDA: Agricultor de-o viață, recordmen cu AgroConcept

În urmă cu aproape un an, echipa AgroConcept ducea România în Cartea Recordurilor: 403,64 tone de grâu recoltate în numai 8 ore, cu o combină New Holland CR8.90 Revelation. Află povestea fermierului care a găzduit evenimentul!

„În câmp, echipa AgroConcept a fost ca la cursele de mașini, făceau schimbul de piloți în mers, iar acasă aveam o altă echipă, de martori de această dată, la cântar. Înainte mă uitam la știri și vedeam Guinness World Records, iar acum am avut ocazia să trăiesc la mine în fermă un asemenea eveniment”, ne-a povestit Gheorghe Preda.

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

La aprozar...

La aprozar...
Un om la aprozar: Detalii